ΝΔ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Ο νέος Ποινικός Κώδικας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

neolaia_syriza_art

Πυρά κατά των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ - Ζητούν την ανάκληση των διατάξεων που ευνοούν την ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Μπαράζ αντιδράσεων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον νέο Ποινικό Κώδικα σημειώθηκαν τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι η μείωση των ποινών για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι ευνοϊκή ρύθμιση για τη Χρυσή Αυγή. 

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τη μείωση των ποινών τόσο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ είναι διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους. Μάλιστα η Πειραιώς καταλογίζει στην κυβέρνηση εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή και ανοχή προς τους κουκουλοφόρους. 

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ.

Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου.

Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει η ΝΔ. 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης

Ο Ποινικός Κώδικας «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη» της Χρυσής Αυγής, τονίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Παράλληλα, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και την έντονη διαφωνία της με τον νέο ορισμό για τον έγκλημα του βιασμού. «Ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νεολαία, η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται για τον Ποινικό Κώδικα «αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν». Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δύο διατάξεις «εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο».

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «απαιτεί» να τοποθετηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα συγκεκριμένα ζητήματα πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης και να μην δεχθεί τις συγκεκριμένες αλλαγές.

«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν χωρεί υπαναχωρήσεις και αστερίσκους»

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που τιμωρούνταν με ποινή 10-20 χρόνια, με το νέο πλαίσιο προτείνεται η επιβολή ποινής 5-10 χρόνια.

Η νεολαία θεωρεί ότι μια τέτοια αλλαγή στο ύψος της ποινής «εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους».

Πέραν αυτών, η μείωση της ποινής προτείνεται σε μια συγκυρία που διεξάγεται «η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”.

«Είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής», τονίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αλλαγές κάνουν πιο δύσκολη τη στοιχειοθέτηση του βιασμού»

Έντονη είναι και η διαφωνία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο ορισμό του βιασμού, καθώς όπως λέει, περιορίζει κατά πολύ την έννοια του βιασμού σε μια περίοδο που «η διεθνής τάση συζητά ήδη για τη διεύρυνση της νομικής έννοιας». Με βάση τη νέα ρύθμιση, αναφέρει η ανακοίνωση, οι προϋποθέσεις αυστηροποιούνται και ως εκ τούτου η στοιχειοθέτηση του βιασμού γίνεται πιο δύσκολη.

«Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος», αναφέρει η νεολαία, που

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις προτεινόμενες αλλαγές των Άρθρων 187 και 336 του Ποινικού Κώδικα

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής.

Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος.

Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Το επόμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (58)

ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ...

...ειναι οσοι νομιζουν πως την μετατροπη της "συστασης συμμοριας" σε πλημμελημα την κανουν για να ευνοησουν τους κασιδιαραιους... Οταν ξεκινησουν τα Ειδικα Δικαστηρια για τον τσαρλατανο και την κατσαπλιαδικη συμμορια του, η ΧΑ θα φανταζει σαν συλλογος Αρσακειαδων μπροστα τους...

Αηδιασμένος

Η Χρυσή Αυγή σας μάρανε τρομαρα σας και όχι οι συμμορίες τών αναρχομπαχαλακηδων κουκουλοφόρων και οι παρακρατικοί ρουβίκωνες

εγω βλεπω...

συριζαιοι και νεοδημοκρατες ενωμενοι στο πολεμο κατα της χρ.αυγης .Το προσταγμα το δινει ο νεοταξιτης ροτσιλντ-δενδιας

Το τεκμήριο της αθωότητας και η Χρυσή Αυγή

Κατά τη γνώμη μου, είναι απαράδεκτο η Χρυσή Αυγή να χαρακτηρίζεται "εγκληματική οργάνωση", τη στιγμή που δεν έχει βγει κάποια δικαστική απόφαση που να την χαρακτηρίζει έτσι. Το ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ δεν ισχύει για τα δικαζόμενα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής ??? Παρακαλώ να δημοσιευθεί το σχόλιό μου.

Αριστεροδεξιαριστερά

Όσο δένει τα λάδι με το νερό τόσο δένει Σύριζα και ΧΑ.Όσοι βλακωδώς ψήφισαν Σύριζα, που έσκιζε μνημόνια, τώρα ψηφίζουν ΧΑ για να συνεχίσουν να μιλούν ελληνικά σε αυτή τη χώρα. Η ΝΔ ας συνεχίσει να μαζεύει ορφανά της αριστεράς αφού... ντρέπεται μην την χαρακτηρίζουν ως δεξιά.

Χαρτομουτρος

Μας δουλεύουν χοντρά και ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ! Κάνουν γάργαρα ότι καταργείται ο 1608/50 περί καταχράστων του δημοσίου που προέβλεπε ισόβια! Έτσι τη γλυτώνουν αμφότεροι! Κάνουν γάργαρα τη μετατροπή του 370α σε πλημμέλημα (η ηχογράφηση του πολακη που θα τον έστελνε για κακούργημα)! Κάνουν γάργαρα τη μετατροπή πλαστογραφιων,απατων,απιστιων,κλοπών,υπεξαιρεσεων ( καταργούν το κατ'επαγγελμα και κατά συνήθεια) σε πλημμελήματα για να τη γλυτωσουν τα υποδικα στελέχη τους! Ξεχνάνε οτι πριν δύο εβδομάδες ψήφισαν ομόφωνα το τεκμήριο αθωότητας (3596/19) με ποινές για όσους το προσβάλλουν και τώρα το παραβιάζουν! Και φυσικά όλως τυχαίως ξεχνάνε να αναφέρουν ότι εξαιρούν από την ελάφρυνση των ποινών της εγκληματικής οργάνωσης όσα αδικήματα γίνονται με ρατσιστικό και ομοφοβικό πρόσημο,δηλαδή την Χραυγή, για την οποία παραμένουν οι επιβαρυντικες περιστάσεις! Αυτά, για να μη σας δουλεύουν με φαιηκ νιουζζζζ!!

Πατριώτης

Δεν έχετε καταλάβει, τα περισσότερα σχόλια κατά του Κ. Μητσοτακη και της Νέας Δημοκρατίας από που προέρχονται;;; Μα φυσικά από τους ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ. Έχει πέσει "σύρμα" χτυπάμε Νέα Δημοκρατία γιατί μόνο από εκεί μπορούμε να αρμέξουμε ψήφους. Δεν αγκιζουν ΣΥΡΙΖΑΥΓΙΤΕΣ, είναι ΦΙΛΟΙ με κοινό ΣΚΟΠΟ! Τρέμουν οι ΝΑΖΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ μην τυχόν βγει η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία. Οι original ΦΑΣΙΣΤΕΣ με τους μαϊμου ΦΑΣΙΣΤΕΣ είναι ΚΟΛΗΤΑΡΙΑ! Την στιγμή που τα ποσοστά της ΧΑ είναι καθηλωμένα στο 8%, ενώ σε όλη την Ευρώπη τα ποσοστά της ακροδεξιας είναι τουλαχιστον διπλάσια. Και ο λόγος είναι ότι η πουλημένη ηγεσία της ΧΑ ξεπουλήθηκε λόγω της δίκης της, στους Συριζαιους έναντι ανταλλάγματος. Τρανό παράδειγμα η ψήφιση από την Χρυση Αυγη της προταθείσας Θάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού! Και ακομη μεγαλύτερο η νέα αλλαγή στον ποινικό κώδικα όπου αντέδρασε μέχρι και η νεολαία!!! του ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας την εξής ανακοίνωση: Ο νέος Ποινικός Κώδικας «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη» της Χρυσής Αυγής, τονίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας!!!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ -ΚΟΖΑΝΗ

Εσυ δεν εισαι "πατριωτης" ,νεοδημοκρατης -νεοταξιτης του κερατα εισαι. Κοληταρια ειναι νεοδημοκρατες και προδοτες συριζαιοι και οταν βριζουν την χρυση αυγη αλληλοχειροκροτουνται.Αλλωστε εκτος των οικονομικων εχουν ψηφισει μαζι σχεδον ολα τα νομοσχεδια.Απλως κανουν πως μαλωνουν για να πολωνουν το πολιτικο κλιμα και να κοροιδευουν τα προβατα σαν και σενα.Οσ αναφορα τη χρυση αυγη με φυλακισεις,διωξεις, αντισυγκεντρωσεις, δολοφονιες, λασπολογιες,τρομοκρατικες επιθεσεις , πληρη φιμωση και συκοφαντιες απο τα ΜΜΕ το 8-9% ειναι μια χαρα.

ΜΛ

Σχετικά με τις νέες ποινές περί εγκληματικής οργάνωσης, μήπως θέλουν να ρίξουν στα μαλακά τον "Βαγγέλη" τον "Περπινιάδη"?

Ενα σύννεφο να πέσω!!

Αρκεί να διαβάσει κανείς τα σχόλια των χρυσαυγιτών......θα νομίσει κανείς ότι πρωθυπουργός είναι ο "Κούλης"!!! Για το φιλαράκι κουβέντα.....η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος!!

@

Σε άλλο άρθρο: "Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, η παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας είναι κακούργημα, ενώ με το σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης, το συγκεκριμένο αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Πάντως, το σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα βρίσκεται σε διαβούλευση.". Και ο Πολάκης ευνοείται, Σύντροφοι. Οπότε γιατί φωνασκείτε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης