Τσίπρας από το Μέγαρο: Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων, προσλήψεις και αυξήσεις εκ του ασφαλούς

Τσίπρας από το Μέγαρο: Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων, προσλήψεις και αυξήσεις εκ του ασφαλούς

Αποθεώθηκε μόνο όταν εξήγγειλε τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια

Τσίπρας από το Μέγαρο: Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων, προσλήψεις και αυξήσεις εκ του ασφαλούς
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προλόγισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα υπό τα... χλιαρά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων αλλά και με τα λιγοστά συνθήματα που ακούστηκαν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με το γνωστό δίλημμα αν η Ελλάδα θα πάει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω μετά τις εκλογές και αμέσως μετά προχώρησε σε ένα κρεσέντο παροχολογίας που περιελάμβανε 500.000 νέες θέσεις εργασίας για την επόμενη τετραετία (!) νέες προσλήψεις στο δημόσιο, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.ο.κ.

Όλα αυτά συνοδεύονταν μάλιστα με το γνωστό δίλημμα για τον κίνδυνο να επιστρέψουν στην εξουσία αυτοί που διέλυσαν την οικονομία, ενώ στο επίκεντρο του προγράμματος του μπήκαν και ποσοτικοί στόχοι για τον διπλασιασμό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων αλλά και των Εξαγωγών που εξαρτώνται όμως πλήρως από την πορεία της αγοράς, των επιχειρήσεων και των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών. Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε επίσης η... «εκτόξευση» της Πράσινης Ανάπτυξης αλλά και η Μεταρρύθμιση του Κράτους, η λειτουργία του οποίου θα ψηφιοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση.

Τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και ενώ κάποιοι «επίμονα πίστευαν ότι δεν θα αντέξουμε», σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πίστεψε ότι μπορούμε.




"Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων", είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες".

Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, "πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε" και ότι είχε την ευθύνη να "βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο" και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες. Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου "η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της". "Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής", υπογράμμισε.

Το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός είπε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια.

Απάντηση, όπως επισήμανε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος "που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον". "Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές", αυτοί, πρόσθεσε, "που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν "ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν".

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια Ελλάδα ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, που δεν έβγαζε τον μήνα, που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο-όσο. Αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη, η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές του κάθε κερδοσκόπου, τόνισε.

Όμως, σημείωσε, "σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα" που κανένας δεν μπορεί να την εκβιάσει. Γι' αυτό, πρόσθεσε "όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας".

Κατηγόρησε τους "υπαίτιους της καταστροφής" ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε, όμως, είπε, "η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι".

Είπε ότι "αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια", "που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ‘15 και οδήγησαν ένα λαό ως έρμαιο κάθε εκβιασμού" και "τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό".

Στο επιχείρημα τους ότι τώρα το πρόγραμμα τους είναι διαφορετικό, ο κ. Τσίπρας έθεσε τα εξής ερωτήματα: "τι άλλαξαν στο πρόγραμμα τους, γιατί δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα. γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς και θα τα φέρουν τώρα;".

Προκάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να μιλήσουν προεκλογικά με επιχειρήματα, να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις και σημείωσε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ξεκινά με το πρόγραμμα του, "πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο", που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους "αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο", "μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια".

Τσίπρας από το Μέγαρο: Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων, προσλήψεις και αυξήσεις εκ του ασφαλούς
Τσίπρας από το Μέγαρο: Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων, προσλήψεις και αυξήσεις εκ του ασφαλούς


Δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας αισθάνεται ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα:

-Στα βόρεια σύνορα της η Ελλάδα νιώθει ξανά ασφάλεια, καθώς μετράει ένα, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

-Τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε.

-Τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

-Αναβαθμίστηκε η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Aνατολικής Μεσογείου.

-Υπάρχει ασφάλεια προς την Ανατολή όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.

Ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα

"Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια με το άγχος να τους κυριεύει για το πως θα βγάλουν τη βδομάδα, πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλους του μήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα", είπε ο πρωθυπουργός.

"Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Για αυτούς και τα παιδιά τους", συνέχισε.

Δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη

"Εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη, χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Στόχος η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας

Το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο, που είναι η ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας, τόνισε.

Υπενθύμισε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι.

"Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία", δήλωσε και δεσμεύτηκε πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, βασική δέσμευση είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία και να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη 

2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς Δείτε εδώ το πρόγραμμα για τα εργασιακά

3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την Φορολογία, Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την Μεταρρύθμιση του Κράτους

4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία. Δείτε εδώ το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Κράτος

Δείτε εδώ το συνοπτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».

Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».

Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. Αυτοί είναι:

«-Ανάπτυξη για όλους - Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

-Δικαιότερη φορολογία

-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»

Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με την παρουσίαση του πρώτου πυλώνα του σχεδίου, για την «Ανάπτυξη για όλους- Αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής», με τον κ. Τζανακόπουλο που συντονίζει την εκδήλωση να δίνει τον λόγο στον Αλέξη Χαρίτση, όπως αντίστοιχα θα γίνει και με την παρουσίαση καθενός από τους άλλους πυλώνες από τους Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νάσο Ηλιόπουλο.

Χαρίτσης: Το βασικό ερώτημα είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια - ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις "δυνάμεις της αγοράς" που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί». Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Έφη Αχτσιόγλου: Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

«Η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στόχος μας νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς είπε και πρόσθεσε ότι τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν:

Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.

Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.

Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.


Τσακαλώτος: Όπου η μεσαία τάξη πήγε με τη δεξιά καταστραφήκανε

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα

*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες

*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας

*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών

*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%

*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε με τα πλέον κολακευτικά λόγια για την Ξενογιαννακοπούλου την οποία κάλεσε στο βήμα λέγοντας ότι «η Μαραλίζα (!) είναι η καλύτερη μεταγραφή που κάναμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης