Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο τον Κώστα Τασούλα - Κλίμα συναίνεσης στα κόμματα

Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο τον Κώστα Τασούλα - Κλίμα συναίνεσης στα κόμματα

Αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των 235 ψήφων της Ζωής Κωνσταντοπούλου -Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου -Ποιοι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι - Πανηγυρική η χθεσινή ορκωμοσία: γραβάτα, τακούνι και χαμόγελο

tasoulas-vouli
Σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία της Ολομέλειας του κοινοβουλίου (10:30) για την εκλογή του νέου προεδρείου καθώς η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων αναμένεται να λάβει περισσότερες από 280 θετικές ψήφους.

Τον βουλευτή Ιωαννίνων με την ΝΔ θα στηρίξει η «γαλάζια» ΚΟ των 158 βουλευτών, τα 86 μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι 10 της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και οι 9 του ΜεΡΑ25 του Γιανη Βαρουφάκη, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του κόμματος το πρωί τηςΠέμπτης.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Τασούλας θα καταρρίψει το ρεκόρ ψήφων που εως τώρα κατέχει η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους.

Το νέο Προεδρείο της Βουλής θα συμπληρωθεί απο τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Για την θέση του δ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον κ. Δημήτρη Βίτσα ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.

Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικός στόχος του νέου Προέδρου της Βουλής είναι να επανέλθουν οι διακριτοί ρόλοι Βουλής και κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Τασούλας ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «απαλλαγεί» το Μέγαρο του κοινοβουλίου από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Πρωτοβουλία που δεν θα παραμείνει σε συμβολικό επίπεδο αλλά θα επιχειρηθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και αλλαγές να φανεί ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία έχουν διακριτούς ρόλους χωρίς να είναι αποξενωμένες εξουσίες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τασούλας επιθυμεί να αποκαταστήσει τον ρόλο του κοινοβουλίου και να ενισχύει την λειτουργία των βουλευτών με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εκδοχής του «πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού» που κυρίως αναπτύχθηκε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της περίφημης «ψήφου κατά συνείδηση» των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας με στόχο να σταματήσουν οι βουλευτές να λειτουργούν ως «βραχίονας» του Μεγάρου Μαξίμου – όπως έγινε με τα περίφημα «κοινοβουλευτικά ρετάλια» και την επιστολή των 6 βουλευτών που δήλωναν εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο. Παράλληλα, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει στόχους για: επιμελέστερη και ουσιαστικότερη παρουσία υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και βουλευτών στο νομοθετικό έργο - υιοθέτηση και τήρηση κανόνων καλής νομοθέτη με αποφυγή «βομβαρδισμού» άσχετων τροπολογιών κάτι άλλωστε που υποστηρίζει διαχρονικά και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης - εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου κ.α.

Πανηγυρική ορκωμοσία: γραβάτα, τακούνι και χαμόγελο

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης διεξήχθη η ορκωμοσία της νέας εθνικής αντιπροσωπείας που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία δεκάδων συγγενών και φίλων των νέων βουλευτών που γέμισαν ασφυκτικά τα θεωρεία του κοινοβουλίου.
kyries01
kyries17
kyries28
kyries26
kyries27

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης προτίμησαν τον θρησκευτικό όρκο εκτός από τους Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ), Γιώργο Παπανδρέου (ΚΙΝΑΛ) και Γιώργο Καμίνη (ΚΙΝΑΛ) που έδωσαν πολιτικό όρκο.
kyries02
Η Δανάη Στράτου στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη

Επίσης πολιτικό όρκο έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – εκτός από τους Γ. Αμανατίδη, Ν. Κασιμάτη, Θ. Μωραϊτη, Τ. Αλεξιάδη, Αλ. Τριανταφυλλίδη που ορκίστηκαν με θρησκευτικό – του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Στην κεφαλή των υπουργικών εδράνων κάθισε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δίπλα του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Η αλλαγή στην ιεραρχική διαβάθμιση της κυβέρνησης φάνηκε και απο τις θέσεις που πήραν οι υπουργοί στην αίθουσα της Ολομέλειας. Δίπλα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κάθισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που γίνεται πλέον πρώτος τη τάξει υπουργός και ακολούθησαν ο υπουργός Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στην πρώτη σειρά των εδράνων της ΝΔ κάθισε η Ντόρα Μπακογιάννη - η οποία είχε θερμούς εναγκαλισμούς με βουλευτές του κόμματος αλλά έβγαλε και φωτογραφία με την Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ - η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Θανάσης Μπούρας και ο νέος γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης.

Αντίστοιχα στην μπροστινή σειρά των εδράνων του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκαν οι: Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου, του ΣΥΡΙΖΑ οι: Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Βούτσης και Βασίλης Βασιλικός.

Να σημειωθεί ότι αυτή την φορά κυριάρχησε η γραβάτα ακόμα και στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βασιλικός εισήλθε στην αίθουσα με το χαρακτηριστικό καπέλο Παναμά που το αποχωρίστηκε λίγο πριν την έναρξη της ορκωμοσίας. Με γυαλιά ηλίου μπήκε στην αίθουσα ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.
kyries19
kyries18
kyries36
kyries37
kyries29

Στα ορεινά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ κάθισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημ. Τζανακόπουλος, Γιάννης Δργασάκης και Χρίστος Σπίρτζης. Η κυρία Αχτσιόγλου πήρε θέση δίπλα από την Θεοδώρα Τζάκρη. Η κυρία Ραλλία Χρηστίδου κάθισε δίπλα από τον Παύλο Πολάκη.

Ενδιαφέρουσα τετράδα ήταν και αυτή με τους Αλ. Φλαμπουράρη, Ν Φίλη, Θ Παπαχριστόπουλο και Κ Ζουράρι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάθισε ανάμεσα στην Σοφία Σακοράφα και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Να σημειωθεί ότι όπως και στην ορκωμοσία της κυβέρνησης έτσι και στην σημερινή διαδικασία κυριάρχησε το λευκό καθώς με λευκό ταγιέρ εμφανίστηκαν οι Φώφη Γεννηματά, Ραλλία Χρηστίδου και Θεοδώρα Τζάκρη. Η Κατερίνα Μονογυιου προτίμησε γαλάζιο φόρεμα που άφηνε ακάλυπτους τους ώμους, η Ολγα Κεφαλογιάννη ροζ σατέν φόρεμα και η Νόνη Δούνια μώβ ταγιέρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης