Τσίπρας: «Θα είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια»

4731989

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας ακόμα και για στρατιωτικά και αστυνομικά θέματα – Παρουσίασε «μαγική εικόνα» για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Με πανηγυρικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το 4ο Φόρουμ των Δελφών ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Σκόπια, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας «για την εμβάθυνση της συνεργασίας» στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, «μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε «μαγική εικόνα» για την κατάσταση της οικονομίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και, εμμέσως, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με 10ετές ομόλογο τις επόμενες ημέρες. «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με την κοινωνία όρθια», δήλωσε και επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διπλωματικό αριστούργημα» τη συμφωνία των Πρεσπών, διότι, όπως είπε, είναι αμοιβαία επωφελής, δεν υιοθετεί το 100% των επιχειρημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς και παράλληλα καμία πλευρά δεν αισθάνεται ταπεινωμένη.

Προανήγγειλε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια και ότι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Ομιλία στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και πάλι περιφρονητικός απέναντι σε όσους αντιδρούν στη Συμφωνία: «Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους». Έχοντας στο ακροατήριο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ, σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, βλέποντας σήμερα στους Δελφούς ανθρώπους που εργαστήκαμε από κοινού, για τη διαμόρφωση μιας νέας ελπιδοφόρας πραγματικότητας για τις χώρες και τους λαούς μας… Συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο».

«Μαγική εικόνα» για την οικονομία

«Σας είχα διαβεβαιώσει επιτυχώς από το βήμα αυτό πέρυσι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το 3ο Μνημόνιο, ολοκληρώνοντας κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη δομή της οικονομίας , σας είχα διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαστεί καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης, που ισοδυναμεί με κεκαλυμμένο Μνημόνιο, και ότι σύντομα θα είχαμε μια αξιόλογη συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και θα συνεχιστεί η απόδοση της οικονομίας, που θα μας οδηγήσει στο να αποφύγουμε νέα αχρείαστα μέτρα, όπως οι περικοπές των συντάξεων. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Προαναγγέλλοντας εμμέσως την έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr αναμένεται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σήμερα «σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που είχε η χώρα πριν από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή το 2002-2003».

Στην προσπάθειά του να εμφανίσει «success story», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Η Ελλάδα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής. Έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια, στα οποία η χώρα μας άλλαξε. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά… Το ζητούμενο πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί η χώρα δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού, δίχως αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της σπατάλης, των μεγάλων ελλειμμάτων».

«Ξεχνώντας» την αχρείαστη υπερβολική λιτότητα που επέβαλε η κυβέρνησή του στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιβάλει «επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δισ. ευρώ στην 5ετία», ενώ η ανεργία έφθασε ακόμα και το 28%. «Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα», είπε.

Για το Κυπριακό και για διεθνείς συνεργασίες

Μιλώντας για τη διεθνή θέση της χώρας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κύπρο, για την οποία εκτίμησε ότι «μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό». Σχετικά με το κυπριακό, σημείωσε ότι «εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (125)

Έλλη

Να πας και να μείνεις

Γιάννης

Όταν το 95% των ορεινών χωριών της Δυτικής Ελλάδας έχουν σλάβικα ή βλάχικα(αρομάνικα) ονόματα. πχ Μέτσοβο από το σλάβικο Μέτσκα(αρκούδα) και τόσες άλλες περιπτώσεις ονομάτων χωριών που άλλαξαν ονομασίες στις αρχές προς μέσα του 19ου αιώνα και άλλα που δε κατάφερε να αλλάξει το ελληνικό κράτος.(βλέπε Σλάβοι στην Πελοπόννησο). Οταν πριν το 1910 η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν σλαβόφωνοι βόρεια της Θεσσαλονίκης με μια γλώσσα που οι ελληνόφωνοι την αποκαλούσαν μακεδονίτικη ή ντόπια. Οταν υπάρχουν χιλιάδες άτομα που μιλούν μια γλώσσα που μοιάζει 95% στα αλβανικά(αρβανίτικα), όταν υπάρχουν χιλιάδες κάτοικοι που μιλούν μια γλώσσα που μοιάζει 95% στα ρουμάνικα(αρομάνικα - βλάχικα). Άλλοι Ελληνες μιλούν τούρκικα. Οταν η πλειοψηφία των κατοίκων της Μακεδονίας είναι άνθρωποι που ήρθαν πριν 80 χρόνια από την Ασία. Οταν ο Μ. Αλέξανδρος λάτρευε το Δωδεκάθεο και σήμερα οι Ελληνες, όσοι πιστεύουν, είναι χριστιανοί. Για ποια ελληνικότητα της μακεδονίας μιλάτε; Οι Ελληνες είμαστε αυτοί που είμαστε σήμερα με τις μίξεις και τις ποικιλίες, δεν είμαστε απ΄ευθείας ΄΄καθαρόαιμοι΄΄ απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και ούτε όλοι ελληνόφωνοι.

@Γιάννης ο αδιάβαστος

Οι άνθρωποι που ήρθαν από την Μ. Ασία και τον Πόντο ήταν Έλληνες. Έχεις ακούσει ποντιακά; Θα καταλάβεις ελάχιστα. Είναι Έλληνες όμως. Επίσης όλοι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς και μετά ασπάστηκαν όλοι τον χριστιανισμό. Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στη Μακεδονία. Τώρα για την τοπική διάλεκτο που λες δεν είναι σοβαρό επιχείρημα μιας και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές διάλεκτοι..

πολιά κεφαλή-ανωγειανή κουζουλάδα

Να χαίρεσαι, παλικάρι μου, χαρά μεγάλη. Γελά ο μωρός κάν τι μη γελοίο εί...

Πρωθυπουργάρα

Αυτόν θέλουμε, αυτόν αγαπάμε, αυτόν θα ψηφίσουμε

🙋🙋

Στον αγύριστο προδότη.

ΝΙΚ

μα εισαι ηδη πρωτος στην προδοσια κ στο ψεμα ΕΣΥ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΣΗΚΩΝΕΙ Κ Α;ΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΨΥΧΗ ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΕΙΣΑΙ Ο ΝΕΟΣ Ε Φ Ι Α Λ Τ Η Σ

Μιλου

Αυτα που λες Χαζοβιολη πες τα και Βορεια. Εδεσσα Κατερινη Βεροια Ναουσα. Και θα σε Αγκαλιασουν με Αγαπη.ολοι οι Θεσσαλονικεις. Να εισαι σιγουρος.

Άντε βρε, και εις ανώτερα!!!

Τί μένει τώρα; Να είσαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα κατεχόμενα!!! Τα παίζεις στα δάχτυλα πια κάτι τέτοια, η διεθνής πολιτική είναι το δυνατό σου σημείο. Α, ξέχασα και η οικονομία....

Η ελληνική και η αγγλική γλώσσα θα συμπλήρωνα

....

Ο πρώτος ανθελληνας

εννοεί.

?????

Πρωθυπουργός για μερικούς μήνες ακόμα, ποτέ όμως Έλληνας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης