Παυλόπουλος: Υποχρέωση δικηγόρων και δικαστών να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

4778230

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών στο Συνέδριο των Δικηγορικών Συλλόγων που διεξέγεται στις Σέρρες

Την υποχρέωση των δικηγόρων και των δικαστών να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, διότι έτσι υπερασπίζονται τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και την ίδια την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το βήμα του 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου  Δικηγορικών Συλλόγων, το οποίο διεξάγεται στις Σέρρες, με θέμα «Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη νέα εποχή».

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου ως Συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι αναγκαία συνέπεια αυτού του ρόλου του είναι ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ιδίως υπό τη μορφή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών. Κι αυτό, πάντοτε, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, ότι εξίσου οι Λειτουργοί της Δικαιοσύνης οφείλουν να σέβονται την κατά την έννομη τάξη ανεξαρτησία του Δικηγόρου, ως προς τον χειρισμό των ενώπιον της Δικαιοσύνης αγομένων υποθέσεων, που σχετίζονται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και έννομων συμφερόντων του εκάστοτε εντολέα του.

Σημείωσε ότι κατά την άσκηση του Δικηγορικού Λειτουργήματος προέχει ο εκ μέρους του Δικηγόρου σεβασμός της Λειτουργικής Ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού. «Ήτοι ο σεβασμός του δικαιοδοτικού έργου του Δικαστικού Λειτουργού, αφού η Δίκη -παράγων της οποίας είναι ο Δικηγόρος- νοείται θεσμικώς μόνον ως sui generis έννομη σχέση, η οποία έχει ως αποκλειστική αποστολή την κατά την Αρχή της Νομιμότητας επίλυση των δικαστικών διαφορών και την επέκεινα ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Γι' αυτό και ο ρόλος του Δικηγόρου ως Συλλειτουργού της Δικαιοσύνης αποκλείει, εκ προοιμίου, κάθε μορφή επιχείρησης άμεσου ή έστω και έμμεσου επηρεασμού του δικάζοντος Δικαστή, στο πλαίσιο της Δίκης στην οποία παρίσταται ο Δικηγόρος. Και ο πραγματικός Δικηγόρος, αυτός που τιμά την αποστολή του, πρέπει να εφαρμόζει, αδιαλείπτως, αυτή την αρχή του σεβασμού της Λειτουργικής Ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού όχι μόνον επειδή την επιβάλλει η Έννομη Τάξη αλλά και επειδή έτσι αντιλαμβάνεται, ειλικρινώς και ενδιαθέτως, τον αξιακό πυρήνα του Δικηγορικού Λειτουργήματος εν γένει», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως εξίσου ο Δικηγόρος, ως Συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, οφείλει να σέβεται και την Προσωπική Ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών. «Διότι, όπως είπε, μόνον όταν γίνεται σεβαστή και αυτή η Ανεξαρτησία, ο Δικαστής μπορεί να αισθάνεται -ιδίως κατά την άνοδό του στην δικαστική ιεραρχία- πραγματικά ανεξάρτητος , αφού το έργο του αξιολογείται αποκλειστικώς και μόνο με βάση την θεσμικώς εγγυημένη Αξιοκρατία και, εν τέλει, Αριστεία. Υπό τα δεδομένα αυτά ο Δικηγόρος, ως Συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, οφείλει να τιμά τον Δικαστή με βάση την απόδοσή του κατά την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, και όχι -κατ' ουδένα τρόπο- υπό όρους προσωπικού νεποτισμού, ακόμη δε περισσότερο με βάση κριτήρια που σχετίζονται με τα επαγγελματικά του συμφέροντα».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μιλάει στο συνέδριο «πρωτίστως υπό την ιδιότητά μου ως προέδρου της Δημοκρατίας» ο οποίος, σύμφωνα με τις κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητες του Ρυθμιστή του Πολιτεύματος, οφείλει να υπερασπίζεται και την Δικαστική Εξουσία κατά την άσκηση του δικαστικού της έργου, κατ' εξοχήν δε οφείλει να υπερασπίζεται, στο μέτρο που του αναλογεί θεσμικώς, την Ανεξαρτησία -προσωπική και λειτουργική- των Δικαστικών Λειτουργών.

Υπενθύμισε το γεγονός ότι επί 40 χρόνια άσκησε το Δικηγορικό Λειτούργημα, αποκτώντας μια πολύτιμη εμπειρία που τον διευκολύνει στην άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας και σημείωσε: «Έχω χρέος, υπό την διπλή ιδιότητα μου, να επισημάνω ότι τότε μόνον η εκ μέρους των Δικηγόρων υπεράσπιση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης θ' αποβεί πλήρως αποτελεσματική, όταν οι ίδιοι οι Λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτοι αυτοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα θωρακίζουν την θεσμική εγγύηση της Ανεξαρτησίας τους, την οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα ως το πιο εμβληματικό «όπλο» για την υπηρέτηση της δικαιοδοτικής του αποστολής, υπό όρους ασυμβίβαστου σεβασμού του Κράτους Δικαίου, της Αρχής της Νομιμότητας και της Δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι στο απυρόβλητο, αρκεί να τηρούνται τα επιστημονικά νομικά όρια της κριτικής.

«Η μεγαλύτερη εγγύηση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ο σωστός δικαστής, ο άξιος δικαστής, ο άριστος δικαστής, εκείνος ο οποίος ξέρει τι θα πει άσκηση καθήκοντος», είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Κι επειδή και στη Δικαιοσύνη υπάρχει ιεραρχία και ο δικαστής όπως κάθε δημόσιος λειτουργός έχει τη θεμιτή φιλοδοξία να ανέλθει σε αυτή την ιεραρχία για να μπορέσει να ασκήσει καθήκοντα αφ υψηλού, εκεί πρέπει να βοηθήσει ο δικηγόρος ώστε να ανέλθει στην ιεραρχία ο σωστός δικαστής, ο άξιος δικαστής, όχι ο δικαστής που του είναι αρεστός. Όχι εκείνος ο οποίος κρίνεται ανάλογα με τις πολιτικές του θέσεις ή ανάλογα με τα συμφέροντα του εντολέα του».

Απευθυνόμενος στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τις Ενώσεις των Δικαστών είπε ότι εκείνοι που πρέπει να υπερασπιστούν πρώτοι την ανεξαρτησία τους είναι οι ίδιοι οι δικαστές. Τους κάλεσε να μην υπολογίζουν την πορεία τους ανάλογα με τις πολιτικές αλλαγές, αλλά με μόνο γνώμονα την αίσθηση του χρέους απέναντι στη Δικαιοσύνη και να το πράττουν αυτό με όρους ενότητας, λέγοντας: «Η ενότητα της Δικαιοσύνης, των στελεχών της Δικαιοσύνης είναι η μεγαλύτερη ασπίδα της. Και ο διχασμός μέσα στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που σπέρνει, δυστυχώς, και τα ζιζάνια, τα οποία αφορούν όλους εκείνους που στηρίζονται σε αυτόν τον διχασμό».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ζήτησε να θυμηθούν από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Μαρία Νεφέλη» αυτό που λέει ο αντιφωνητής προς τη Μαρία Νεφέλη, δηλαδή «κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».

Ευρισκόμενος στις Σέρρες ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αισθάνεται τιμή γιατί είναι Επίτιμος Δημότης και αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως κορυφαίο παράδειγμα δικηγόρου που υπηρέτησε και τον τόπο.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας δίνει το παράδειγμα του οραματικού ηγέτη. Ο οραματικός ηγέτης είναι αυτός ο οποίος σκέφτεται τον τόπο του, έχει ιδανικά, δεν παρασύρεται από τον λαϊκισμό της στιγμής, οδηγεί τον λαό του προς αυτή την κατεύθυνση όσες αντιρρήσεις και αν υπάρχουν, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αυτός ο οποίος δείχνει το δρόμο, όχι αυτός ο οποίος σύρεται πίσω από το συρμό του λαϊκισμού και της καθημερινότητας», επισήμανε.

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πραγματικός πολιτικός είναι αυτός που πρώτα καταξιώνεται στην κοινωνία και μετά ακολουθεί πολιτική διαδρομή.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλης, ως εκπρόσωπος του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Ένωσης των Εισαγγελέων Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Χαλκιάς και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας. Παραβρέθηκαν η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Γανυμήδης

Διαφωτισμός για την απελευθέρωση της υπαρξής μας, απο τους απατεώνες συμμορίτες της εθνικής ελίτ! Αγαπητοί πατριώτες, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της χώρας μας είναι το "ΚΙΣ" διοικεί την χώρα μας με την βοήθεια των ρουφιάνων μασόνων που δομούν την εθνική ελίτ της χωρας μας, είναι τα αυτιά και τα μάτια των ιμπεριαλιστών, έχουν θέσεις στην αστυνομία, στρατό, δικαστήρια και κόμματα! Όλοι αυτοί που βρίσκονται μέσα στο κοινοβούλιο είναι παράνομοι! Ακόμα δεν τους ζήτησε κανείς τα ρέστα! Πατριώτες ξυπνήστε! Ο λαός ασκεί την εξουσία, δια νόμιμου πολίτευματος και συντάγματος επικυρωμένα κατόπιν δημοψηφίσματος απο τον λαό, ο λαός δεν χρειάζεται τα κόμματα, μπορεί κατευθείαν να ασκεί την εξουσία του μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα νόμιμα θεσμικά όργανα που επιλέγει ο λαός, δια του πολιτεύματος της ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΑΣ! Αγαπητοί πατριώτες ο Ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να συλλάβει και να φορέσει χειροπέδες τώρα αμέσως τους αρχηγούς των ένοπλων δυνάμεων και αστυνομίας με την κατηγορία: 1ον. Της εσχάτης προδοσίας, 2ον. Προστασία συμμοριών που ασκούν παράνομα την εξουσία του λαού, 3ον. Άσκηση καθηκόντων μέσω παράνομου πολιτεύματος και συντάγματος! Ο λαός έχει δικαίωμα να συλλάβει τώρα αμέσως και να φορέσει χειροπέδες στους ανώτατους δικαστικούς της χώρας με την κατηγορία: 1ον Άσκησης καθηκόντων μέσω παράνομου πολιτεύματος και συντάγματος, 2ον Υπόθαλψη και προστασία συμμοριών που ασκούν παράνομα την εξουσία του λαού. Ο Ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να συλλάβει τώρα αμέσως και να φορέσει τις χειροπέδες, στους αρχηγούς κομμάτων και βουλευτάς με την κατηγορία: 1ον. Σύσταση συμμοριών, 2ον. Παράνομη άσκηση εξουσίας του λαού μέσω παράνομου πολιτεύματος και συντάγματος, 3ον. Κατάχρηση της περιουσίας του λαού! 4ον Εσκεμμένη οικονομική δολιοφθορά κατά της χώρας μας, προωθώντας τις εισαγωγές ξένων προιόντων, καταργώντας το εμπορικό ισοζύγιο, ενισχύοντας οικονομικά τρίτες χώρες και τις πολυεθνικές, στραγγαλίζοντας νομοθετικά κάθε εγχώρια παραγωγή, στηρίζοντας τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. 5ον παράνομα και αυθαίρετα συνάπτουν συμφωνίες με τρίτες χώρες για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Έθνους!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μα εσυ βρε φιλε, με αυτα που γραφεις, γουσταρεις να γοργο-ερθει το πληρες ''μπαχαλο'' και η ανομια εναντιον της οποιας δηθεν ξιφουλκεις Αυτα ειναι για καθυστερημενους Λαους και οχι για τον χαρισματικο ελληνικο Λαο. Μηπως εισαι βαλτος;Εμεις δε γουσταρουμε!

ΣΚΕΠΤΌΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Χρεοκοπάκης Φαυλόπουλος, τραγουδάει φάλτσα το "ιστορία μου κωμωδία μου λάθος μου μεγάλο"

Μίλησε ο γίγαντας...

άξιος ο μισθός!

wiravenger

Άτιμε, ύπουλε, υποκρίταρε και γελοίε Πάκη, θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσεις και εσύ για τους αθρόους διορισμούς που έκανες όταν ήσουν υπουργός του Καραμανλέικου.

Τα παλιοτόμαρα

δικηγόροι και δικαστές υπερασπίζονται αυτά που γεμίζουν τις τσέπες τους!

!!!!

Όπως υπερασπίστηκες εσυ την Μακεδονία πουλημένε!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ο Παυλοπουλος τοτε μαζι με τον Τσιπρα και κανοντας εναλλαξ πλατες ο ενας του αλλου και πισω απο τις πλατες του ελληνικου Λαου και εν αγνοια του κοσμου της ΝΔ,αναρριχηθηκαν και οι δυο στην Εξουσια. Πρεπει να φυγουν και μαζι.Ουτε σκεψη για ανανεωση της θητειας κανενος απο τους δυο!

Χελλόου ξύπνα

Οι δικολάβοι μόνο για το παραδάκι νοιάζονται

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης