Παπανδρέου για Νομική Σχολή Πάτρας: Φτάνει πια με το κλειστό σύστημα

gapamna

Η θέση του βουλευτή Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής για τα Πανεπιστήμια

Το ζήτημα της Νομικής Σχολής Πάτρας θέτει στο επίκεντρο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ψευτοδιλήμματα και κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για «μίζερο παίγνιο μοιρασιάς μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων».

«Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το νέο τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου της Πάτρας, οφείλουμε να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση της μιζέριας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε το νέο τμήμα, όσο και η ΝΔ που έρχεται τώρα ρεβανσιστικά να το ακυρώσει, κινούνται σε ένα μίζερο παίγνιο «μοιρασιάς» μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής.

Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στα κέφια του εκάστοτε «νικητή», που αντιμετωπίζει τα πάντα, όπως και την εξουσία ως λάφυρο, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Γι΄ αυτό το 2010 επιχειρήσαμε και πετύχαμε μία ευρεία συναίνεση γύρω από την Παιδεία, με την ελπίδα πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα σέβονταν τη διευρυμένη πλειοψηφία. Δυστυχώς, όπως σε τόσα άλλα, η ΝΔ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2012, επιτέθηκε στο νόμο που είχε ψηφίσει λίγο καιρό πριν, για να τον αλλάξει επί τα χείρω - μία οπισθοχώρηση κατά παραγγελία ημετέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αργότερα, τον υπονόμευσε τελείως.

Ερώτημα 1ο:

Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;

Ερώτημα 2ο:

Γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες; Ας δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας, για να διεκδικήσουν την αγάπη και την εκτίμηση φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερώτημα 3ο:

Γιατί συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την αυτονόητη αξιολόγηση τέτοιων ιδρυμάτων - από την πολιτεία αλλά και τους φοιτητές, που θα λειτουργούν με ελευθερία και διευρυμένη βάση δυνητικών σπουδαστών και από το εξωτερικό δημιουργώντας έσοδα από δίδακτρα για τα ΑΕΙ μας, όπως γίνεται σήμερα στην Κύπρο; Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό - για το αυτονόητο μιλάμε, με όρους 21ου αιώνα.

Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα οφείλει να καθορίσει τη θέση μας για τη Νομική Πατρών και όχι μόνο: ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα.

Φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων.

Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει. Κι η δημιουργία αυτού του τμήματος να γίνει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Και εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».

ΣΧΟΛΙΑ (100)

Μεγαλοδικηγόρος σάκης

Πράγματι χρειάζομαι κι άλλα ασκούμενα να μου κουβαλούν τη τσάντα και να μου φτιάχνουν καφέ

Νικος Α.

Ο μόνος σοβαρός πολιτικός, πρωθυπουργός και άνθρωπος στην Ελλάδα.

Τεο

Συμφωνω και επαυξανω. Δεν τον αφησαν να κανει εργο γιατι ηταν παρα πολυς γι αυτους!!!

faz

ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ ΜΟΥΣΑΚΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ !

Νίκος

εγώ πάντως δεν κατάλαβα τίποτα. Δηλαδή το πανεπιστήμιο Πάτρας θα καταργήσει πχ το μαθηματικό για να κάνει νομική; Έχει προτείνει κάτι τέτοιο; Ή θα ζητήσει παραπάνω πόρους από το κέντρο; Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι θέλει να πει ο ποιητής. Βέβαια με τον συγκεκριμένο ποτέ δεν καταλάβαινα χα χα. Μπαρουφάκης νούμερο 2.

Ερωτημα 4ο

Λεφτα υπαρχουν; Οχι αλλο καρβουνο!!!

οι Συντεχνίες

Δεν θέλουν.οποιος θέλει και μπορεί να μην έχει εμπόδιο στην μόρφωση.Αν και για το δημόσιο πια δεν αξίζει να σπουδάζεις αφού αν έχεις. Μέσο και ένα ΙΕΚ δεν χρειάζεται να χάνεις τόσα χρόνια για να μείνεις άνεργος μορφωμένος πολίτης.

Να γίνει η Νομική στον Πύργο

Η Πάτρα έχει τόσες πανεπιστημιακές σχολές και ο Πύργος καμία. Γιατί να γίνει η Νομική στην Πάτρα, τέτοια μοναχοφαγία από τους Πατρινούς πολιτευτές; Δεν έχει ο νομός Ηλείας πληθυσμό που να δικαιούται μια σχολή; και στο κάτω-κάτω που γινονται οι περισσότερες παρανομίες και εγκλήματα; Δικαιωματικά, Νομική στον Πύργο, τώρα!!

Συνδυασμό με τουρισμό

Στη Μεθωνη θελουμε τη νομική, όχι στον Πυργο. Οι εστίες το καλοκαίρι θα φιλοξενούν τουρίστες.

Δικολάβος

Η λύση είναι μία. Νομική και στην πάτρα και στον πύργο

Δεξιός

Ας δώσουν ο ΓΑΠ και ο Τσίπρας Πανελλήνιες, και έτσι και μπορέσουν και πιάσουν 5 χιλιάδες μόρια, τότε να ακούσουμε την γνώμη τους για τα Πανεπιστήμια

Θεολογική Μυκόνου

Εφόσον η πλειοψηφία των νομικών και του λαού ξέρουν ότι δεν χρειάζεται άλλη Νομική να ανοίξουμε Θεολογική Μυκόνου. Θα διδάσκονται όλες οι θρησκείες στα Αγγλικά και οι φοιτητές Χριστιανοί, ινδουιστές και μουσουλμάνοι, θα κυκλοφορούν με τα αντίστοιχα ράσα στη Μύκονο. Ποιο θα είναι το σύνθημα: γίνε κληρικός εκεί που θα αποδεικνύεις κάθε μέρα ότι μπορείς να αντισταθείς στους πειρασμούς

Βασίλης

Ο Γιωργάκης , όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι, έχει κάνει ένα έγκλημα σε βάρος του εαυτού του . Έδιωξε χιλιάδες μισοβολεμένους , που είχαν βάλει ο Βούδας και ο Πάκης με τα stage στο Δημόσιο . Όλοι αυτοί οι χιλιάδες, που σωστά απομακρύνθηκαν , μέχρι να πεθάνουν θα βρίζουν το ΓΑΠ . Εκεί που νομίζαν ότι "τρούπωσαν" , τους έστειλαν στο σπίτι τους . Ότι και να πει , ότι και να κάνει , σωστό ή λάθος , θα υπάρχουν όλοι αυτοί που θα θυμούνται το παρ' ολίγο βόλεμα τους και θα τον βρίζουν . Αντίθετα ο Βούδας αποτελεί 'πολιτικό κεφάλαιο' και ο πάκης είναι ο κύριος καθηγητής που αφού άφησε την Αθήνα να καεί , τώρα κάνει τον πρόεδρο. Καμία σωτηρία δεν έχουμε .

Φτάνει πια αγαπητε ΓΑΠ

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη από νέες σχολές, νέους ανέργους και νέες πολιτικές εξυπηρετήσεις. Αλλα είναι τα προβλήματα και είναι σημαντικά και επείγοντα. Τι είναι τα πανεπιστήμια; Κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο!!!;;; Έλεος, οΧι όλα για την ψηφοθηρία. Μη ξεχνάς ότι κατά την κρίση σου, «Λεφτά υπήρχαν». Με αυτό το ψέμα υφαρπαξες την εξουσία. Και αφού την υφάρπαξες, ο κ Λοβερδος´ δήλωνε «δεν υπάρχει σάλιο”.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Καταγραφηδενδιασ17

«Δεν πιστευουμε στη λογική των κανονιοφόρων - Να καταγράψουμε τη διαφορά μας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είπε ο ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά 

8
varvitsiotis01

Η συνάντηση του Χαφτάρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με παρεμβαση του στην Ολονελεια της Βουλης, λιγο πριν την ψηφιση του νομοσχεδιου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ»

4969587

Χάγη σημαίνει εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του 

25
mitarakis

«Επιταχύνουμε διαδικασίες εφαρμόζοντας το νέο νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης  Μηταράκης, στο περιθώριο της επιστροφήης των 11 μεταναστών από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία

8
mitsot_sxoin

Σε πολύ φιλικό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -  Συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και τρέχουσες εξελίξεις για ποικίλα εν εξελίξει ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό