Για τρεις βουλευτές Επικρατείας θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Η τελική εισήγηση της επιτροπής

Για τρεις βουλευτές Επικρατείας θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Η τελική εισήγηση της επιτροπής

Κατά η επιτροπή εισηγείται κατά πλειοψηφία ο αριθμός των εδρών για τον οποιο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού να αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους

xaritis-ypes
Την εκλογή μόνο τριών βουλευτών Επικρατείας από τους Έλληνες του εξωτερικού εισηγείται στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας καθώς προβλέπει ότι η ψήφος των αποδήμων δεν θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Η πρόταση που παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στα κόμματα, προβλέπει, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίζουν ασχέτως με το πόσα χρόνια βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η επιτροπή εισηγείται κατά πλειοψηφία ο αριθμός των εδρών για τον οποιο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού να αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ως προς το διαδικαστικό οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα δια ζώσης και μόνο σε ειδικά τμήματα στις πρεσβείες ή τα προξενεία της αλλοδαπής.

Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Χαρίτσης θα καλέσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους παρουσιάσει την εισήγηση, προκειμένου μέσα από τον διάλογο επί της εισήγησης αυτής να προκύψει και η απαραίτητη διακομματική συναίνεση, βάσει της οποίας θα καταρτιστεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης