Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Εξήγγειλε μέτρα που είχε ακυρώσει την Παρασκευή

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Εξήγγειλε μέτρα που είχε ακυρώσει την Παρασκευή

Σόου στο Μέγαρο Μουσικής σε κόκκινο και πράσινο φόντο - Αμηχανία και υποσχέσεις από Τσίπρα και υπουργούς - Χειροκροτήθηκε θερμά μόνο όταν εξήγγειλε τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια

suriza_ari
Παράσταση, παρά προεκλογική πολιτική εκδήλωση θύμιζε η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να σημάνει μία αντεπίθεση της προκοπής ενόψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου. Έχοντας μόλις δύο ώρες πριν παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη εκλογών, ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε πολύ ώρα να… συνέλθει και να πάρει το λόγο.



Η διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ένα στοιχείο… «σοφίας»: Πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός, πέντε υπουργοί εξέθεσαν στο κοινό την αποτίμηση της τετραετίας και τους άξονες μίας νέας κυβερνητικής πρότασης, ενώ προλόγισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Έτσι, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη σκηνή μία ολόκληρη ώρα μετά την έναρξη της εκδήλωσης, δηλώνοντας κάποια στιγμή ανακουφισμένος που μίλησαν οι υπουργοί του και δεν νιώθει, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος «μόνος κι έρμος» στη σκηνή.

Είναι γεγονός ότι η έκπληξη της βραδιάς δεν ήταν το περιεχόμενο των εξαγγελιών. Όλοι ανέμεναν ότι οι κυβερνώντες θα ανακοίνωναν για παράδειγμα τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, νέες προσλήψεις στο δημόσιο, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.ο.κ.

Η έκπληξη ήλθε από το σκηνικό της εκδήλωσης και την επιλογή του χώρου. Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος δεν έγινε από κάποια ταπεινή γωνιά της πόλης, αλλά από τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, σηματοδοτώντας την αστικοποίηση, που έχει υποστεί το άλλοτε κόμμα της κινηματικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Το φόντο των ομιλητών δεν είχε μόνο το γνωστό κόκκινο, αλλά και πολύ πράσινο. Εντυπωσιακά πολύ πράσινο. Οι δε ομιλητές δεν ανέβαιναν από την πλατεία, αλλά ήταν όλοι καθισμένοι σε τραπεζάκια με σκαμπό στη σκηνή, σαν σε μπαρ θερινού σινεμά και περίμεναν τη σειρά τους, ή επέστρεφαν στη θέση τους, όταν ολοκλήρωναν την ομιλία τους.
4825913
Ασπασμοί και χαμόγελα από τον κ.Τσίπρα προς την υπουργό Εργασίας
4825811
Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου ανάμεσα στους Αλέξη Χαρίτση και Γιώργο Κατρούγκαλο

Οι υπουργοί και τα στελέχη ήταν προσεκτικά ή και θεσμικά επιλεγμένοι. Εξ αντικειμένου όμως αντιπροσώπευαν τη νέα γενικά, τη «γενιά Τσίπρα» και ίσως τη «μαγιά» πάνω στην οποία θα στηριχθεί όχι απλώς το προεκλογικό παιχνίδι, αλλά και η αναδημιουργία του κομματικού σχηματισμού την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς πολλοί περιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέο κόμμα από τις 8 Ιουλίου, στη θέση του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και στη μίλησαν κατά σειρά ο Αλέξης Χαρίτσης για την ανάπτυξη, η Έφη Αχτσιόγλου για την εργασία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την οικονομία, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη δημόσια διοίκηση (και για να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ εντός του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νάσος Ηλιόπουλος για την κοινωνική πολιτική, τα δικαιώματα και την ασφάλεια.
 
Χαρακτηριστικό του νέου μπαράζ παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια προσεγγίσεις νέων κοινών και δη των μεσαίων, είναι πως μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκαν για την επόμενη 4ετία μέτρα, πολλά από τα οποία είναι χειρότερα από αυτά που η ίδια η κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ή ψηφίσει στο παρελθόν και ακύρωσε μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου. Η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 10% για παράδειγμα θα γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προβλεπόταν να αφορά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, αντί των 20.000 που ανακοινώθηκε, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% είχε εξαγγελθεί το φθινόπωρο του 2018, ξεχάστηκε στη συνέχεια για να επανέλθει χθες.

Ο κ. Τσίπρας πήρε το λόγο όταν οι θεατές είχαν ακούσει δεκάδες υποσχέσεις, αριθμούς και στοιχεία. Και προσπάθησε να πει κάτι νέο για να ενθουσιάσει ένα κοινό, που θύμιζε αποκαρδιωμένο στρατό. Έριξε αρχικά βάρος στην αυτοκριτική και εμμέσως, με αυτό τον τρόπο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του υπερφόρτωσε τη μεσαία τάξη.
4825815
Χαμογελαστός ο κ.Θεοχαρόπουλος, προβληματισμένος πίσω του ο κ.Παππάς
meg15
meg11
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η λογική που παρουσίασε ήταν μάλλον απλή, αν και όχι τόσο πειστική: Για να προστατέψει η κυβέρνηση τους φτωχότερους, έριξε στις πλάτες της μεσαίας τάξης υπερβολικά βάρη. Όχι δεν μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας νέου πλούτου, μέτωπο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κακές έως μέτριες επιδόσεις. Αλλά για ανακατανομή των βαρών απλά. Γι’ αυτό και δήλωσε ότι καταλαβαίνει το θυμό που υπάρχει στην κοινωνία και υποσχέθηκε να δώσει ανάσα στην επόμενη τετραετία, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το δικό του, όπως είπε, πρόγραμμα και όχι εκείνο της τρόικας.

Σημειωτέον ότι περισσότερο αποθεώθηκε μόνο όταν εξήγγειλε τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά όταν έλεγε για την οικονομική ελάφρυνση.

Κατέφυγε επίσης στη γνωστή κινδυνολογία ότι μπορεί να επιστρέψουν στην εξουσία αυτοί που διέλυσαν την οικονομία και χρεοκόπησαν τη χώρα.

Εν ολίγοις το δίλημμα των εκλογών κατά τον κ. Τσίπρα είναι το εξής: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν.

Παρότι ο ίδιος χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια κατά κόρον το επιχείρημα ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μηδένισαν και εξάλειψαν τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ έως τον Ιανουάριο του 2015 για το σκίσιμο των μνημονίων, δεν αναγνώρισε το ίδιο δικαίωμα στους αντιπάλους του. Κατηγόρησε τους "υπαίτιους της καταστροφής" ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε όταν έχασαν τις εκλογές, όμως, είπε, "η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι".
meg19
Γελαστός ο κ.Κούλογλου, «θολή» η εικόνα του κ.Δρίτσα, ιδιαίτερα μετά τις φουρτούνες των προηγούμενων ημερών με την μετάταξη της θυγατέρας της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου
meg17
Και ο κ.Θάνος Μωραϊτης
meg10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης