Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας - Δήμευση και επιστροφή περιουσίας για τους καταχραστές του Δημοσίου

kalogirou_main01

Αυστηρές ποινές - Διαβάστε όλες τις σαρωτικές αλλαγές

Έπειτα από 70 χρόνια εφαρμογής του, ο Ποινικός Κώδικας αλλάζει και εφαρμόζονται νέοι θεσμοί.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους νέους Κώδικες που είναι σε διαβούλευση (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) για τους καταχραστές του Δημοσίου το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή καθώς μειώνεται από τις 150.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, από συνδυασμό ποινικών διατάξεων προβλέπεται ότι ο δράστης (καταχραστής του Δημοσίου) μπορεί να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας). «Να επιστρέψουν δηλαδή «τα κλεμμένα» στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης επί 70 χρόνια από τη νομοθέτησή του το 1950 ο ν. 1608, επονομαζόμενος και ως «νόμος περί καταχραστών δημοσίου» απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα οικονομικής και πολιτικής διαφθοράς, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του.

Συνολικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε την αποκάλυψη των προσώπων που εμπλέκονταν στις υποθέσεις διαφθοράς ως συνεργοί και συμμέτοχοι, με αποτέλεσμα μόλις 2 -3 σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα να έχουν τιμωρηθεί τόσα χρόνια βάσει του νόμου περί καταχραστών και χωρίς να επιβληθούν ισόβια, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Αποτέλεσμα είναι οι δρακόντειες διατάξεις του να καταλήξουν να περιοριστούν στη στοχοποίηση πράξεων χαμηλότερης απαξίας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις περιπτώσεις πλαστών πτυχίων καθαριστριών.

Με το νέο πλαίσιο αντικαθίσταται ο ν.1608, που είχε μείνει επί δεκαετίες κενό γράμμα, από έναν αυστηρό, ουσιαστικό αλλά και δικαιότερο νόμο.

Με το νέο νόμο που ακολουθεί τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα:

- Το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.

- Αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή από τις 150.000€ στις 120.000€.

Παράλληλα, μέσα από τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των σχεδίων νέου ποινικού κώδικα και νέου κώδικα ποινικής δικονομίας προβλέπονται τα εργαλεία προκειμένου όχι μόνο να τιμωρηθεί ο δράστης, αλλά και να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας). Να επιστρέψουν δηλαδή «τα κλεμμένα» στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο.

Πέραν αυτών όμως, με το νέο νόμο εκσυγχρονίζονται οι θεσμοί της δήμευσης και της αναπληρωματικής δήμευσης ή της αντικατάστασής της με χρηματική ποινή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιουσία που έχασε το δημόσιο θα επιστραφεί πλήρως και σε κάθε περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Los Bomboneros

Γιατί δε γράφετε επίσης ότι: το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (272ΠΚ), που σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη. Μάλιστα, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι «ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών». - το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας (370Α ΠΚ) που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, θα γίνει πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Και επίσης ότι - Στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση (299 ΠΚ) «σπάει» η ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και πλέον το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. - Καταργείται η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ορίζεται η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, δηλαδή «αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει, εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του». - Καταργείται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που αν και σήμερα είναι ουσιαστικά ανενεργός, προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, να έχουν και δικαίωμα να ψηφίζουν και να μπορούν να επαναλάβουν τα ίδια με την ατιμωρησία που υπάρχει! Νομιμοποιούν τη δράση δολοφόνων, τρομοκρατών, υποκλοπέων, καταχραστών για να εξαγοράσουν ψήφους.

ΨΕΥΤΕΣ

ένα σχόλιο εκ των έσω : ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, με την εφαρμογή του υπήρχε ... αφού ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΒΟΥΛΗ για δίωξη πολιτικών προσώπων ...

anastolh re koroida

αναστολή της αναστολής e ρε αναστολή..γελάτε λαμόγια στα μούτρα των πολιτών ..βρήκατε και τα κάνετε..γελάτε στο ξέσκισμα του μέλλοντος της νεολαίας ..γελάτε στο ξέσκισμα της χώρας ..γελάτε ree γελάτε..δικαιοσύνη are δικαιοσύνη

κλάψου ρε ελληναρά

κλάψου με μαύρο δάκρυ που σου αλλάζουν το νόμο. Ότι 70 χρόνια με τον παλιό νόμο οι μόνοι καταχραστές που έπιασες είναι δύο καθαρίστριες και τους πραγματικούς τους έχεις στη Μύκονο να λιάζονται δε σε πείραξε. Ότι ένας νέος νόμος που δεν είναι εξοντωτικός μπορεί να δουλέψει σε σχέση με τον παλιό που ήταν "ωραίος" αλλά άχρηστος, ούτε αυτό σε προβλημάτισε. Εσύ θές καταδίκες σε ισόβια και θάνατο αν γίνεται κι ας την πληρώνουν καθαρίστριες μόνο. Τόσο σου κόβει. Κλάψου τώρα και σκούξε που σου πήραν τη σκληράδα που έδειχνες πάνω στους αδύναμους (γιατί των δυνατών τους τα αέριζες ούτως ή άλλως - δεν είδα να κλείνεις και πολλούς ισόβια). Σκούξε ρε για την ελλάδα των βαρβάτων νόμως και της πλήρους ατιμωρισίας που χάνεις. Αρκεί να έχει αίμα το έργο

Νικόλαος Τροχανάς

Εχει και αλλα ωραια-εγκληση για κλοπη,δηλαδη τυπικα θα βλεπει η αστυνομια να διεξαγεται κλοπη και αν δεν κανεις έγκληση(με παραβολο) έστω καιπροφορικα δεν θα επεμβαινει; θα μας τρελανουνε..ενταξει εχει και καποια ορθα οπως αποποινικοποιηση των πταισματων αλλα και ενα σωρο [...] του τυπου Ποινικη Διαταγη και δε συμμαζευεται.

Γιάννης

Ωραία να δικαστεί ξανά ο κάθε απατεωνας Τσοχατζόπουλος και Παπαγεωργόπουλος , να τους δημεύσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και να ζήσουν μόνο με μια σύνταξη των 500€ όπως ο υπόλοιπος κόσμος και ας είναι ελεύθεροι για λόγους υγείας.

Ρε Γιαννη,

δεν έχεις άλλη δουλεια να κάνεις από το να αυτώνεσαι σαββατιάτικα; Δεν μας λυπασαι; Οταν καποιος δικαστει και καταδικαστει τελεσιδικα τοτε αυτο ειναι και τερμα. Ειναι μια βασικη αρχη του νομικου συστηματος. Και κατι αλλο: ο Παπαγεωργοπουλος καταδικαστηκε γιατι δεν ασκησε την εποπτια και εκανε εφικτη την κλοπη και οχι γιατι εκλεψε ο ιδιος. Κατα τα αλλα οποιος κλεβει το δημοσιο κλεβει ολουςεμας. Εκεινο που δεν μ' αρεσει ειναι το οριο για το μεγεθος της ποινης απο 120.000 και πανω. Πρεπει να ειναι απο πολυ χαμηλη βαση.

nikos d

Ο νόμος αλλάζει ως αναχρονιστικός. Το πρόβλημα φυσικά είναι αλλού. "για τον ισχύοντα ............σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του." Καλό είναι να γράφονται κείμενα , αλλά στην εφαρμογή πάσχουν.

Πόπη

Δεξιοί, ακούσατε - ακούσατεεε ! Τελειώνουν τα ψέματα για τους προμηθευτές, εργολάβους, κατασκευαστές. Να είστε λίγο πιο τίμιοι από δω και πέρα.

Εξ ορισμου θα είμαστε

Αυτοι που ειναι εξω απο τη φυλακή είναι πιο τίμιοι

Δεξιός

Δεν το βρίσκεις κάπως περίεργο που λίγες εβδομάδες πριν φύγετε από την εξουσία, φτιάχνετε έναν πολύ ελαφρύτερο νόμο για τους καταχραστές του Δημοσίου; Φοβάστε τίποτα;

Κρις

Κ κάτι θετικό από την πιο άχρηστη κ ιδεοληπτικη κυβέρνηση.

Candyman

Αυτοι οι νόμοι θα ισχύουν για κανα φουκαρά που ξέχασε να κόψει απόδειξη σε κανα κουλούρι ή λουκουμά και θα χάσει το κράτος 15 λεπτά φόρο.

Με αναστολη μετα δεκαπεντε χρονια να τελεσιδικησει..

Με αναστολη ….με αναστολη ! Εμενα η αναστολη αρεσει λογω εφεσεως ! Ουχαχαχα …! 20 εκατομμύρια ,12 εκατομμύρια , χρηματισμος δικαστικων ...με αναστολη !

Vagevag

Ελπίζω ο νόμος νσσ ισχύει και για τα 300 κλεφτρωνια αλλιώς "Με οποίο δάσκαλο καθησεις τέτοια γράμματα θα μαθης"

Candyman

Τα 300 κλεφτρόνια άσχετε φραπεδοτσιφτετέλληνα καλύπτονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ζώο, ε ζώο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

astinomia

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, αλβανικής καταγωγής, δύο άνδρες και μία γυναίκα, η οποία ήταν μάλιστα η  μητέρα του ενός εκ των συλληφθέντων - Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν μεταξύ άλλων ποσότητα κοκαΐνης, χασίς βάρους επτά κιλών, ζυγαριές ακριβείας και το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ

xania_main

Ξέφυγε η κατάσταση στη συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χανίων το βράδυ της Τετάρτης, σε συζήτηση για τους ισολογισμούς -  Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην άμεση παρέμβαση των ψυχραιμότερων

3
vac0

Τον εντοπισμό του τοξινογόνου στελέχους της διφθερίτιδας στον άτυχο 8χρονο που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το ως σποραδικό περιστατικό