Η Ε.Ε. απειλεί την Τουρκία με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση

fatih_main01

Τι αναφέρει, σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο δήλωσης που θα εκδώσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, εκφράζοντας παράλληλα αλληλεγγύη στην Κύπρο - Τα σενάρια για την στάση της Συνόδου Κορυφής έναντι της Τουρκίας - Σκέψεις για τελεσίγραφο στην Άγκυρα, ωστόσο τουλάχιστον τέσσερα κράτη αντιδρούν στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων

Νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται ότι θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη δραστηριότητα της Άγκυρας και θα δεσμευτούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, θα αναφέρουν ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας».

Το ανακοινωθέν, σημειωτέον, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, κι έτσι οι τελικές διατυπώσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν μέχρι την έκδοσή του.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται ότι ετοιμάζουν αυτή τη φορά μια νέα «καμπάνα» προς την Τουρκία για την παράνομη δραστηριότητα του “Πορθητή” στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν σήμερα, Δευτέρα και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Το Συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών θα δείξει προς τα που θα πάνε τα πράγματα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχουν σοβαρές ελπίδες οι υπουργοί Εξωτερικών να θέσουν την Άγκυρα ενώπιον ενός είδους τελεσιγράφου και να μην περιοριστούν σε φραστική υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά να κινηθούν στη γραμμή της Κοινή Διακήρυξης των εφτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η πραγματικότητα είναι ότι λίγο οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας και της Αθήνας, λίγο η προκλητικότητα του Ερντογάν όχι μόνο προς μια χώρα-μέλος, αλλά συνολικά προς την ΕΕ και βέβαια προς το Διεθνές Δίκαιο, φαίνεται να έχει προετοιμάσει το έδαφος για μία καλή απόφαση. Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ τείνει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι.

Εάν η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών και βέβαια η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει τη λήψη αντιμέτρων, αυτή θα προσδώσει μία νέα διάσταση στην τουρκική παρανομία. Από διπλωματικής απόψεως, όμως, η υπόθεση δεν είναι περίπατος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις χώρες που διαφωνούν με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, με πρώτη και καλύτερη τη Βρετανία, η οποία, ωστόσο, είναι πολιτικά αδύναμη, δεδομένου ότι με το ένα πόδι είναι έξω από την ΕΕ.

Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι το Λονδίνο προ καιρού άσκησε πίεση στην Αθήνα να καταδικάσει έντονα τη Ρωσία. Πρωταγωνίστησε, εξάλλου, και στην επιβολή κυρώσεων για το Ουκρανικό. Τώρα, το Φόρεϊν Όφις κάνει επίδειξη της διαβόητης υποκρισίας του. Αν και είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφασιστούν κάποιου είδους μέτρα, αλλά αυτά θα είναι... μαλακά. Στόχος θα είναι ναι μεν η ΕΕ να δείξει πως δεν μένει άπραγη, αλλά ταυτόχρονα θα αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα στον Ερντογάν να προβεί σε διορθωτική κίνηση, κάτι που δεν αναμένεται, αν κρίνει κανείς από τη μέχρι τώρα στάση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα σχετίζονται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που στη συγκεκριμένη φάση μοιάζει με... ανέκδοτο. Πιθανόν να υπάρξει διασύνδεση της τουρκικής γεώτρησης με το άνοιγμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ήδη παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι σε πλήρη ετοιμότητα, στον απόηχο των πληροφοριών ότι ξεκίνησε η γεώτρηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ», όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Για μία ακόμα φορά, η Λευκωσία αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την γεώτρηση. Ο Προδρόμου, όμως, υιοθέτησε τη φράση «θαλάσσια εισβολή».

Η διατύπωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. «Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία, όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει».

Στην Τουρκία για τα ΜΟΕ ελληνική αντιπροσωπεία

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την ώρα που ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως ΚΥΣΕΑ, δραματοποιώντας τις εξελίξεις με τη γειτονική χώρα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση, μεταβαίνουν στην Τουρκία «από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Η ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από περίπου 12 στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου και με επικεφαλής τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ υποναύαρχο Δημήτρη Καβουλάκο, θα παραμείνει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουνίου στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου και θα έχει έναν μαραθώνιο συζητήσεων με το αντίστοιχο κλιμάκιο του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που πριν από περίπου 20 ημέρες είχε βρεθεί στην Αθήνα.

Η αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, την επομένη της έκτακτης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ και στη σκιά της πρόσφατης παραίτησης του αντιστράτηγου ε.α. Νίκου Ζαχαριάδη, πρώην πλέον διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος προΐστατο κατά τον πρώτο κύκλο συζητήσεων για τα ΜΟΕ, γίνεται μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης ως προς τη σκοπιμότητα της επίσκεψής της στην Τουρκία, αλλά και ανησυχίας ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ζαχαριάδης ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, εκφράζοντας ρητά τη διαφωνία του για τη μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Αγκυρα, με το αιτιολογικό ότι οι σχετικές συνομιλίες θα πρέπει να διακοπούν σε αυτή τη φάση και να συνεχιστούν μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, με ταυτόχρονη σχετική ενημέρωση τόσο της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής όσο και της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό δε του κλίματος αλλά και της δυστοκίας που υπάρχει στις τάξεις των Ελλήνων επιτελών ως προς τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη διαδικασία διαλόγου είναι ότι η σύνθεση της αντιπροσωπίας που θα πάρει μέρος στον δεύτερο κύκλο των συζητήσεων για τα ΜΟΕ είναι ελαφρώς αλλαγμένη σε σχέση με τον πρώτο, αφού, πέραν του κ. Ζαχαριάδη, από αυτήν έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον δύο ακόμη αξιωματικοί, ένας ταξίαρχος και ένας συνταγματάρχης. Χαρακτηριστική είναι και η στάση ενός τρίτου ανώτατου αξιωματικού, ο οποίος στον πρώτο κύκλο απέφυγε επιμελώς τη συμπερίληψη του εαυτού του στις κοινές φωτογραφίες με τους Τούρκους στρατιωτικούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (132)

Χρυσαυγίτns

Έχω να τovίσω δύο πολύ βασικά πράγματα: Α) Κατά πρώτον το "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμα και αν επιτευχθεί δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στους Toύρκους, αφού πρώτον θα είναι πρόσκαιρη και δεύτερον δεν έχουν πραγματική αvάγκη την Eυρωπαϊκή 'Evωση, πέραν του να προωθούν μέσα από τα φόρα της τις απαιτήσεις τους. Β) Κατά δεύτερον, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό να πανηγυρίζουν οι vεoδημοκράτες και οι συριζαίοι για κάτι που είναι πάγια θέση της ΧA. Σας θυμίζω μια ομιλία του Ι. Λαγού (9/5/19), όπου τονίστηκε η θέση της ΧA ότι η Toυρκία δεν έχει καμία θέση στην Eυρώπη. Θέση, στην οποία απάντησε ο Δέvδιας με το γνωστό ύφος των χιλίων πιθήκων, όπου είπε ότι η Toυρκία πρέπει να μπει στην Ε.Ε. Eπιπλέον να θυμίσω πως λίγους μήνες πριν χέρι χέρι Σύριζα και ΝΔ είχαν καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Αυτά τα ολίγα για να μην νομίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ

Γεια σου Ερντογαν ΑΡΧΟΝΤΑ! Ετσιιιιιιιι!!!! Γλεντα τους ΟΛΟΥΣ (ελλαδισταν-Κυπρο-Ρωσια-ΕΕ-ΗΠΑ) και μη μασας τιποτα! Ειδατε πριν λιγα χρονια πως εριξε το αεροπλανακι του Βλαδιμηρου? Τωρα ή θα φαει το κεφαλι του ο τουρκαλας ή ειναι ΠΟΛΛΑ τα ΛΕΦΤΑ και τα παιχνιδια που παιζονται κατω απο το τραπέζι. Βλεπετε η Τουρκια ειναι μεγαλος πελατης και εχει και δικια της παραγωγη! Ειδομεν....μεχρι τοτε τους γλενταει ΟΛΟΥΣ ο ΜΕΓΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ !!!

Θρασύβουλος

"Μπούρδες "...... ήδη η Ευρώπη έχει παγώσει εδώ και καιρό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ....Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη , φοβούνται τη σύγκρουση με την Τουρκία ... μη γελιέστε .... μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα άλλο , παρά "μπλα μπλα" από όλους εκτός της Τουρκίας ή οποία υλοποιεί ....

Σωτήρης

Οι άλλοι κάτω στο νησί απο το ΑΚΕΛ που τους κατέστρεψε πήγαν στον ΑΝΑΝστασιάδη και αφού έστειλαν και Τούρκο να τους εκπροσωπήσει στην ευρωβουλή, τους βλέπω να επιλέγουν και Ντενκτάς για επόμενο Πρόεδρο! Η αλλεργία για εξοπλιστικά καλά κρατεί

Σωτήρης

Ελλάδα και Κύπρος. Τα μοναδικά κράτη στον πλανήτη με τάσεις αυτοκαταστροφής.

.....

αν δεν αντιμετωπιστει στρατιωτικά η Τουρκία από την ΕΕ, τότε δεν υπάρχει λόγος η Ελλαδα και η Κύπρος να βρίσκονται εντός της ΕΕ και να ανέχονται τις διαταγές της Κομισιόν και του κάθε ψυχάκια ευρωπαίου αξιωματούχου. Να γυρίσουμε στη δραχμή, να τρώμε ψωμί και ελιά και λαδάκι και ανοιχτά σύνορα μόνο για τουρίστες. άιντε γιατί βαρέθηκα

John Pap

Κυρία Λυγερού πολύ σωστά το θέσατε το θέμα των βρετανών, "Υποκρισία". Να συμπληρώσω πως υποκρισία τελικά διακατέχει και όλη την Ε.Ε. η οποία δεν διστάζει στιγμή να λάβει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (και καλώς έπραξε), αλλά για την Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα. Σε μιά Ευρώπη με 2 μέτρα και 2 σταθμά, η Ελλάδα είναι κάκιστο να ακολουθεί και μάλιστα υποτελώς τις υποδείξεις Κρατών τα οποία μας θανατώνουν για τα συμφέροντά τους. Λυπάμαι που ο Ελληνικός λαός ακόμη δεν το έχει καταλάβει, πως το Ευρώ τελικά θα μας δώσει 10 και θα μας πάρει ΟΧΙ 20 αλλά την ίδια μας τη ζωή, λυπάμαι πραγμματικά που η Χώρα που επινόησε τον Δούρειο Ίππο, τελικά την πάτησε από Δούρειο Ίππο.

O κύβος ερρίφθη.

Στην σημερινή πολιτική όποιος πάει συνέχεια με τον τσαμπουκά παίρνει στο τέλος τα φρύδια του. Ο Ταγίπ είναι μονίμως με το γκάζι κολλημένο και είναι θέμα χρόνου να σκάσει σε τοίχο. Η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά της Τουρκίας και η αναξιοπιστία που αποπνέει τους φέρνει όλο και πιο κοντά στην καταστροφή. Κανείς δεν θέλει έναν ταραξία τέτοιου μεγέθους σε αυτήν την περιοχή.

mm

Οπως βλέπουμε η ΕΕ δε συμφωνεί ούτε για κυρώσεις γιατί 4 κράτη διαφωνούν ξεκάθαρα, και πόσα άλλα δε θα το θέλουν και πολύ. Όπως φαίνεται στο απώτερο μέλλον εάν γινόταν πολεμική σύρραξη (σε περίοδο πριν τον Ευρωπαικό στρατό τότε μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά), δε θα συμφωνούσαν όλοι για βοήθεια. Η ΕΕ δε θα βοηθούσε. Σαν σύνολο τουλάχιστον μάλλον όχι.

Ξυπνάτε ρε

Η όλη νοοτροπία στη αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ηττοπαθής και ατιμωτική. Μας τρακάρουν σκάφη και κάνουμε την πάπια. Περιμένουμε να έρθουν τρίτοι να τους κάνουν ντα δηλαδή; Ή αλλάζουμε ή μας βλέπω να γραφόμαστε στην ιστορία ως η γενιά που επέτρεψε την εξαφάνιση του Ελληνισμού. Τα μέτωπα είναι πολλά ως γνωστόν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης