Εκλογές: Πού «ποντάρει» και τι φοβάται το Μαξίμου - Όλα τα σενάρια

Εκλογές: Πού «ποντάρει» και τι φοβάται το Μαξίμου - Όλα τα σενάρια

Η εύθραυστη πλειοψηφία, παρά τις επιστολές των «έξι», οι δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών φαίνεται πως απομακρύνουν τον πόθο του Τσίπρα να μείνει η κυβέρνηση ως τον Οκτώβριο

tsipras-maximou-gualia-iliou
Σε ναρκοθετημένο έδαφος χαράζει στρατηγική «εξόδου» το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις εκλογές, με το πολιτικό κλίμα προς τις κάλπες να γίνεται με την πάροδο του χρόνου ολοένα και πιο εκρηκτικό, δεδομένου πως η κυβέρνηση «μπάλωμα» κρατιέται από την λεπτή «κλωστή» των πρώην «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» βουλευτών, ενώ την ίδια ώρα γίνεται σάκος του μποξ από το πολιτικό μπούλινγκ του πρώην εταίρου Πάνου Καμμένου.

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την προσδοκώμενη μείωση της διαφοράς με την Νέα Δημοκρατία, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο -μαζί με τις ευρωεκλογές - προκειμένου να είναι διαχειρίσιμη η ήττα στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Η υπόθεση «Πάνος Καμμένος» καθίσταται απρόβλεπτος παράγοντας για την προοπτική της κυβερνητικής θητείας, παρά τη γραμμή που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίζεται ως εκπρόσωπος της αντιπολιτευσης, απαξιώνοντας κάθε βολή, με την ελπίδα να «καεί» και να καταστεί, με την πάροδο του χρόνου, ως η γραφική φιγούρα ενός «παραπονιάρη πρώην». Στην πραγματικότητα, από την Ηρώδου Αττικού έχουν αντιληφθεί πως οι πολιτικές παρενοχλήσεις του πρώην εταίρου προκαλούν πλήγμα στις προσπάθειες του πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα να αποτινάξει το στάτους της κυβερνητικής διάλυσης, που απορρέει και από την εικόνα της κοινοβουλευτικής παρακμής, που η αντιπολίτευση ονομάζει «κυβέρνηση κουρελού».

Ενδεικτική η νέα, χθεσινή, δημόσια τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, λίγες ώρες πριν πάει στην ολομέλεια της Βουλής η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και λίγο μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής με βάση την οποία αν αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος το κόμμα μένει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. «Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων». Αυτό αναφέρει σε tweet του ο Πάνος Καμμένος.

Χθες είχε δώσει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του έως σήμερα το πρωί, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει απο βουλευτή.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο ευσεβής πόθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας δεν έχει φύγει από το τραπέζι, ωστόσο συγκρούεται με την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες στο κοινοβούλιο, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις ενόψει της ολοκλήρωσης αξιολόγησης των θεσμών τέλη Φεβρουαρίου. Οι εμμονικοί στόχοι των κατοικούντων στο Μέγαρο Μαξίμου, για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, αποδομούνται από την παρούσα πραγματικότητα, με τα ρεαλιστικά δεδομένα να οδηγούν, εκ νέου, στο βασικό σενάριο για εθνικές εκλογές τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν κοντά στις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το κλίμα πολιτικής φθοράς, φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα ενισχύσει, όσο περνά ο χρόνος, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και θα οδηγήσει στην αύξηση της «ψαλίδας».

Κλείσιμο
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργου, όμως, εισηγούνται στάση αναμονής για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, μέχρι το τέλος Μαρτίου, με βασικό κριτήριο τις «κρυφές» μετρήσεις που κάνουν σε κόμμα και Μαξίμου.

Είναι εμφανές, εδω και καιρό, πως το βασικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο βασίζεται στη στρατηγική οτι τα φιλολαϊκά μέτρα -που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες όπως η προστασία πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία κλπ - θα είναι νωπά στη μνήμη των πολιτών το Μάιο και ότι η ταυτόχρονη ψήφος θα οδηγήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά στις εθνικές θα ψηφίσουν τελικά ΣΥΡΙΖΑ.

Από την κυβερνηση στέλνουν σαφές μήνυμα, προς τον πρώην εταίρο, πως από την στιγμή που επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του υπήρξαν αρκετοί βουλευτές και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν τον ακολούθησαν, διότι θεώρησαν ότι ο πολιτικός στόχος είναι να ολοκληρώσει αυτή η κυβέρνηση τη θητεία της. Η ρητορική άμυνας, λοιπον, μέχρι να δοθεί το σήμα των εκλογών, είναι πως δεν υπαρχει κανένα «πολιτικά παράδοξο ούτε τίποτα πολιτικά παράλογο εδώ». Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως το κλιμα είναι μια ένταση, η οποία καλλιεργείται από τη μεριά της αντιπολιτευσης διότι, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική αντιπολίτευση από τη μεριά τους. Ο λόγος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι συγκεκριμένοι βουλευτές ακολουθούν τη φωνή της συνείδησής τους και τοποθετούνται πολιτικά και παίρνουν την ευθύνη γι’ αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Φυσικά, αυτό το επιχείρημα αντικρούει στο γεγονός πως οι έξι πρόθυμοι με επιστολή τους δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θετική τους ψήφο για όποια νομοσχέδια θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή, ακόμα και αν δεν ξερουν το περιεχομενό τους.


Η επιστροφή από Τουρκία

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό εχουν υπερσκιάσει την επικοινωνιακή στόχευση της κυβερνησης για την επίσκεψη του πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγες, αποτιμάται θετικά η κατ’ιδιαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς, όπως αναφερουν, για ακόμη μία φορά υπήρξε ειλικρινής διάλογος και καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας. Ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε ρητά, όπως τονίζουν, στις τουρκικες παραβιασεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τα επικινδυνα επεισοδια και το casus belli και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προταχθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να συναντηθούν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ με τον κ. Τσαβούσογλου για προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό και ο αρμόδιος υπουργός κ. Βίτσας με τον ομόλογό του για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Σχετικά με το θέμα των «8», οι ιδιες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως δε βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, και όταν κατά την πάγια τακτική του το έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης