Χριστοδουλίδης: Οι τρεις πυλώνες για να βγει η Κύπρος από την κρίση

Χριστοδουλίδης: Οι τρεις πυλώνες για να βγει η Κύπρος από την κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρθηκε από τους Δελφούς στο σχέδιο που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση για να βγει γρήγορα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει

4395270
Τις τρεις προτεραιότητες της κυπριακής διπλωματίας για την αναβάθμιση της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η για πολλά χρόνια η Κύπρος ήταν κομπάρσος στα γεγονότα που ελάμβαναν χώρα στην περιοχή και οι πολιτικοί πίστευαν εσφαλμένα ότι θα βρεθεί και λύση στο Κυπριακό.

Όταν ξέσπασε και η οικονομική κρίση είχαμε πλέον δύο σημαντικά προβλήματα στο νησί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. «Για την οικονομική κρίση είχαμε φυσικά και εμείς ευθύνες λόγω πολιτικών που δεν είχαμε το θάρρος να εφαρμόσουμε. Καθορίσαμε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες εξωτερικής πολιτικής για να αναβαθμίσουμε τη θέση μας στην περιοχή.» δήλωσε ο κ . Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο βήμα ήταν η βελτίωση των σχέσεών της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη. «Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση συστήσαμε τριμερείς συναντήσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο κ.α. που άρχισαν λόγω της ενέργειας πλέον έχουν επεκταθεί και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα με Ισραήλ και Αίγυπτο».

Ο δεύτερος στόχος που ανέπτυξε η κυπριακή διπλωματία ήταν ο πιο ενεργός ρόλος στις Βρυξέλλες. «Παλαιότερα θέλαμε μόνο να μιλούμε στην ΕΕ για θέματα που αφορούσαν στην Τουρκία. Η Κύπρος βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή και μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο».

Τρίτος πυλώνας της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη η ανάπτυξη των σχέσεων με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τώρα έχουμε πολύ στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μόνο με μια τέτοια ολιστική πολιτική μπορεί να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό, καθώς η παρούσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης