Κυπριακή ΑΟΖ: Μόνο προειδοποίηση από την ΕΕ στην Τουρκία, γράφει το Reuters

Κυπριακή ΑΟΖ: Μόνο προειδοποίηση από την ΕΕ στην Τουρκία, γράφει το Reuters

«Η ΕΕ δεν φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση κυρώσεων» γράφει το Reuters - Σήμερα η ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων -  Η Κύπρος ζητά διασύνδεση των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας με το ζήτημα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ και νομικές συνέπειες στις εταιρειες που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις

fatih_main01
Μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα θα προβλέπει, σύμφωνα με το Reuters, το ανακοινωθέν του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις "παράνομες" γεωτρήσεις».

Το Reuters προσθέτει, επίσης, ότι «η Κύπρος απειλεί με άσκηση βέτο σε κάθε συμφωνία για μελλοντική διεύρυνση εκτός αν η ΕΕ σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις».

Διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν΄οτι «η Κύπρος αναζητά μια πιο ξεκάθαρη απειλή ότι αν η Άγκυρα δεν δεχθεί να αλλάξει τακτική, η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τις συνομιλίες για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, στο δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη θεώρηση βίζα αλλά και περικοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία».

Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν τη Δευτερα ότι το πρώτο επίσημο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο της πόρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. «Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναγράφει. Επισημοποιείται δηλαδή το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και αρκετό καιρό και, μάλιστα, και από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, δεν μειώνεται η βαρύτητά μιας επίσημης τέτοιας παραδοχής, η οποία- έστω και προσχηματικά- σχετίζεται με αυτό που ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίστηκε «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ». «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ», απαντάει με ανακοίνωση του το τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Πρακτικά μέτρα αποτροπής κατά της Άγκυρας που θα πονέσουν την ήδη λαβωμένη οικονομία της.

Κλείσιμο
Η Βρετανία, πάντως, δεν μοιάζει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Παρασκηνιακά συναινεί με μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις». Και αυτό παρά την εισβολή στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της ΕΕ! Την άποψη αυτή υιοθετεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Αξίζει να δούμε τί στάση θα κρατήσει το Βερολίνο και το Παρίσι. Να θυμίσουμε ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φανεί αν θα καρποφορήσουν ή θα ναυαγήσουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες και οι παρασκηνιακές πιέσεις εκ μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας. Να δοκιμαστεί, δηλαδή, το «δόγμα του κατευνασμού», το οποίο τηρείται τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής». Γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο σημείο όπου μία θεωρητική καταδίκη δεν αρκεί. Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Το αυτί του Ταγίπ Ερτογάν, όμως, δεν ίδρωσε.

Παρασκηνιακά διεξάγεται μια σκληρή μάχη προκειμένου να υπερβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την θεωρία και να περάσουν στην πράξη: διασύνδεση των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας με το ζήτημα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ και νομικές συνέπειες στις εταιρειες και στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Βασικό επιχείρημα της ελληνικης πλευράς είναι ότι το ζήτημα αυτό υπερβαίνει την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς έχει να κάνει με τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.

Η Τουρκία, όμως, επισης εργάζεται πυρετωδως από το παρασκήνιο. Παίζει το χαρτί του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει δηλαδή προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της ΕΕ και ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουν με μέτρα θα υπάρξουν αντίποινα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης