Βενιζέλος: Αν θέλει η κυβέρνηση να διαφυλάξει την δικαιοσύνη, πρέπει να ψηφίσει τώρα τους κώδικες

evaggelos-venizelos-ena

Η κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει τους δικαστές γιατί δεν εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία ενώ όταν λήξει η θητεία των δικαστών θα είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, υποστήριξε ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος

Την σκέψη του για όσα επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση ανέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει την ηγεσία της δικαιοσύνης.

Όπως εξήγησε ο κύριος Βενιζέλος μιλώντας στον Σκάι, η σύνδεση της εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση γίνεται στις Δημοκρατίες: «Στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα ανατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο, για να υπάρχει σύνδεση της λαϊκής κυριαρχίας με την Δικαιοσύνη, στο όνομα της Δημοκρατίας», εξήγησε.

Όμως, επισημαίνει ο κύριος Βενιζέλος, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη και για το λόγο αυτό προσφεύγει σε εκλογές: «Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει δεν εκπροσωπώ την λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές πώς θα εκλέξει μετά δικαστές», είπε.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η θητεία των δικαστών λήγει στις 30 Ιουνίου, οπότε η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την εκλογή των δικαστών, θα ήταν από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν όμως θα είμαστε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου: «Τυπικά αποκτά την αρμοδιότητα η κυβέρνηση όταν έχουμε αποχώρηση των δικαστών, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά. Την αρμοδιότητα την είχε η κυβέρνηση και θα μπορούσε να το κάνει την 1η Ιουλίου, αλλά τότε η Βουλή θα είχε διαλυθεί προ πολλού.
Κάλλιστα τα δικαστήρια μπορούν να μείνουν λίγες ημέρες υπό τον γηραιότερο δικαστή, τέτοιο κενό έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν» είπε ο κύριος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πάντως πως μόνο μία επιτάχυνση είχαμε κατά το παρελθόν και πάλι από την κυβέρνηση Τσίπρα, όταν την βραδιά που προκηρύχθηκε δημοψήφισμα, επέλεξε την Βασιλική Θάνου.


Αν θέλει η κυβέρνηση να διαφυλάξει το κύρος της δικαιοσύνης τότε πρέπει να ψηφίσει τώρα τους κώδικες

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λύση στα ζητήματα που προκύπτουν από μια παρατεταμμένη προεκλογική περίοδο, αλλά «κρατά την εκκρεμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί εξυπηρετεί μια φτηνή κομματική σκοπιμότητα», είπε χαρακτηριστικά, ο κύριος Βενιζέλος και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει με την επιλογή των δικαστών, ματαιοπονώντας και αφήνοντας συντρίμμια στο χώρο των δικαστών, ενώ θα μπορούσε να κάνει μία πράξη συναίνεσης, την ψήφιση των κωδίκων, που είναι μια πολύ σύντομη διαδικασία στη Βουλή».

Αναλυτικά, ο κύριος Βενιζέλος είπε σε αυτό το σημείο: 

«Αν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού. Αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών θέλοντας να ελέγξει καταστάσεις, ματαιοπονώντας γιατί έτσι δεν ελέγχει τίποτα, αφήνει πίσω της συντρίμμια στο χώρο της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών, θα μπορούσε να κάνει μόνο μία πράξη συναίνεσης, αυτή που όπως πολλοί συνάδελφοί σας του δικαστικού ρεπορτάζ έχουν γράψει (υπάρχει ένα χαρακτηριστικό άρθρο σήμερα της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή) είναι η ψήφιση των κωδίκων – του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Γύρω από τους κώδικες υπάρχει συναίνεση, έχουν γίνει μεγάλες επιστημονικές συζητήσεις, έχει γίνει βελτίωση των σχεδίων πάρα πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία ο υπουργός δικαιοσύνης να υπάρχει συναίνεση στην ψήφιση των κωδίκων, σε μία διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως πολύ σύντομη στη Βουλή. Και όχι να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα, θέλοντας να πουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε, ό,τι κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουν ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, που χειραγωγούν γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, ο κύριος Βενιζέλος εξήγησε πως βάσει Συντάγματος, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί και να είχε διορισθεί υπηρεσιακή: «Για να είμαστε ακριβείς, η διάλυση της Βουλής που εξαγγέλθηκε δεν γίνειται για κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά γιατί έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δυστυχώς από το 1977 υπήρξε πάρα πολύ χαλαρή εφαρμογή αυτής της διάταξης του Συντάγματος».


Απολύτως στρατηγική η ήττα στις ευρωεκλογές

«Ηταν απολύτως στρατηγική ήττα των βράδυ των εκλογών και αυτό φανηκε και στο πρόσωπο του Τσίπρα όταν ανακοίνωσε εκλογές, παρότι δεν ήθελε να το κάνει», επισήμανε ο κύριος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, ας ανταποκριθεί, αλλά δεν θα το κάνει γιατί η στρατηγική του είναι συγκρουσιακή. Νόμιζε ότι θα ελέγχει αιωνίως τα δίκτυα εξουσίας, αλλά θα χάσει την επαφή του με την εκλογική βάση που διατηρεί, γιατί είναι ένα ποσοστό χωρίς ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, εξέφρασε την δυσαρέσκεια και νόμιζε ότι έχει αποκτήσει εξουσία. Θεωρήθηκε ότι "μαγεύει" επικοινωνιακά και τώρα βλέπετε μάγους και ταχυδακτυλουργούς να εμφανίζονται ως κλοουν».


Η προστασία της μεσαίας τάξης το πρωταρχικό μας μέλημα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό γιατί το ΚΙΝΑΛ κατοχύρωσε την τρίτη θέση, που οφείλεται και στην εμφάνιση του κόμματος του Βελόπουλου, είπε ο κύριος Βενιζέλος, ενώ για τις επερχόμενες εκλογές, επισήμανε πως «το ΚΙΝΑΛ κάνει νέα προσπάθεια στις εκλογές όπου απαιτείται καθαρός λόγος, πρέπει να είμαστε οι φορείς του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης επειδή είναι το μοναδικό και να σπείρουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε οι εγγυητές της, καθώς η προστασία της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».

Όσον αφορά το πού και αν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε: «Δεν εναπόκειται σ' εμένα να αποφασίσω τίποτα, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί η προσπάθεια που έχω κάνει αποδίδει καρπούς. Η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να προστατεύσει το συμφέρον της».

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Οσμαν

Αυτός είναι ο Πάγκαλος ή ο Βενιζέλος, πάντα τους μπερδεύω λόγω εμφάνισης. Χααααχα

Γιωργος-Χανια

Κανει δηλωσεις ο Βενιζελος ο πολιτικος που καταφερε να διαλισει το ΠΑΣΟΚ.Ρε τραβα στην Ν.Δ.να καθαρισει το κινημα απο σενα και μερικους δικου σου.

Q

Ο ΣΥΡΙΖΑ θελει δικους του στην δικαιοσυνη για να συνεχισει να την σκαπουλαρει ο υιος Βουτση και οι λοιποι αναρχομπαχαλακηδες φιλοι του. Οι Πασοκοι και οι ΝεοΔημοπρατες θελουν αλλους στην δικαιοσυνη για να συνεχισουν να εχουν κλειδωμενα στα συρταρια τα σκανδαλα της SIEMENS, της NOVARTIS και γενικως ολες τις λαμογιες που εχουν κανει. Ο καθενας θελει να σωσει το τομαρι του. Μια φορα για κυρος δικαιοσυνης δεν μπορειτε να μιλατε!

Λευθέρης

"Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, εξέφρασε την δυσαρέσκεια και νόμιζε ότι έχει αποκτήσει εξουσία. Θεωρήθηκε ότι "μαγεύει" επικοινωνιακά και τώρα βλέπετε μάγους και ταχυδακτυλουργούς να εμφανίζονται ως κλοουν".... Τσσσ , τι είπε πάλι ο Βαγγέλας !!!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΘΩΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΗΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ , ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΠΙΟ ΟΞΥΔΕΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 10-20 ΧΡΟΝΙΑ. ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗΤΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΜΕΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΜΕ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑ ΗΓΕΤΕΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΓΛΑΣΤΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ. ΠΑΜΕ ΒΑΓΓΕΛΗ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Αυτοι κεφαλαιο της χωρας , και εσεις....χρεοφειλετες

Μπορει να ξεχασε το στικακι με τις λιστες στο σπιτι του , μπορει να περασε τις οφσορ του Τσοχατζοπουλου για τηλεφωνικα νουμερα , μπορει με τον νομο περι ευθυνης των υπουργων καλυψε ολα τα σκανδαλα που διελυσαν την χωρα , μπορει να μας εχωσε πλεον φορου εισοδηματος και τελη δημων με τον Σαμαρα τον ΕΝΦΙΑ , αλλα ....μεγαλο πολιτικο κεφαλαιο για την χωρα !! Ουχαχαχουχαχα...! Να επιστρεψει αμεσως στην κυβερνηση , οπως και οι αλλοι που τιμωρηθηκαν ηδη βαρια με ....πολιτικες ευθυνες !! Ουχαχαχα... Καληνυχτα Ελλαδα για δυο τρεις γενιες ακομη . ( πλην αυτων που τα αρπαξαν απο την μπισνα των δανεικων και των διορισμων )

Benny for President

Na enas kalos logos na gurisei kapios sto Pasok

J.

+1000. Συμφωνώ απόλυτα

συριζοστύλ

μόλις πάρουμε την εξουσία θα τους ξανα-αλλάξουμε αν τολμήσετε να τους διορίσετε τώρα, δεν έχεις την νομιμοποίηση κύριε Τσίπρα και δεν πρόκειται να γλυτώσετε τη φυλακή βάζοντας δικούς σας

Αηδιασμενος πολιτης

Κάτσε καλά Βενιζέλο με κοβεσαι για τους κώδικες που συρρικνώνουν τη ποινική καταστολή...

PASOK

Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με τον Βενιζέλο αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε την πιο κρίσιμη στιγμή να μείνει η χώρα όρθια και να μη γίνει ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Γιατί αυτοί που ωφελήθηκαν τότε και πήραν αργότερα την εξουσία με το λαικισμό και το ψέμα που καλλιέργησαν δεν θα είχαν τρύπα να κρυφτούν αν έκαναν αυτά που έλεγαν. Θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο GO BACK MIS MERKEL κι άλλες τέτοιες βλακείες. Στις 7 Ιουλίου θα εισπράξουν αυτό που τους αξίζει.

Δημήτριος.-

Το μεγαλύτερο λάθος των Συριζαίων είναι πως πήγαν να παγιδεύσουν 10 πολιτικούς με πλαστά στοιχεία ως φαίνεται. Ούτε για έναν δεν βρέθηκε τίποτα. Ότι και να κάνουν στο τελείωμα τους, η εκδίκηση θα είναι μεγάλη. Αν φέρει ο καθένας από εμάς την θέση του στην θέση είτε του Βενιζέλου είτε του Άδωνη κτλ, καταλαβαίνει το μέγεθος της εκδίκησης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β», τόνισε ο πρωθυπουργός - Χαρακτήρισε  «απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια»

3
tsipras_ar

Δείτε το βίντεο -Η σημαιοφόρος συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία και δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου εντόπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια πτήσης και τον... στόλισε κανονικά - Ποια είναι η Γεωργία Μπιτάκου

184
w18-71938dendias

«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών 

4