Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί: Δεύτερη γεώτρηση ξεκινά ο «Πορθητής»– Στέλνουν και το Γιαβούζ

porthitis_main01

«Η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα, στόχος μας είναι να φτάσει στα 5.500», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ - Reuters: Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και προειδοποιούν με κυρώσεις

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει συστάσεις προς την Τουρκία για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όχι απλά επιβεβαιώνει ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει γεώτρηση, αλλά ότι ήδη προχωρά και σε δεύτερη!

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε, ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη στο τεμάχιο Φινίκε-1».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «ΤΔΒΚ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα  «Πολίτη» της Κύπρου.

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Reuters: Προειδοποίηση στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα θα προβλέπει η ανακοίνωση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις "παράνομες" γεωτρήσεις».

Το Reuters προσθέτει, επίσης, ότι «η Κύπρος απειλεί με άσκηση βέτο σε κάθε συμφωνία για μελλοντική διεύρυνση εκτός αν η ΕΕ σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις».

Διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν΄οτι «η Κύπρος αναζητά μια πιο ξεκάθαρη απειλή ότι αν η Άγκυρα δεν δεχθεί να αλλάξει τακτική, η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τις συνομιλίες για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, στο δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη θεώρηση βίζα αλλά και περικοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία».

Bloomberg: Πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν τη Δευτερα ότι η πρώτη επίσημη κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο της πόρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. «Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναγράφει. Επισημοποιείται δηλαδή το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και αρκετό καιρό και, μάλιστα, και από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, δεν μειώνεται η βαρύτητά μιας επίσημης τέτοιας παραδοχής, η οποία- έστω και προσχηματικά- σχετίζεται με αυτό που ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίστηκε «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ». «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ», απαντάει με ανακοίνωση του το τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Πρακτικά μέτρα αποτροπής κατά της Άγκυρας που θα πονέσουν την ήδη λαβωμένη οικονομία της.

Η Βρετανία, πάντως, δεν μοιάζει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Παρασκηνιακά συναινεί με μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις». Και αυτό παρά την εισβολή στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της ΕΕ! Την άποψη αυτή υιοθετεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Αξίζει να δούμε τί στάση θα κρατήσει το Βερολίνο και το Παρίσι. Να θυμίσουμε ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φανεί αν θα καρποφορήσουν ή θα ναυαγήσουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες και οι παρασκηνιακές πιέσεις εκ μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας. Να δοκιμαστεί, δηλαδή, το «δόγμα του κατευνασμού», το οποίο τηρείται τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής». Γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο σημείο όπου μία θεωρητική καταδίκη δεν αρκεί. Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Το αυτί του Ταγίπ Ερτογάν, όμως, δεν ίδρωσε.

Παρασκηνιακά διεξάγεται μια σκληρή μάχη προκειμένου να υπερβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την θεωρία και να περάσουν στην πράξη: διασύνδεση των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας με το ζήτημα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ και νομικές συνέπειες στις εταιρειες και στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Βασικό επιχείρημα της ελληνικης πλευράς είναι ότι το ζήτημα αυτό υπερβαίνει την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς έχει να κάνει με τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.

Η Τουρκία, όμως, επισης εργάζεται πυρετωδως από το παρασκήνιο. Παίζει το χαρτί του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει δηλαδή προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της ΕΕ και ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουν με μέτρα θα υπάρξουν αντίποινα.

ΣΧΟΛΙΑ (141)

AΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Ποιά Αμερική, ποιό ΝΑΤΟ, ποιά Ε.Ε. Σιγά μη θέλουν να μας υποστηρίξουν. 45 χρόνια έχουν στρατό κατοχής τα μεμέτια στην Κύπρο και από ανακοινώσεις και ψηφίσματα δεν υδρώνει το αφτί τους. Πάντα με τσαμπουκά δημιουργούν τετελεσμένα. Ο Λαός μας λέει αν δεν μπορείς να ξύσεις μόνος την πλάτη σου μην περιμένεις από τους άλλους. Σε υπολογίζουν μόνο όταν έχεις ισχυρό στρατό ανεξάρτητα άν είσαι μεγάλο ή μικρό κράτος όπως π.χ. το Ισραήλ, που είναι μικρό σε μέγεθος κράτος αλλά με ισχυρό στρατό.

NYC

Ο τσιπρας με τις ηλιθιοτητες του σε 6 μηνες εφερε την χωρα στα προθυρα τις χρεωκοπιας. Η χωρα defaulted to ΔΝΤ, εφερε capital controls με χωρις ρευστοτητα, κλειστες τραπεζες, αδυναμια να βγεις στις αγορες ο μονος δρομος η δραχμη η ενα καινουργιο δανειο. Ευτυχως που επικρατησε η λογικη. Η λογικη φυσικα ελειπε απο τον λαο που πηγε και τον ξαναψηφισε. Ποιο ξεπουλημα ρε κακομοιρη που κανενας δεν ηθελε να παρει τις κρατικες κοπριες με τους κηφηνες για υπαλληλους. Ολα επρεπε να πουληθουν εδω και 10τιες. Μονο με ιδιωτικες επενδυσεις, ανοιχτες αγορες, χαμηλη φορολογια και ελευθερια στην κινηση κεφαλεου θα παει μπροστα η χωρα. Το σοβιετικο συστημα πρεπει να κατασταφει μια για παντα. Οσον αφορα το χαλι τις χωρας φταει ενας φορεας ο Ελληνικος λαος.

λολ

Όταν πρόκειται για τις Βαλτικές χώρες ή δύση πρώτη είναι να βοηθήσει. Ακόμα και για την Ουκρανία που δεν ανήκει σε κανέναν δυτικό θεσμό ξεσήκωσε όλο τον πλανήτη και έλιωσε την Ρωσία στις κυρώσεις μέχρι ο απλος κοσμος της Ρωσίας να χάσει το μισό εισόδημα του. Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία για να λάβει μια απάντηση; Δυστυχώς όπως μας πούλησαν επί Βυζαντίου, το ίδιο θα κάνουν τώρα. Και όχι, η Ελλάς δεν είναι έθνος αναδελφο. Απλώς αποξενωθηκε από τις αδελφές τις χώρες χάρην της δυτικοδουλειας της και της λατρείας των νεκρών παγανιστών προγόνων της. Ο εχθρός δεν είναι στα βόρεια μας, ξυπνήστε επιτέλους.

antoniou78

Αυτα ολα μου φαινονται συμφωνημενα μεταξυ τουρκων και ισως αμερικανων.Καπως ετσι λογικα θα γινει και στο αιγαιο και οι κυβερνησεις μας,αλλα και οι πολιτες θα κανουν τους κινεζους.

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Διάβασα καμιά 30αρια μηνύματα και νιώθω μείον 86 μονάδες IQ πιο ηλίθιος. Κατάρχας, ας ξεκινήσουμε απο τα basics: ο Τσίπρας τι σας φταίει; Σε περίπτωση που είστε οοολοι χρυσόψαρα και μνήμη δεν έχει κανείς, αυτοί που ετοιμάζεστε να μας ξαναβάλετε στην πρωθυπουργία είναι αυτοί που υπέγραψαν το 2013 την περίφημη δανειακή σύμβαση όπου η Ελλάδα "παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που της παρείχε η εθνική της κυριαρχία" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Τσίπρας το υπέγραψε αυτό το κατάπτυστο κεφάλαιο; ΟΧΙ βέβαια. Πέρα απο τον Τσίπρα (γιατι δεν είναι αυτός το θέμα μου) έχετε ιδέα ΤΙ σημαίνει αυτή η δανειακή συμβαση που έχουν υπογράψει απο το 2013; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ. Εχουμε παραιτηθεί απο την εθνική μας κυριαρχία!!! Το καταλαβαίνετε αυτό η όχι; Και κάθεστε τώρα εσείς και μας γράφετε απο κάτω για τον Τσίπρα και τον ..Σπορτ Μπίλι! Συνέλθετε ωρέ!!!

kyriakos

Μισομουρλο

Σε παρακαλω!

Μην προσπαθεις να τους ξυπνησεις.Ακομα ονειρευονται, οτι τους "εκλεψαν την Μακεδονια τους".

Νίκος

έπρεπε να σχολιάσεις προτού διαβάσεις τα σχόλια και μειωθεί τόσο πολύ το IQ σου. Τώρα που να σου εξηγούμε ότι η δανειακή σύμβαση δεν εννοούσε να παίρνει κάθε γειτονική χώρα έδαφος μας και μεις να πετάμε χαρταετό.

Eκπληκτικό αντιμνημονιακό 0,60. Ποιος συμφώνησε με ποιον, αστροπελέκι ;

Ειλικρινά, δεν έχει νόημα να ξαναψηφίσω πια , το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης , η ΑΤΑ , η δεκαετία του 1980 , έκανε μεγαλύτερη ζημιά από οποιοδήποτε όπλο κατασκευάζει η ASELSAN .

δημοκρατης

@ - Τι ειναι αυτα που λες? Ο τσιπρας δεν ψηφισε μαζι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (συνολικα 222 βουλευτες) το τριτο μνημονιο? Ο τσιπρας δεν ξεπουλησε την δημοσια περιουσια για εναν αιωνα? Ολοι τους!... ειναι υπευθυνοι για αυτη τη καταντια! Οσοι συμφωνησαν και υπεγραψαν μνημονια, ειναι υπολογοι και δοσιλογοι, για το χαλι της χωρας μας!

Μην πας να ψηφίσεις σε παρακαλώ

ΑΚΟΜΑ αντιμνημονιακά παπατζηλίκια ; Τελικά έπρεπε το 2010 να μας αφήσουν να σκάσουμε σαν καρπούζι , να μείνεις εσύ και οι άλλοι κρατικοδίαιτοι νηστικοί για κανένα εννιάμηνο , να στρώσετε . Θα είχαμε ξεμπερδέψει τότε και σήμερα θα ανακάμπταμε . Αντ'αυτού , κηφηναριό κι άγιος ο Θεός .

Δηλαδή τώρα έχεις IQ -30 ;

Eνδιαφέρον .

ΧΥΖ

ΡΕ μπαγλαμά, 1) ο Τσίπρας (μαζί και η Κύπρος) είπε όχι στις κυρώσεις από την Ε.Ε εναντίον της Ρωσίας όταν αυτή προσάρτησε την Κριμαία 2) Ο Τσίπρας ήταν ο μοναδικός ηγέτης της Ε.Ε που είχε όχι στις κυρώσεις στον Μαδούρο πριν λίγους μήνες. Τώρα έρχεται ο Τσιπράκος και ζητάει αλληλεγγύη από τη Ευρώπη? Που ήταν η δική του αλληλεγγύη όταν την χρειάστηκαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ρε μπαγλαμά?

kyriakos

Καλούνται οι πορνες του Συντάγματος, σερνικες και θηλυκές να δείξουν τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους. Όταν η ΕΕ μας έβρεχε με χρήμα για να μην τιναχτει το μαγαζί στο αέρα η πλατεία ήταν γεμάτοι ψοφιμια. Τώρα που χάνουμε κυριαρχικά δικαιώματα, κάνουν πλάτες στον αλβανοτσαμη.

kyriakos

"γεμάτη"

@

Εν ολίγοις,η Τουρκία χτύπησε πάλι εν μέσω πολιτικής αστάθειας και εκλογών.Τα γεωτρύπανα υπήρχαν.Επέλεξε κομβικής σημασίας σημείο για γεώτρηση.Καραπατώντας τα Κυπριακά χωρικά ύδατα και όχι τα κατεχόμενα,αποσκοπεί σε δύο στόχους.Ασχέτως αν βρει κοιτάσματα που αν υπήρχαν εκεί θα χτυπούσε πρώτα και η Κύπρος.1) Αποκόβει την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου επιβάλλοντας τις δικές της θέσεις επί ΑΟΖ και δημιουργώντας τετελεσμένα.2) Καταστεί πλέον τον αγωγό Κύπρου Κρήτης κλπ ανασφαλή ώστε να υλοποιηθεί.

Ύποπτη η σιωπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο Έλληνας έβαλε Netflix και έχει ένα σωρό σειρές να δει τώρα το καλοκαίρι. Δεν είναι για πολέμους και βάρβαρες καταστάσεις. Αν εμένα στο Ανατολικό Αιγαίο θα έτρεμα τώρα. Θα το παραδώσουν χωρίς Τουφεκιά οι ίδιοι οι πράσινο μπλε κόκκινοι πολιτικοί μας και Στρατηγοί μας.

Γιατί γελάτε κυρίοι;;;;

Ναι, εμείς βάλαμε νετφλιξ ενώ οι Τούρκοι βάλανε τα φούμο και περιμένουν αρματωμένοι στα παραλία την απόβαση! χαχαχα Σύνελθε ρε καθυστερημένε.

Άκαπνοι κοιλαραδεσ στρατηγοί

Θες να πεις. Τους αρέσει όμως το φρέσκο ψάρι

ΝΙΚ

Διαφωνουν ποιοι;;; Οι γυφτοβουλγαροι που εχουν πλημμυρισει την Ελλαδα;; Να μην θεωρηθει ρατσιστικο, πραγματικα εχουν κατηφορισει ολοι οι γυφτοι (θελετε Ρομα;; ) εκ Βουλγαριας στην Ελλαδα και εργαζονται.... τιμια! Διοτι γι' αυτους τιμια δουλεια ειναι να κλεβουν πορτοφολια, να μπουκαρουν σε απομονωμενα σπιτια, να εξαπατουν ηλικιωμενους κλπ Μεχρι και οι δικοι μας γυφτοι τους εχουν αποκηρυξει επειδη τους παιρνουν τη δουλεια!!!

ΕΧ

Γι αυτό υπάρχουν οι τορπιλες....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21765958

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

IMG-20191016-WA0000

Στη συζήτηση με τον Σαρλ Μισέλ κυριάρχησαν το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία

4861080

Καλεί αύριο σε συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ύψους 330 εκατ. ευρώ

4924456

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον συνεχάρη για την εκλογή του στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «επάξια εκλογή η οποία συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού κύρους που διαθέτει» 


vroutsis2

«Τίποτα δεν καταργείται» τόνισε ο υπουργός Εργασίας – Δυνητικό εργαλείο προς χρήση η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία - «Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης» απάντησε ο Νίκος Παππάς

2
21763880__1_

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους ήταν παραγωγικές και θα συνεχιστουν την ερχόμενη Δευτέρα - Σκανδαλίδης: Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει

3