LIVE

Κορωνοϊός

Συνυποσχετικό για «αυτοφορολόγηση» των εφοπλιστών υπέγραψαν Τσίπρας - Βενιάμης

tsipras_main02

Με το νέο Συνυποσχετικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» - Βενιάμης: Στο 95%-96% η συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών - Τσίπρας: Θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οπoιαδήποτε συνεισφορά 

Συνυποσχετικό για την «αυτοφορολόγηση» των Ελλήνων εφοπλιστών στην ελληνική οικονομία, αορίστου διάρκειας, υπέγραψαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών


Με το νέο Συνυποσχετικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Η «αυτοφορολόγηση» των Ελλήνων εφοπλιστών αφορά ένα σταθερό ποσοστό 10% επί των εισαγομένων μερισμάτων που δικαιούνται φυσικά πρόσωπα από τις ναυτιλιακές εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν, αντί της εθελοντικής εισφοράς, που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2018. Η καταβολή του 10% επί των μερισμάτων έχει αόριστη χρονική διάρκεια, σε αντίθεση με την εθελοντική εισφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση θα γίνεται από τη Δ.Ο.Υ. Πλοίων κάθε δύο χρόνια. Κατά πληροφορίες, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την κυβέρνηση συμφώνησαν ότι το ελάχιστο ανά χρόνο συνολικό ποσό θα είναι τα 40 εκατομμύρια ευρώ -αν και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ανεβάζει το ποσό στα 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εάν δεν καλυφθεί το ελάχιστο ποσό, τότε θα συμπληρώνεται η διαφορά από εισφορές για πλοία που θα διαχειρίζονται οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα. Τα πέντε χρόνια που ίσχυσε η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών στον κρατικό «κορβανά» υπολογίζεται ότι έμπαιναν κάθε χρόνο 70 εκατ. ευρώ.

Μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε ότι η σημερινή μέρα «είναι μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία. Είναι κάτι που είχαμε συμφωνήσει και στην τελευταία τετραετία, οι δύο προηγούμενες συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με την κυβέρνηση έληξαν και τώρα υπογράψαμε τη νέα που έχει αόριστη διάρκεια».

«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για την συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον» προσέθεσε ο κ. Βενιάμης.

Αναφορικά με τη συμμετοχή, είπε ότι θα μεγαλώσει, μιλώντας για «95%-96%, με τα σημερινά νούμερα, συμμετοχή στην οικειοθελή προσφορά» και σημείωσε ότι «το να υπογράψουν το 95%-96% των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνει πόσο ο εφοπλισμός είναι πάντα παρόντες στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Έλληνες εφοπλιστές, για το αορίστου διάρκειας συνυποσχετικό, που όπως είπε, δείχνει το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία. Εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνία. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά. Εντούτοις, το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση, συνεπώς, της δημοσιονομικής μας ικανότητας σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση. Η κρίση βέβαια ήταν πολυετής. Οι επιπτώσεις, η αλήθεια είναι, ότι δεν ήταν για όλους το ίδιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εντούτοις, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που μπορούμε πια να αισιοδοξούμε και άρα το γεγονός ότι εσείς δεν αντιλαμβάνεστε τη «συμβολή σας ως μια ad hoc συμβολή, αλλά δεχτήκατε να μπείτε σε έναν διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία μέσα από την οποία υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σας σε ελληνόκτητα πλοία. Αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στους προϋπολογισμούς μας και να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα, τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις ημέρες που διάγουμε. Το 10% είναι μία σημαντική συμφωνία στην οποία καταλήξαμε» προσέθεσε.

«Και θα ήθελα γι’ αυτό να σας ευχαριστήσω, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως αποτελεί αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση. Από εκεί και πέρα, όλοι επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρείν για όλους. Και με μεγαλύτερες δυνατότητες. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της. Αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως, πρωτίστως, και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και στη διεθνή σκηνή, ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας από τους κλάδους όπου μπορούμε να υπολογίζουμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Μ.Γ

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ. ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.

kh

Λυπηρη εικονα με τον Κουβελη εκτος τοπου και χρονου σαν κακομοιρης, με το κοστουμι στραβο και μισολυτη γραβατα. Δεξια με το μονιμα χαζο υφος ειναι ο Μπολεκ χωρις τον Λολεκ...Περιεργα πραγματα.

@

Καλά ! Ας μην πήγαινε ο Φώτης Κουβέλης να δώσει τα φώτα του και θα σας έλεγα εγώ !

@

Ούτε φράγκο στον μπολσεβίκο καταληψία!

John

Σε ολες τις χωρες οπου υπαρχει ναυτιλιακη βιομηχανια, ειναι αφορολογητη. Στην ελλαδα, οπου δεν εχουμε αλλη βαρια εξαγωγικη βιομηχανια πλην της ναυτιλιας (και του τουρισμου), τη φορολογουμε με 10%. Οχι οτι ειναι τιποτα τρομερο, αλλα γιατι να υπαρχει, οταν απο τη φυση της, που δεν παραγει εισοδημα εντος της χωρας, να φορολογειται;

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...

...ΔΕΝ τους υποχρέωσε κανείς. Και μπράβο τους.

Τους εφοπλιστές τους γλύφει

Τους βιομηχάνους τους χαϊδεύει και μόνο τον κακομοίρη τον ελευθεροεπαγγελματία έχει πέσει να τον φάει ! Και να το ΣΔΟΕ , και να η Επιθεώρηση εργασίας και να η Εφορία και να το ΕΦΚΑ και να τα τεκμήρια ! Ας το δ&@ολο ξεφτίλα τελικά ! Πέντε μαγαζιά μείνανε ανοιχτά , να τα κλείσεις κι αυτά χαμένε να ηρεμήσεις ! Μας κατάντησες Βενεζουέλα τελικά , ηλίθιε !

Μονομάχος

Αυτή η συμφωνία είχε γίνει από το 13 επί Σαμαρά και θα συνεχιστεί ως φαίνεται και τώρα, μη μας το παρουσιάζει ο Τσίπρας σαν δικό του επίτευγμα, για να ξέρουμε τι μας γίνεται !!!!!

Η γλώσσα του σώματος:

Οι εμίρηδες και οι κακομοίρηδες.

Χμμμμ

Διορθώστε παρακαλώ. Το σωστό ειναι: ΕφοπΛΗΣΤΕΣ.

John

Οι εφοπλΗστες οπως τους λες εσυ, φερνουν σε συναλλαγμα στη χωρα το 9% του ΑΕΠ. Αυτο ισοδυναμει με τις δαπανες για την αμυνα και την παιδεια ΜΑΖΙ και ειναι η σημαντικοτερη βιομηχανια μας. Προφανως ομως εσυ ονειρευεσαι μια χωρα οπου η μεγαλυτερη βιομηχανια της θα ειναι τα σουβλατζιδικα...

@19.43@

OI ''εφοπΛΗΣΤΕΣ'' ΟΠΩΣ ΕΣΥ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ, ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ! ΘΡΕΦΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΣΟΚΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΚΟΛΛΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ !! ΡΕ ΟΥΣΤ

Αντι-Λούλης

Να ζητήσεις αύξηση γιατί το 0,60 σε αδικεί για τα προσόντα σου.

Άγγελος

Μετά το φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, τσάι και συμπάθεια στους κήπους της πρεσβείας. Μετά το "οι εφοπλιστές πίνουν το αίμα των ναυτεργατών με το μπουρί της σόμπας", αίσθημα της συλλογικής ευθύνης η εθελοντική συνεισφορά στην οικονομία. Και στην τσέπη μας θα προσθέσω εγώ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης