ΣΥΡΙΖΑ: Χάος στα ψηφοδέλτια και συγγνώμες από τον Τσίπρα

Ζήτησε κατόπιν εορτής συγγνώμη για τις μετατάξεις και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών -  «Μάχη» για τις τρεις θέσεις του Επικρατείας   - Εντυπωσιακή η εισβολή πασοκογενών στα ψηφοδέλτια - Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Μωραΐτης, Τόλκας και Ζορμπά στα ψηφοδέλτια 

Ένα νέο προφίλ, αυτό του «γήινου» και προσηνούς ηγέτη, που αντιλαμβάνεται τα λάθη του και συμμερίζεται το κοινό αίσθημα επιχειρεί να καλλιεργήσει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία τελευταία προσπάθεια να ανατάξει το βαριά πληγέν προσωπικό κύρος του και να επανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Η συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του Alpha (και τον Αντώνη Σρόιτερ) επιβεβαίωσε την εικόνα, που άρχισε να φιλοτεχνεί κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής. Σε εκείνη την εκδήλωση ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί με ένα συλλογικό σχήμα, παραχωρώντας χώρο και χρόνο σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, αναδεικνύοντας κάτι σαν συλλογική ηγεσία και αποφεύγοντας το προσωπικό σόου.

Ο πρωθυπουργός  επιδόθηκε σε συγγνώμες και απανωτές παραδοχές λαθών, κατά την περίοδο πριν, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το προσωπικό του μέλλον, μετά από μία εκλογική ήττα στις 7 Ιουλίου. Η χαραμάδα αυτή, που φανερώνει και μία διάθεση αναχωρητισμού γινόταν πιο ευδιάκριτη συνδυαζόμενη με την εμφανή κούραση, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του. Κούραση τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική, αν παρατηρήσει κανείς τον τόνο, που χρησιμοποιεί σε ομιλίες και συνεντεύξεις και δεν θυμίζουν σε τίποτα τον «παλαιό, αγέρωχο Τσίπρα».«Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις... Εχω μάθει να κερδίζω... Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα... Έχω κατακτήσει πράγματα σε πολύ μικρή ηλικία. Ο γνώμονας είναι να είμαι χρήσιμος για την παράταξη και την πατρίδα. Δεν γεννήθηκα σε οικογένεια πολιτική, πρωθυπουργική, έγινα ο νεώτερος πρωθυπουργός. Είχα την τύχη και την ατυχία να βρεθώ σε κρίσιμες, ιστορικές αποφάσεις και το 2015, και στο Μακεδονικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αποφεύγοντας να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα για το τι θα πράξει την επόμενη των εκλογών εάν χάσει και αν θα παραμείνει στην θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός καταβάλλει ακόμα επίπονη προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα οδυνηρά πολιτικά δεδομένα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας προεκλογικής περιόδου από την κατάληξη της οποίας προσδοκά απλώς να χάσει με αξιοπρέπεια, κάτι που θα του επιτρέψει απλώς να ανασυντάξει σύντομα την παράταξή του.

Η διάθεσή του να παραδεχθεί λάθη, να ζητήσει συγνώμη και να απολογηθεί για πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή.

Παραδέχθηκε για παράδειγμα τις λάθος εκτιμήσεις που έκανε πριν τις ευρωεκλογές: «Δεν είχαμε εκτιμήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν περιμέναμε τέτοια διαφορά, πέσαμε έξω. Είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει, ιδίως αφότου βρεθήκαμε στη θέση να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα στην πλάτη».

Ζήτησε δε συγνώμη για τις ρουσφετολογικές μετατάξεις στη βουλή, και άδειασε την Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Χρωστάμε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό» είπε και σημείωσε με έμφαση «Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα. Έγινε διακομματικά, μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η βουλή στο νόμο της κινητικότητας. θα ήθελα να προσφέρω μια "συγγνώμη" όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό».

Ακόμη και για το θέμα Novartis ήταν σχετικά συγκρατημένος, λέγοντας «η υπόθεση δεν τιμά ούτε το πολιτικό σύστημα, η υπόθεση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα. Εμείς δεν είπαμε ότι θα πάμε μέχρι τέλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Κάναμε αυτό που απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος».

Όσο για το δίλημμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό είναι το «έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα», προειδοποιώντας ότι αν χάσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τότε θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος και εμφάνισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν... οδοστρωτήρα για τα κοινωνικά δικαιώματα.Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Εισβολή Πασόκων, δυστοκία για το Επικρατείας, εκτός ο Κοτζιάς

Με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να παραμένει σε εκκρεμότητα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα πρώτο σαφές πολιτικό στίγμα των διαθέσεών της, εντάσσοντας στις εκλογές λίστες πολλά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προερχόμενους από την ευρύτερη κεντροαριστερά, αλλά και πολιτικούς που «ξέμειναν» από τις σκόρπιες συνεργασίες των τελευταίων μηνών.

Οι μεγάλες εκπλήξεις δεν ήρθαν ακόμα, εκτός ίσως από την οριστική ρήξη με τον Νίκο Κοτζιά, που έμεινε εκτός ψηφοδελτίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν μερικά ακόμα στοιχεία από τις επιλογές που ανακοινώθηκαν, όπως: η ανανέωση με την ένταξη νέων στελεχών στις λίστες, η ανακατανομή ρόλων κεντρικών στελεχών, με κυριότερη τη δοκιμασία Τζανακόπουλου στην Α’ Αθήνας, αλλά και του Γιάννη Δραγασάκη στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας, η διαφαινόμενη αποστρατεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, οι μετακινήσεις σαν αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου από την επαρχία στην Αθήνα, οι υποψηφιότητες στελεχών, που απέτυχαν να εκλεγούν στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές του Παναγιώτη Κουρουμπλή (δυτικός τομέας Β’ Αθήνας), της Ραλίας Χρηστίδου (νότιος τομέας Β’ Αθήνας), της Κατερίνας Νοτοπούλου, του Χρήστου Γιαννούλη (και οι δύο στην Α’ Θεσσαλονίκης) και άλλων.

Σημειωτέον ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Λάρισα και την Αχαία για να είναι υποψήφιος. Ειδικά στην Αχαία τα πράγματα θα έχουν ενδιαφέρον αφού υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η εισβολή πασοκογενών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή αν και αναμενόμενη. Μεταξύ αυτών: Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιά, ο Θάνος Μωραίτης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Άγγελος Τόλκας στην Ημαθία, η Μυρσίνη Ζορμπά στην Α’ Αθήνας, ο Λάμπρος Ρώσης στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας κ.α.

Κοντά σε αυτούς και στελέχη της ΔΗΜΑΡ και της κεντροαριστεράς: Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, η Μαρία Ρεπούση στην Α’ Πειραιά κλπ.

Εντός και οι πρώην ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Δυτικός Τομέας Β’ Αθήνας), Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισα), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησία).

Οι μάχες των Αθηνών

Η μάχη του σταυρού στην παλιά ενιαία Β’ Αθήνας αναμένεται σκληρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 17 βουλευτές το 2015, αλλά τώρα είναι πιθανόν να περιοριστεί στις 12 θέσεις. Τις οποίες διεκδικούν οι υποψήφιοι στους τρεις νέους τομείς της περιφέρειας. Και μόνο η λίστα με τα ονόματα προκαλεί δέος για τη… σφαγή που θα επακολουθήσει στην πιθανή ήττα. Πρόκειται για 12 υπουργούς (Τσκαλώτος, Κατρούγκαλος, Πετρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου,

Δραγασάκης, Βίτσας, Ρήγας, Στρατής, Θεοχαρόπουλος, Βασιλειάδης, Παππάς, Φωτίου), πέντε πρώην υπουργούς (Κουρουμπλής, Τόσκας, Μουζάλας, Μπαλάφας, Ξυδάκης), πέντε βουλευτές (Καβαδία, Αυλωνίτου, Καφαντάρη, Κυρίτσης, Παπαχριστόπουλος) και πολλά δυναμικά στελέχη, μερικά από τα οποία ιδιαίτερα προβεβλημένα (Ζαχαριάδης, Κατριβάνου, Κοντούλη, Σακελάρης, Χρηστίδου, Χριστοφορίδης).

Αλλά και στην Α’ Αθήνας, η μάχη θα είναι μάλλον υπόθεση τριών κορυφαίων στελεχών και μόνο – τρεις θα είναι και οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Για χάρη του τελευταίου θυσιάζεται, ως φαίνεται, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ Ράνια Σβίγκου και Μυρσίνη Ζορμπά δεν έχουν τύχη, παρά μόνο ελπίδες για αξιοπρεπή εμφάνιση.


Δείτε εδώ τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ 

ΣΧΟΛΙΑ (105)

Δεξιός

Θυμάμαι τους συριζαίους το 2015 να λένε, "κανείς σε μας που έχει υπογράψει μνημόνιο". Οι υπουργοί του ΓΑΠ που μαζέψατε, δεν είναι αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια το 2010;

Κυριακο

Tα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς ποιοτικότερα από της ΝΔ.

Οι εκλογες οριστηκαν

Ας κερδισει ο πιο αξιος και τιμιος για να κυβερνησει την Ελλαδα.Ο λαος ξερει.Ως τοτε ασ μην προεξοφλουμε τιποτα.

Το να ξερεις να ζητας συγνωμη και να μαθαινεις απ τα λαθη σου

ειναι το πιο σημαντικο στη ζωη.Εκτμω τη συγνωμη σου Αλεξη Τσιπρα και οφειλω να ομολογησω οτι εισαι ο μονος πολιτικος αρχηγος που το επραξε.

ΑΛΕΞΗ ΔΥΝΑΤΑ!!!!!!!!!!

Τα οικονομικα στοιχεια σε δικαιωνουν πιο πολυ ομως σε δικαιωνουμε και σ αγαπαμε εμεις οι καθημερινοι ανθρωποι που ειδαμε τον αγωνα σου για το καλο της Ελλαδας και ολων μας.

Τσιπρας μονο.

Προχθες ξεκινησε η προεκλογικη περιοδος.Νιωθουμε δυνατοι και συσπειρωμενοι.Αντιθετα με αλλους που καηκαν στο ζεσταμα.ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΜΑΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.

Ειστε τυχερουληδες

Στις 7 Ιουλιου η διαφορα θα περιοριστει---μονον στις ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ μοναδες.-Αν ηταν τον Οκτωβριο---χαιρετα μου τον ΠΛΑΤΑΝΟ..!!

Ο οδοστρωτηρας Κυριακος

εσενα που τον καμαρωνεις θα ισωπεδωσει πρωτο. χαχαχαχαχαχαχαχαχ

ΕΔΩ ΚΑΡΑΒΙΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ--και αυτοι θελουν --ΕΚΛΟΓΗ χωρις ΣΤΑΥΡΟ.

Εκλογες θα γινουν ΤΕΛΟΣ της ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ.---Ετσι ονειρευοταν --και ετσι-- παραμυθιαζε τους Συριζαιους---Τωρα τρεχουν και δεν φτανουν.---ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ πλεον η καρεκλα στην βουλη--οπως ΟΝΕΙΡΟ ηταν και ΠΑΕΙ---πως ο ΕΠΑΡΜΕΝΟΣ ηταν παντα-- ΑΧΑΣΤΟΣ !!

Με ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ μοναδες διαφορα--εχουν συμβιβαστει οι Συριζαιοι.!

Ο Συριζα βυθιζεται---και αυτοι ΚΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ.--Ο Τσιπρας ΣΥΡΕΤΑΙ σε προωρες εκλογες ---εν μεσω ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ---και οι Συριζαιοι ψαχνουν--την ΒΑΡΚΟΥΛΑ της σωτηριας.---Το βραδυ της 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ---θα αντιληφθουν--οτι ο Ελληνικος λαος τους εστειλε---δια παντος --στον ΑΓΥΡΙΣΤΟ--και η πορεια τους προς το 4 %--ειναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ χωρις ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ..!!

νεώτερος Έλληνας πρωθυπουργός

Πήδηση στην αναζήτηση Επαμεινώνδας Δεληγεώργης Προσωπογραφία του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Πρωθυπουργός της Ελλάδας Περίοδος 20 Οκτωβρίου 1865 – 3 Νοεμβρίου 1865 Προκάτοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Διάδοχος Δημήτριος Βούλγαρης Περίοδος 13 Νοεμβρίου 1865 – 28 Νοεμβρίου 1865 Προκάτοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Διάδοχος Μπενιζέλος Ρούφος Περίοδος 9 Ιουλίου 1870 – 3 Δεκεμβρίου 1870 Προκάτοχος Θρασύβουλος Ζαΐμης Διάδοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Περίοδος 8 Ιουλίου 1872 – 9 Φεβρουαρίου 1874 Προκάτοχος Δημήτριος Βούλγαρης Διάδοχος Δημήτριος Βούλγαρης Περίοδος 26 Νοεμβρίου 1876 – 1 Δεκεμβρίου 1876 Προκάτοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Διάδοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Περίοδος 26 Φεβρουαρίου 1877 – 19 Μαΐου 1877 Προκάτοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Διάδοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Προσωπικά στοιχεία Γέννηση 10 Ιανουαρίου 1829 Τρίπολη Θάνατος Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης (1829-14 Μαΐου 1879) ήταν Έλληνας πολιτικός που χρημάτισε έξι φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το 1865 διετέλεσε πρωθυπουργός ενώ μέχρι τον θάνατο του διετέλεσε υπουργός παιδείας, οικονομικών στην οικουμενική κυβέρνηση Κανάρη και υπουργός εξωτερικών. Συνολικά ο Δεληγεώργης χρημάτισε έξι φορές πρωθυπουργός (Οκτώβριος 1865, Νοέμβριος 1865, 1870, 1872, 1876, 1877), ενώ διατηρεί μέχρι και σήμερα τον τίτλο του νεώτερου Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς ανέλαβε πρώτη φορά την εξουσία σε ηλικία 36 ετών. Πέθανε στην Αθήνα το 1879. Αποκαλέστηκε «ηγέτης της νεωτέρας γενιάς».

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theodorikakos_main

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα