Η ΝΔ παρουσιάζει τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές - Το προφίλ τους

kyriakos-nd-ena

Το απόγευμα η επίσημη εκδήλωση που θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένα σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο που θα διαμορφωθούν και τα ψηφοδέλτια της εθνικής κάλπης είναι το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάζεται σήμερα στον Νέο Κόσμο. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση, καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και έχουν αναφορές σε όλη την Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, έχοντας διανύσει ο καθένας τη δική του επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Ορισμένα επαγγέλματα εκπροσωπούνται βέβαια σε μεγαλύτερο βαθμό δεδομένου ότι οι γνώσεις που αυτά παρέχουν τους επιτρέπουν να διαχειριστούν ευκολότερα πολλές από τις προκλησεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τους εν ενεργεία πολιτικούς αποτελείται από 8 νομικούς, 7 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 3 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, 3 πολιτικούς επιστήμονες, 3 γιατρούς, 3 δημοσιογράφους, 1 διπλωμάτη, 1 μηχανικό, 1 ηθοποιό, και 1 προγραμματιστή.


20 από τους 42 μπαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των υποψηφίων που αποφάσισαν να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. 20 από τους 42 υποψηφίους -ποσοστό 48%- διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και οι περισσότεροι βέβαια είναι ενεργοί πολίτες, έχοντας είτε άμεσα είτε έμμεσα πολιτική δράση στην κοινωνία των πολιτών.

Αν αφαιρέσουμε μάλιστα τους νυν ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης) που διεκδικούν την επανεκλογή τους καθώς και 3 βουλευτές (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αμυράς και Κατερίνα Μάρκου) και βέβαια τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι υποψήφιοι, το πραγματικό ποσοστό των νέων που πρωτοδοκιμάζονται σε κάλπες με εθνικό ακροατήριο ξεπερνά το 60%.

Υλοποιείται έτσι έμπρακτα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε περιγράψει ως προσωπικό του στοίχημα να κινητοποιήσει και να εντάξει ανθρώπους στην πολιτική που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων της ΝΔ καταδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί τελικά να αναστραφεί η τάση της δυσπιστίας ή και της απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες για την πολιτική.


Έτοιμοι για τις προκλήσεις της Ευρώπης

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η εμπειρία πολλών υποψηφίων της στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ ή και οι γνώσεις που έχουν σε συναφή ακαδημαϊκά αντικείμενα. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται 6 οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει σημαντικό τμήμα της επαγγελματικής τους διαδρομής σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιώργος Αγγελόπουλος, Τόνια Αράχωβα, Νίκος Γιαννής, Γιώργος Κρεμλής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Δημήτρης Μελάς) ενώ 3 ακόμη έχουν στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής τους έρευνας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα). Αν προσθέσει κανείς σε αυτούς τους 9 εν ενεργεία ευρωβουλευτές και βουλευτές καθώς και 2 πρώην ευρωβουλευτές (Νίκη Τζαβέλα και Μανώλης Μαυρομμάτης), σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ήδη από μέσα πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αντίποδα, σημαντική είναι η εκπροσώπηση και της νέας γενιάς 6 υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών (Λευτέρης Βαρουξής, Κώστας Δέρβος, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση και Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού).


Έμφαση στην Ουσία

Η βασική κριτική που ακούστηκε και γράφτηκε όλο το τελευταίο διάστημα της ανακοίνωσης των ονομάτων ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο όνομα το οποίο να ξεχωρίζει και να χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας. Ωστόσο, και αυτή η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου έγιναν οι τελικές επιλογές δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα, αλλά η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος του ευρωβουλευτή. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε 42 υποψηφίους οι οποίοι να είναι όλοι τους έτοιμοι
να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, αν τους επιλέξουν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Αυτή είναι άλλωστε και μια από τις ουσιώδεις διαφορές του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ από τον τρόπο που αγωνιά να συμπληρώσει το δικό του κ. Τσίπρας, αναζητώντας κάποιο διάσημο όνομα που θα δεχθεί να στρατευθεί στο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως γνώσεων και ευρωπαϊκών εμπειριών.

Αρκεί κανείς να δει την ανθρωπογεωγραφία του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθεί ότι η βασική προτεραιότητα του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια ένταξης γνωστών ονομάτων για λόγους ψηφοθηρίας (Πλουμπίδης, Τσάτσου, Λοΐζου, Κόκκαλης). Εξ αυτών, ήταν φυσικό να ξεχωρίσει η περίπτωση της Μυρσίνης Λοϊζου η οποία πέραν του ονόματος του πατέρα της, νόμιζε ότι κληρονομεί και τη... σύνταξη της μητέρας της, την οποία εξακολουθούσε να λαμβάνει παρανόμως μετά τον θάνατο της.

Πέραν αυτού, η επιλογή των Δανέλλη και Κουντουρά επιβεβαιώνει όσους εξ αρχής κατήγγειλαν την εξόφθαλμη πολιτική συναλλαγή με τους γνωστούς προθύμους της κυβέρνησης κουρελού οι οποίοι υπερψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών με αντάλλαγμα μια θέση στα συριζαικά ψηφοδέλτια.

Ενώ, τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συνύπαρξη στο ίδιο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Κόκκαλη με τον Πάνο Λάμπρου, γνωστού για τον διαμεσολαβητικό ρόλο που είχε μεταξύ κυβέρνησης και καταδικασμένων ποινικών και τρομοκρατών. Οι πρώην ταξικοί εχθροί φαίνεται πως παραμέρισαν τις διαφορές τους χάριν του κοινού τους ονείρου να γίνουν ευρωβουλευτές.

Ολους τους υποψηφίους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μπορείτε να τους δείτε εδώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Λάμπρος

Δεν μου αρέσει καθόλου το ψηφοδελτιοv..δεν το βρίσκω ελκυστικό.εχει κάποια καλά ονόματα αλλά επι το πλείστον άπειρα πολιτικά. Ειδικα για ευρωβουλή δεν τους έχω ικανούς αλλά θα δείξει.η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα φυσικά κ θα κερδίσει 7-8 βουλευτές

Σκατά κι απόσκατα

Διαβάτε το άρθρο τού καθ. Γιανναρά σην Καθημερινή και κλάψτε. Μπρος γκρεμός (Συριζα) και πίσω ρέμα (ΝΔ). Για Μακεδονία, ΛΟΑΤΚΙ, λαθρομετανάστες, εκκλησία, ιστορία, ΝΔ και Συριζα τα ίδια σχεδόν σκατά. Η ΝΔ απλώς έχει αμπραγιάρει λίγο σε μερικά από αυτά (θα τα περνούσε πιο απαλά, αργότερα). Όσο για τούς υπόλοιπους (κομμούνια, ΧΑ, και σκουπιδομικρούς) όζουν! Πάμε κατά διαόλου...

Μακαρι να πατωσει

αυτο το καρπαζοεισπρακτορακι της αριστερας και τα σουργελα που βαλε στο ψηφοδελτιο του. ψηφος στην νδουλα σημαινει ψηφος στην αριστερα, σημαινει ΠΡΟΔΟΣΙΑ εφαμιλη αν οχι ανωτερη απο αυτην του συριζα στην Μακεδονια. ΔΥΣΤΥΧΩΣ αλλα ετσι ειναι. Κανεις δεξιος δεν πρεπει να ψηφισει αυτα τα σκουπιδια

...

Σιχαμεροί φιλελεγδες θα πέσουν πολλές φάπες

@19.38@

ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ! ΟΙ ΑΠΛΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ !

@

"Το 2003 εισάγομαι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου το 2012 αποφοιτώ αριστούχος, κι αποφασίζω να μείνω στην Ελλάδα." Και εγώ νόμιζα οτι η Ιατρική είναι μόνο έξι χρόνια .....

Τριτοβάθμιος !

Ότι και να είναι έχουν μιά εκπαίδευση σοβαρή και ένα status στην κοινωνία ! Όχι τεμπέληδες που τρώνε τη σύνταξη του μπαμπά ή της μαμάς ή καμιά μαϊμού επιδότηση , αλά ΣΥΡΙΖΑ !!!

συριζο-χρυσαυγίτες = αδελφοσύνη

Καταντάει γελοίο, τελικά, το πόσο πολύ συμφωνούν μεταξύ τους τα τρόλια της Κουμουνδούρου με τα τρόλια της Χ.Α. Και βέβαια, το αποκορύφωμα τής γελοιότητας είναι ότι αυτά τα άτομα που θεωρητικά μισούν την Ευρώπη και την Ε.Ε. σκοτώνονται για να μπει το κόμμα τους στο Ευρωκοινοβούλιο!!! Πάσχουν τα καημένα από διπολική διαταραχή ή απλώς είναι φτηνιάρικα ψευτρόνια σαν τ' αφεντικά τους?

100 χρόνια τον Κούλη & το σόι του τους θρέφει ο Ελληνικός λαός

Έλα nλi8ιε, διάβασε... ---> Επιπλέον, ξεχνούν σκoπίμως και οι δυο τους πως χέρι - χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν το τρίτο Mvημόvιο, την ανέγερση του τζαμιoύ στην Αθήvα, τους νόμoυς για τους λαθρoμεταvάστες, το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλoφίλων, ενώ κατά την ψήφιση της πρoδοτικής συμφωvίας των Πρεσπών οι Συριζαίoι χειροκροτούσαν τον Δένδια που απέρριπτε την έvσταση της ΧΑ.

εχεις να φας μαυρο Κουλη

λογω Καιριδη της αρσενικης(;) Ρεπουση που θα παει συννεφο!

Πόντιος

Διώξτε τον Καιρίδη. Θα φάτε μαύρο.

Πρώτος

Αυτός Θα βγει πρώτος από όλους Να το θυμάσαι

Ενσημα?

Στα δάκτυλά του ενός χεριού όσοι έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, έχουν παράξει και έχουν κόψει τιμολόγιο. Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της ελεύθερης οικονομίας γεμάτο από νομικούς, καθηγητές και καριερίστες σε δημόσιες θέσεις που πληρώνονται από τους φόρους των κορόιδων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης