Καμπανάκι και από Μοσκοβισί: Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν εμπόδια για την εκταμίευση του ενός δισ.

Καμπανάκι και από Μοσκοβισί: Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν εμπόδια για την εκταμίευση του ενός δισ.

Να μην παρασυρθεί το Μέγαρο Μαξίμου από την προεκλογική περίοδο, ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών

20783131
Για «εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν και «απόσταση» που πρέπει να καλυφθεί ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δις ευρώ στο ερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου μίλησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική βουλή επικεντρώνοντας κυρίως την ομιλία του στον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ίδιος δε κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να μην παρασυρθεί από την προεκλογική περίοδο και εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχουν ανισορροπίες όπως η υψηλή ανεργία και τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπεζικό σύστημα» είπε ο Επίτροπος Οικονομίας ενώ απαριθμώντας ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε: «Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί. Συζητάμε με τον κ. Τσακαλώτο και πρέπει να ληφθούν υποχρεώσεις ώστε τα προαπαιτούμενα του 2018 να ολοκληρωθούν. Στην πρώτη ομάδα είναι οι περιπτώσεις που έχουμε σαφή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Μέχρι την επόμενη συνάντηση μετά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει η φορολογική μεταρρύθμιση. Πρέπει να δούμε την συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Συζήτησα με τον κ. Τσακαλώτο για να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup για να εκταμιευτεί η δόση. Δεν νομίζω ότι το εμπόδιο είναι ανυπέρβλητο. Θεωρώ ότι είναι εφικτή η συμφωνία στο επόμενο eurogroup».

«Επιμένω στο νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Θέλουμε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να είναι απόλυτα προστατευμένο. Οι συζητήσεις μας είναι πολύ θετικές και επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια ώστε όσοι επωφελούνται από το νόμο να είναι όσοι πραγματικά πρέπει να προστατευτούν και κανείς άλλος. Να δουλέψουμε μαζί και μπορούμε εως την 11 Μαρτίου να βρούμε τα μέσα για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. Η συμφωνία είναι σημαντική γιατί θα δοθεί 1 δις ευρώ και θα σταλεί μήνυμα θετικό προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές σημείωσε: «Εύχομαι σε αυτή την προεκλογική περίοδο - θα ήθελα αυτή η περίοδος - να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους. Δηλαδή την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Ενδεχομένως αυτή η ατζέντα να μην βρίσκει όλους σύμφωνους όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε μια σταθερή οικονομία για το καλό όλων».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα και αποτελεί πλέον μέλος της ευρωζώνης όπως όλα τα άλλα για να προσθέσει όμως στην συνέχεια «μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια μεν αλλά την παρακολουθούμε μέσα από τα προγράμματα εποπτείας . Ο ρόλος της επιτροπής είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που είναι απαραίτητα για μια χώρα. Το ίδιο και για την Ελλάδα».

Κλείσιμο
«Πρέπει δούμε μακροπρόθεσμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα εν δυνάμει εμπόδια στην ανάπτυξή της. Η έκθεση της επιτροπής συμπεραίνει και δεν είναι έκπληξη αυτό πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα. Είναι τα αντίστοιχα που κάναμε σε Κύπρο και Πορτογαλία. Αντικειμενικά όμως τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά» σημείωσε ο ίδιος.

«Καρφιά» σε ΔΝΤ, Τσίπρα και Τσακαλώτο για τα υψηλά πλεονάσματα



Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην προοπτική μείωσης των υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτημα της ΝΔ είπε ότι η Κομισιόν διαφωνούσε με τους υψηλούς στόχους για να προσθέσει «άλλοι τα επέβαλλαν και άλλοι τα δέχθηκαν στην συμφωνία του Ιουνίου» εννοώντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και την «υπερήφανη» διαπραγμάτευση των Τσίπρα – Τσακαλώτου.

«Μια δημοσιογράφος με ρώτησε για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είπα ότι οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. Όμως το πλεόνασμα δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι τα πλεονάσματα πρέπει να είναι χαμηλά. Άλλοι τα επέβαλαν και άλλοι τα έκαναν αποδεκτά στο στην συμφωνία του Ιουνίου» ανέφερε χαρακτηριστικά «λέγοντας αυτά εννοώ ότι πρέπει οι συμφωνίες να γίνονται σεβαστές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για πλεονάσματα γιατί δεν είναι βιώσιμα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει εντός μιας συμφωνίας».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη είπε «ο κ. Βέμπερ ανήκει στο CDU. Αν ο τότε υπουργός οικονομικών του κόμματός του είχε μια πιο ευέλικτη θέση θα βόλευε και εμάς και εσάς. Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα μια δημιουργική δήλωση – πιο χαλαρή – όμως αυτό θα μπέρδευε τα πράγματα».

Χατζηδάκης: Η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα

Τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει λάβει η κυβέρνηση έως το 2060 αλλά και την «υποθήκη» της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 100 χρόνια επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να εξηγήσει ότι η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Ξέρω ότι είστε υποστηρικτής της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι θέλετε να βοηθήσετε την χώρα μας να υπερβεί την κρίση και το αναγνωρίζω παρά τις πολιτικές διαφορές μας. Στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς συζήτησης πιστεύω ότι κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα συμφωνούσε σε κάποιες αλήθειες» είπε αρχικά ο εισηγητής της ΝΔ απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί για να συνεχίσει «Η σημερινή κυβέρνηση ήρθε με υποσχέσεις που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Οι θυσίες που έκανε ο λαός επί αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν ανταπόκριση. Η κυβέρνηση καθυστερεί ή δυσφημεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δεν το λέω εγώ αλλά τα στοιχεία. Είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε όλες τις χώρες ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων την περίοδο 2015 – 2018. Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο από τους άμεσους, Οι τράπεζες έχασαν μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακή τους αξίας λόγω χειρισμών πρώτου εξαμήνου 2015. Ευρωπαϊκό ρεκόρ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα έως 2060 και για το υπερταμείο. Αυτό μας διαφοροποιούν σε σχέση με τις άλλες χώρες ακόμα και εκείνες που πέρασαν από μνημόνια».

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «στην ΝΔ θέλουμε στροφή στην αξιοπιστία σε πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική. Εμείς τον λαϊκισμό των δοκιμάσαμε τα τελευταία 4 χρόνια και ο καθένας από εμάς βιώνει τα αποτελέσματα. Απόφασή μας είναι να στραφούμε στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Στόχος να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν δημόσια διοίκηση, Υγεία, παιδεία κ.α.».

Κουτσούκος: Ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για την ανάγκη μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για την βασική προϋπόθεση επιτυχίας που είναι η «εθνική συνεννόηση και η πολιτική συναίνεση».

«Επιδιώκουμε ως Κίνημα Αλλαγής και ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας των σοσιαλδημοκρατών να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αξιοποιούν εθνικιστές και λαϊκιστές. Την απάντηση στα προβλήματα δεν θα την δώσουν συντηρητικές δυνάμεις. Απάντηση θα δώσει το δικό μας μανιφέστο με βασικούς άξονες Ευρώπης δικαιοσύνης αλληλεγγύη και ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης