Πρωτοφανής ισχυρισμός Τσακαλώτου: Ανησυχητικό ότι αντιπολίτευση δεν είναι η ΝΔ αλλά τα ΜΜΕ!

4685778

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας» εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη κάνοντας μάλιστα συγκρίσεις με τις χώρες της... Λατινική Αμερικής!

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχέδιο της μεταμνημονιακής βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, την απορία του για το που θα βρει η Νέα Δημοκρατία τα χρήματα για να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σοβαρό πλήγμα για το πολίτευμα που επιφέρουν οι ψεύτικες ειδήσεις, τους αναπτυξιακούς ορίζοντες προς τη Βόρεια Ευρώπη που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους που έφεραν τις πολιτικές ανακατατάξεις στα κόμματα ανέλυσε, μιλώντας στο «στον 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση διάθεση καταστροφολογίας και πρόσθεσε ότι αυτή, έχει φτάσει στα άκρα της, εδώ και καιρό.

«Το λες μια φορά, το λες δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, δε θα βγεις από τα μνημόνια, θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα έχετε ανάπτυξη, δεν έρχονται επενδύσεις, ξέρετε, άμα λέτε κάτι συνεχώς που δε γίνεται στην πράξη, αρχίζεις και χάνεις την αξιοπιστία σου. Και νομίζω είναι και κακό για τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή, γιατί ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο με αρνητικό πρόσημο, θέλει να δει και ποιο είναι το όραμα του κάθε κόμματος, τι υπόσχεται, τι προσπαθεί να κάνει, τι ιδεολογικό στίγμα έχει. Αυτά λείπουν στη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως σε αυτό προστίθενται και «fake news», τα οποία σπρώχνουν τις σοβαρές συζητήσεις στο περιθώριο και αυτό «είναι κακό για το πολίτευμα, τη φύση και την ποιότητα της δημοκρατίας».

«Οι σοβαροί πολιτικοί και οι σοβαροί δημοσιογράφοι, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να μην τσιμπάνε σ' αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις και να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αλλάξουν. Κοιτάξτε, ο τρόπος που έχουν εξελιχθεί τα Μέσα από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη, είναι πολύ ανησυχητικός. Δηλαδή, ουσιαστικά, η βασική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εφημερίδες και τα μμε. Δεν είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην ουσία της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «το οικονομικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει η Νέα Δημοκρατία, ότι με τη μείωση των φόρων θα έρθουν οι επενδύσεις και μετά θα έρθει η απασχόληση, δεν είναι ένα καινούργιο πράγμα, το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές. Σας θυμίζω ότι όλες οι χώρες του Νότου πριν από την κρίση, πόσο μάλλον τώρα, είχαν μεγάλη ανεργία ακόμα και στις εποχές της ανάπτυξης, μεγάλη ανισότητα, πολύ φτωχό κοινωνικό κράτος - και θεωρώ ότι στη σύγχρονη εποχή πρέπει να έχεις ένα αναπτυξιακό σχέδιο για να έχεις δουλειά.

Αυτό που λένε οι αντίπαλοί μας, «πρώτα θα μεγαλώσει η πίτα και μετά θα τη μοιράσουμε», το έχω ακούσει από τότε που ήμουν φοιτητής στη δεκαετία του '70. Είναι κάτι που μας έφερε στην κρίση του 2009, δεν εννοώ στην Ελλάδα, εννοώ και στην Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Ανάπτυξη μαζί με την κοινωνία

Χρειαζόμαστε «ένα αναπτυξιακό σχέδιο που παίρνει υπ' όψιν τι είδους χώρα είμαστε, ότι είμαστε μια χώρα που έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις και άρα δεν χρειάζονται μόνο τα μεγάλα έργα, αλλά πρέπει και οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν, να συνεταιρισθούν για να μπορούν να παράγουν και να έχουν μια εξωστρέφεια» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εμείς» πρόσθεσε, «έχουμε κι ένα άλλο πιστεύω: ότι βεβαίως να έρθουν επενδύσεις και να έρθει η απασχόληση, αλλά μπορεί να βοηθήσεις στην απασχόληση για να έρθουν και οι επενδύσεις. Επιδιώκουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, και πρέπει η κοινωνία να πάει μαζί με την ανάπτυξη. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και ο κόσμος πρέπει ν' αποφασίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς που όπως βλέπετε, κάνει τώρα και συμμαχίες προς την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία. Μια Αριστερά, που έχει καταλάβει ότι το κοινωνικό πρόβλημα δεν έπεται του οικονομικού, αλλά πάει μαζί - είτε μιλάμε για κοινωνικά προγράμματα, είτε μιλάμε για τον κόσμο της εργασίας, και αυτά που έχουμε κάνει, την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, να έχουμε επιτέλους Επιθεωρητές Εργασίας που κάνουν τη δουλειά τους».

Για τα κόκκινα δάνεια

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, έχει μια διαφορετική προσέγγιση από το νόμο Κατσέλη.

«Βοηθάει πολύ ενεργά τους ανθρώπους να μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους για την πρώτη κατοικία. Έχουμε ένα πρόγραμμα με 900 εκατομμύρια που ξοδεύουμε το 2019, που είναι για επίδομα στέγασης. δηλαδή για να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι στο νοίκι. Και τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα με 200 εκατομμύρια που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι καλό γι' αυτούς τους ανθρώπους προφανώς, είναι όμως καλό και για τις Τράπεζες, γιατί βοηθάει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Είναι καλό και για τα νέα ζευγάρια που δεν έχουν πάρει δάνειο για σπίτι. Έχουμε πολλές μπάλες στον αέρα συγχρόνως. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πάρει δάνειο, πρέπει να βοηθήσουμε τις Τράπεζες που έχουν υψηλά κόκκινα δάνεια και πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, είτε για στεγαστικά δάνεια στο μέλλον, ή και για επιχειρηματικά - για να σταθούν οι Τράπεζες και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Οι ορίζοντες βρίσκονται στον Βορρά

- Επειδή υποστηρίζουμε και την ίδια ομάδα, αστειεύτηκα όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό και είπα ότι αντάλλαξαν το «μακεδονικό» με το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, ορμώμενος από αυτό που ειπώθηκε στη Βουλή που είναι πολύ πιο σοβαρό: ότι «ανταλλάξατε τη συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων». Μπορεί η Μακεδονία, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ξαναγίνει ξακουστή;

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Οικονομικών την χαρακτήρισε προϋπόθεση προκειμένου «να καταστεί η Θεσσαλονίκη το κέντρο των Βαλκανίων, να είναι ένα Hub και για την ενέργεια και για τα εμπορεύματα και για τα μεταφορικά».

«Είναι δυνατό η Θεσσαλονίκη - άρα και η Καβάλα και η Καστοριά - να αναπτυχθούν αν κοιτάνε προς τα κάτω; Από τότε που ερχόμουν ένα μήνα κάθε καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι όλων των ειδών τους ανθρώπους, είτε ήταν ποδοσφαιρόφιλοι, είτε δεν ήταν ποδοσφαιρόφιλοι στη Θεσσαλονίκη, να μου λένε για το κράτος των Αθηναίων», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε.

«Ας κοιτάξουν ένα χάρτη, όσο κοιτάει προς τα κάτω η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και οι άλλες πόλεις θα την κερδίζουν. Μόνο όταν ανοίξει ο ορίζοντας προς τον Βορρά θα είναι το κέντρο που ήταν και στο Βυζάντιο, δηλαδή να μπορεί να πηγαίνουν και τα τρένα από τη Θεσσαλονίκη από το λιμάνι [κατευθείαν] στην κεντρική Ευρώπη και μετά στη βόρεια Ευρώπη. Στην οικονομική ανάπτυξη που θα έρθει, είναι οι Βορειοελλαδίτες που θα κερδίσουν!».

«Καταλαβαίνω τον Πάνο Καμμένο, καταλαβαίνω τον κ. Βορίδη, τον κ. Σαμαρά τους καταλαβαίνω ότι ποτέ δεν θέλανε, είναι εθνικιστές, θέλουν το όνομα Μακεδονία να είναι μόνο ελληνικό. Δεν έχουν δει και παλιούς χάρτες για τη γεωγραφία, πού επεκτείνεται η Μακεδονία γεωγραφικά. Αλλά δεν καταλαβαίνω το ΚΙΝΑΛΛ και τη Νέα Δημοκρατία που υποστήριζαν τη σύνθετη ονομασία εδώ και είκοσι χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

« Αυτό που με στενοχώρησε πάρα πολύ», πρόσθεσε, «είναι ότι πάρα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και πάρα πολλοί άνθρωποι του ΚΙΝΑΛ που μπορεί να έλεγαν ότι «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία στον κόσμο», δεν πίστευαν ότι είναι κακή συμφωνία - και για πολιτικούς λόγους βρήκαν μια ευκαιρία και πήραν πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό είναι ένα στοιχείο της υποβάθμισης της πολιτικής συζήτησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετά σοσιαλδημοκράτες»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, την ώρα που διαμορφώνονται συνεργασίες με τους Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η κριτική που ασκεί στο ΚΙΝΑΛΛ, «δεν είναι ότι είναι Σοσιαλδημοκράτες και εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Σοσιαλδημοκράτες - αλλά ότι δεν είναι αρκετά Σοσιαλδημοκράτες».

«Δηλαδή, δεν θεωρώ ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί τόσο εσωτερικά, που δεν θα έχει πολιτικό στίγμα. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει ένα κόμμα της Αριστεράς με τη δική του ταυτότητα, με τη δική του ιδεολογία. Όταν λέμε «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο…» το ένα από τα δύο κόκκινα είναι η Αριστερά, το άλλο είναι η Σοσιαλδημοκρατία» διευκρίνισε και πρόσθεσε.

«Θα ήταν καλύτερο το ΚΙΝΑΛ να ήταν στο ίδιο ρεύμα ιδεών τώρα που είναι το κόμμα του Κόστα στην Πορτογαλία ή του Σάντσες στην Ισπανία. Δεν το έχουμε. Το πληρώνει όμως αυτό το ΚΙΝΑΛ.

Γι' αυτό βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι μας προσεγγίζουν και σε ομάδες και κατά μόνας. Δηλαδή, υπάρχει ένα ρεύμα ανθρώπων, που ειδικά μετά από τις Πρέσπες, είπαν ότι δεν μπορεί να κάνουν συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά και του Βορίδη και του Γεωργιάδη. Και σε αυτό θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις.

Μας κατηγόρησαν ότι αγοράζουμε βουλευτές, λες και αυτοί δεν έχουν πάρει βουλευτές. Ούτε εμείς αγοράσαμε, ούτε αυτοί αγοράσανε. Είναι φυσικό πολιτικό φαινόμενο, μετά από μια τέτοια κρίση να υπάρχουν ανακατατάξεις και θα υπάρχουν ανακατατάξεις και στο μέλλον - και αυτό είναι θέμα υγείας. Είναι σωστό να γίνεται αυτό. Γιατί οι ανακατατάξεις γίνονται πάνω σε πραγματικά προτάγματα, σε πραγματικές διαχωριστικές γραμμές για την κοινωνία, για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (32)

ΝΙΚΟΣ

Γι αυτό πρέπει να βλέπουμε ΕΡΤ πρωί μεσημέρι βράδυ. Είναι το μόνο αξιόπιστο κανάλι, που "βλέπει" την πραγματικότητα και μας ενημερώνει για το πόσο καλή είναι η αριστερή μας "κυβέρνηση". Η Ακριβοπούλου άλωστε, είναι ίδια η τηλεπαρουσιάστρια του Κιμ στην Βόρεια Κορέα σε αντικειμενικότητα.

cm

Οταν δεν εχεις επισειρήματα αρχίζεις τισ κατηγόριες προσ όλλους και τις ανοησιες... καλύτερα να μην κάνουν δηλώσεις...

ΑΙΑΝΤΑΣ

δώσε τρολάρισμα Ευκλείδη. Έστω και σε ελληνοαγγλικά....

Δεν είναι φασιστικό

ότι εξαναγκάσατε ΜΜΕ που ήταν εναντίον σας να γίνουν δικά σας; πως άλλαξε γραμμή το ΕΘΝΟΣ και έγινε 100% Σύριζα; πως έγινε αντιπρόεδρος στον ΑΛΦΑ ο Βερύκιος, ήταν ο Κοντομηνάς αριστερός; Πότε ήταν η ΕΡΤ 100% εχθρική προς την αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτά ούτε στο Μαδουριστάν δεν γίνονται

Που θα βρει λεφτά η ΝΔ;

Τολμάς βρε και το λες αυτό; Όταν το 2015 ο κ Αλέξης Μητρόπουλος με τον κ Τσίπρα, έλεγαν "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ", εσύ που ήσουν; Που θα βρίσκατε 150 δις για την σεισάχθεια με 130 δις καταθέσεις; Έχει ειπωθεί μεγαλύτερο πολιτικό ψέμα στην Ελλάδα από αυτό; Όταν φτιάχνατε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που κόστιζε 18 δις που ήσουν; Όταν λέγατε θα καταργήσουμε τα διόδια των νταβατζήδων της διαπλοκής, εσύ που ήσουν; Όταν γράφατε στο Πρόγραμμά σας, ότι θα πιάσουμε 1,5 δις ευρώ το χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων, γιατί το ξέχασες;

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΕ Η Ν.Δ.. ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ,ΒΑΖΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΚΑΙΓΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ 2ον ΜΝΗΜΟΝΙΟ..

acritas

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι κυβέρνηση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα γιουσουφάκια της Μέρκελ!!!

El

Μόνο ο Σκάι κάνει αντιπολίτευση και μάλιστα ήπια αντένα άλφα γέρνουν προς ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ

Μαυρα κορακια, μαυρος αφεντης

ακριβως Απτους λιγους πολιτικους με οραμα για τη μακεδονια κ τη βορεια ελλαδα και οχι σκυλακι του αθηναισταν (ευτυχως ομως υπαρχουν κι ανοιχτομυαλοι αθηναιοι δημοκρατες και οχι μονο εθνικοταλιμπαν αθηνεζοι)

.....

Ο Μητσοτακης με ολους οσους μαζεψε, δηλ το παλιο ΠΑΣΟΚ, Αριστερους δηθεν, ολα τα λαμογια, τι αντιπολιτευση να κανει, εαν εκλεγει θα κανει κωλοτουμπα για το Προσυμφωνο των Πρεσπων, θα σθμφωνησει σε συνεκμεταλευση Αιγαιου με τους Τουρκους, θα ξεπουλησει Δωδεκανησα και ΑΟΖ Ιουνιου, κλπ Δεν βλεπετε εχουμε τους ιδιους στα οικονομικα και στην ΤτΕ απο τον Σημιτη καυ υποτιθεται οτι ολα θα αλλαζαν....οι ιθαγενεις (το ιθαγενεις απο το ιθαγενεια για οσους νεο Ελληνες δεν γνωριζουν Ελληνικα) Ελληνες δεν καταλαβαινουν γκρι, αρκει ο γειτονας να ειναι χειροτερα...Σοσιαλιστες, Κουμουνιστες και Μητσοτακικοι ενα και το αυτο...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

summit_ar

Το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια - Ο κίνδυνος του decoupling - Οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Συρία και την κυπριακή ΑΟΖ και το μεταναστευτικό - Οι συζητήσεις για το Brexit - Το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετέχει ως πρωθυπουργός

kerameos_mainn

Πρυτάνεις, ΟΛΜΕ και σύνδεσμος κολεγίων θα προσέλθουν σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για να καταθέσουν τις απόψεις τους για το σχέδιο νόμου και τις αλλαγές που φέρνει

4923538

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας του κόμματος η οποία όπως είπε θα συμβάλλει στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης - Νέα σφοδρή επίθεση στη ΝΔ 

3