Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη η δέσμευσή μας να καταργήσουμε την απλή αναλογική

Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη η δέσμευσή μας να καταργήσουμε την απλή αναλογική

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει το πρώτο διάστημα της κυβερνητικής θητείας – Οι αλλαγές θα δίνουν το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στη χώρα που κατοικούν

theodorikakos
Την ξεκάθαρη δέσμευση της ΝΔ για κατάργηση της απλής αναλογικής, που οδηγεί σε ακυβερνησία, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει το πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας. Ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι θα δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα όπου κατοικούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στόχος της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο είναι οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις.

Ο «Κλεισθένης» θα μεταρρυθμιστεί

Τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα καταλήξουν στις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και την αντιμετώπιση των διαλυτικών προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες.

Κεντρικές ιδέες, ανέφερε, «είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ οικονομική Επιτροπή, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που πρέπει να είναι συμβατές με τη συνταγματική νομιμότητα».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο «Κλεισθένης» θα μεταρρυθμιστεί και θα αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι επειδή περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις θα γίνει συνολικότερη ρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, που θα αποκαθιστά τις στρεβλώσεις.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης