Σημίτης: Η Ελλάδα θα προσφύγει ξανά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για δανεισμό

simitis

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι θα επιβληθούν στην Ελλάδα νέοι όροι στην οικονομική πολιτική, όταν θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – Αρνείται κάθε πολιτική ευθύνη για σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας του 

Την προσφυγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προβλέπει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, γεγονός που συνεπάγεται νέους όρους στην οικονομική πολιτική.

Ο κ. Σημίτης δεν συμμερίζεται την κυβερνητική θέση περί «νέου καθεστώτος χωρίς δεσμεύσεις», ενώ θεωρεί ότι το πλεόνασμα του 2018 «αμφιβόλου ύπαρξης λόγω μη καταβολής των εσωτερικών υποχρεώσεων».

«Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και κατ΄ επέκταση σε «νέο δανεισμό από την ΕΕ», αναφέρει ο κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και εκφράζει αμφιβολίες ότι η χώρα είναι «απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις» στη μεταμνημονιακή εποχή.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι απαιτείται η «διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και όχι η «επανάκτηση της χαμένης αυτονομίας κάθε χώρα της».

«Αναγκαίο πολιτικό κίνημα το ΚΙΝΑΛ»

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για «αναγκαίο» πολιτικό κίνημα στη σημερινή συγκυρία της έντονης διαμάχης μεταξύ των δύο κυρίαρχων αντιπάλων κομμάτων. «Είναι ικανό να διαιτητεύσει, συμβάλλοντας στη σύγκλιση λύσεων», αναφέρει, προσθέτοντας πως «από τη συνεργασία των κοινωνικών ομάδων που θα συσπειρώσει θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα προωθήσουν τον δημοκρατικό σοσιαλισμό».

«Κατά την πρωθυπουργία μου δεν υπήρξε στοιχείο για ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων»Παράλληλα, σχολιάζοντας την σκανδαλολογία στην πολιτική ζωή, επισημαίνει ότι «η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο» και αρνείται κάθε ευθύνη για τις υποθέσεις επί πρωθυπουργίας του. Τονίζει ότι «πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει», αντιπαρατάσσοντας ότι «θα υπήρχε εάν είχαν γίνει γνωστές παρανομίες και δεν τους έδωσα καμία συνέχεια». «Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση ή στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων», προσθέτει.


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, στελέχη του ΠΑΣΟΚ «αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εκμεταλλεύτηκαν κατά ανεπίτρεπτο τρόπο τις θέσεις τους για προσωπικό όφελος».

Όμως, ο ίδιος δεν φέρει προσωπική ευθύνη, αφού τα πρόσωπα που επέλεξε να τον στελεχώσουν «δεν ήταν άγνωστα αλλά αναγνωρισμένα στελέχη του κόμματος». Για τη συνεργασία του με τους υπουργούς ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου επισημαίνει ότι η πρακτική του ήταν να απαιτεί «συνεχή ενημέρωση και προτάσεις» για τα θέματα αρμοδιότητας τους όπου με το γνωστό «μπλοκάκι», παρακολουθούσε την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων. Δηλώνει ότι και σήμερα θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειες της».


Κριτική στην κυβέρνηση για τη συνεργασία της με την κοινωνία

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης δεν θεωρεί επιτυχημένη την εικόνα του σημερινού πρωθυπουργού και το «επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει πετύχει με την κοινωνία, για την πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. «Η συνεργασία της κοινωνίας με την κυβέρνηση και η απαραίτητη εμπιστοσύνη (προϋποθέσεις για την ανάπτυξη)» σημειώνει, «βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας». Παρατηρεί ότι η ανάπτυξη έχει πρώτη προτεραιότητα και ότι μέσω αυτής θα επιτευχθεί η μείωση του χρέους. Προτείνει μείωση του πλεονάσματος στο 1,5% έως το 2029 και στο 1% έως το 2059 (αντί του 3,5% και 2,9%), ώστε το υπόλοιπο (πλεόνασμα) να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις με μοχλό τις δημόσιες οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση και των ιδιωτικών που σήμερα δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης ρευστού.

ΣΧΟΛΙΑ (141)

λακερδας

αποβρασμα δικο σας ελληνες, δικο σας δημιουργημα και παλι θα τον ψηφιζατε

Παντως...

...τοσα λαμογια ευεργετηθηκαν απο το πασοκ των λαμογιων. Ειναι δυνατον να μην εχουν να πουν καλα λογια για τα δυο πραγματα καλα που εχει κανει το πασοκ? Ολα τα αλλα για μιζες και ενα σωρο αλλα που δεν σημαζευεται και το οτι μας εβαλε στο ευρω ανοιγοντας το δρομο για την καταστροφη, τα παραβλεπουν ολα...γιατι καλομαθαν και τα αναζητουνε, μετα απο τοσους διορισμους, τοσα επιδοματα, τοση μασα....καλο τον βλεπουν τον σημιτη και ολο το τοξικο περιβαλλον του. και δεν εχουν κανενα προβλημα να ειναι η Ελλαδα αιχμαλωτη στα μνημονια και στη μιζερια και αυτοι να περνανε καλα αποτελειωνοντας την χωρα. Το ιδιο πραγμα συμβαινει και τωρα με τον συριζα δινει στους δικους του και τσακιζει ολους τους αλλους και τη χωρα. Οσοι ακολουθησαν μετα τον σημιτη αποτελουν τη συνεχεια του δεν λοξοδρομησαν καθολου απο τη καταστροφη που εστρωσε ο σημιτης.

Σπυρος

ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΊΖΕΙ! ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΊΖΕΙ! Α ΝΑΙ, ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΘΕΌΔΩΡΟ. ΤΙ ΕΊΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ? ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΉΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ!

ggl

Επί Σημίτη η χώρα βάδιζε σταθερά και σίγουρα. Υπήρχε ευφορία στη χώρα και οι οικονομικοί δείκτες ήταν σχετικά καλοί. Η χώρα βγήκε εκτός πορείας από την 5ετή καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή όπου όλοι οι οικονομικοί δείκτες κατέρρευσαν, τα ελλείμματα εκτινάχθηκαν, η φαρμακευτική δαπάνη με την απελευθέρωση φαρμάκων έφτασε στα ύψη. Όπως παρακολουθεί τον οικονομικό τύπο ακόμη και δεξιών εντύπων καταλαβαίνει. Ο Σημίτης ήταν σταθερός και καλός πρωθυπουργός αλλά έτυχε να ηγείται ενός διεφθαρμένου κόμματος που μοναδική ιδεολογία είχε το "ότι φάμε και ότι αρπάξουμε" , κληρονομιά του παπανδρεισμού, παρόλα αυτά έφερε και πέτυχε σημαντικά πράγματα. Το να αποδίδουμε στο Σημίτη την οικονομική κατάρρευση στη διακυβέρνηση Σημίτη είναι είτε αφέλεια είτε βλακεία. Η οικονομική κρίση είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη είναι απόρροια των αριστερών φαντασιώσεων και του σπάταλου μεγάλου κράτους. Μόνο με φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, μείωση του κράτους και λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς οι ευρωπαικές χώρες θα πάνε μπροστά. Για αυτό η σημερινή κυβέρνηση είναι εντελώς ακατάλληλη και δε θα δώσει λύσεις. Τα μνημόνια θα τελειώσουν μόνο όταν η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.

Αττική οδός

Έργο Σημίτη και χρηστή διαχείριση του.Μόνο η Αττική οδός πρόσφερε στους μετόχους της 600 εκ ευρώ μερίσματα από το 2013 ως 2018 .Το έργο κόστισε 1.3 δις τα 400εκ από δημόσιο και Ε.Ε και τα υπόλοιπα 900 εκ από ιδιωτικά κεφαλαία .Η τιμή των διοδίων παρέμεινε χαμηλά στα 2.80 αντι των 3.50 όπου υπήρχε συμφωνία να ανεβεί .Εχουν γίνει αυτά τα χρόνια έργα συντήρησης αξίας 113 εκ .Σε λίγο το έργο θα εξοφθληθει και θα έχει μόνο έξοδα συντήρησης και μερίσματα για τους επενδυτές μετόχους ,ο τόπος και οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα ευρωπαϊκού επιπέδου οδικό δίκτυο το οποίο θα δείχνει την εικόνα της δυναμικής Ελλάδας του εκσυγχρονισμού σε αντίθεση με το μίζερο πνευματικό μας επίπεδο γιατί επιτρέπουμε στον κάθε τενεκέ λαμόγιο να μας θολώνει την κρίση μας για να μην βλέπουμε την αλήθεια .Τουλαχιστο ας αρχίσουμε να την αναζητούμε μόνοι μας .

dim

Ο......αξιοτιμος τεως Πρωθυπουργος-κατα πολλους αποτυχημενος-θα πρεπει να μας εξηγησει πρωτα,πως τεσσεροι υπουργοι του ειναι , υποδικοι η καταδικασμενοι απο την Ελληνικη δικαιοσυνη για κακουργηματικες πραξεις και πως ο <<εξ απορρητων του>> κ. Τσουκατος περιμενει να δικαστει για το σκανδαλο της Ζημενς ,τοτε που -οπως ο ιδιος ομολογησε-εδωσε στο τοτε πασοκ 1 000 000 μαρκα χορηγια της εν λογω εταιριας στο κομμα. ( ναι ,ναι μαρκα, οταν το νομισμα αλλαξε στην Ελλαδα και εγινε ευρω το 2002!!!). Πως ........ξεγελαστηκατε, η μηπως << ξεγελαστηκατε?>>,οταν ο Λαος σας εκανε Πρωθυπουργο ,ακριβως για να τον προστατευετε απο τα .....λαμογια και να του βελτιωνετε την ζωη του??? Αυτες οι καταληστευσεις του Δημοσιου χρηματος επι των ημερων σας,ανηκουν στην καλλιτερευση της ζωης μας για την οποια ορκιστηκατε οταν γινατε Πρωθυπουργος??? Επισης ,οταν μας εξυμνουσατε το Χρηματηστηριο και ......<<σπρωχνατε >> τα λεφτα των εργαζομενων στην επισφαλη ...... επενδυση χρηματηστηριου ,δεν βλεπατε τους υπερτιμημενους δεικτες του, που παρεπεμπαν σε μια φουσκα ετοιμη να εκραγει? και αν δεν ξερατε οικονομικα,γιατι δεν ρωτουσατε τους συμβουλους σας να σας ενημερωσουν για την επερχομενη καταστροφη? Αν θελετε πραγματικα να μας ενημερωσετε κ.Σιμητη,δοστε ανοιχτη συνεντευξη σε δημοσιογαφους και απαντηστε σε καυτες ερωτησεις που θα σας γινουν. Τολματε??? Λιγη -εως καμια -αξια εχουν οι δηλωσεις σας, που γινονται μονο χαριν σκοπιμοτητος.

Μα αυτό έπραξε ο Σημιτης

Για όσους είχε πληροφοριες η έστω υποψίες ότι ξέφυγαν και είχαν συναλλαγή με την διαφθορά τους έδιωξε από τον περίγυρο του χωρίς να έχει κάποια επίσημη καταγγελία από κάποιο επίσημο κυβερνητικο η άλλο όργανο .Ο μοναδικός πρωθυπουργός που το έπραξε .Ποιος εδιωξε τον Τσουκάτο τον λεγόμενο στρατηγό που του εξασφάλιζε την κομματική κυριαρχία γνωρίζοντας ότι με αυτή την ενέργεια χάνει το κόμμα ; Επιλεκτική μνήμη

Για ποιο ...

... λόγο θα πρέπει να ασχολούμαστε κάθε τρεις και λίγο με το σημίτη; Μήπως γιατί δυστυχώς κυβερνάει ακόμα και σήμερα; Αυτό το πανάθλιο κράτος κράτος δουλεύει ακόμα με τον "μηχανισμό" σημίτη!! Είναι χωρίς αμφιβολία ο αποδομητής και κατεδαφιστής αυτής της χώρας και κάποιοι επιμένουν να του δίνουν βήμα να μιλήσει! Η κατάσταση της χώρας από την εποχή σημίτη και μετά περιγράφεται σύντομα και παραστατικά από την γνωστή λαϊκή παροιμία: "'Ητανε στραβό το κλήμα τό 'φαγε κι ο γάιδαρος" (μαντέψτε ποιος είναι ο γάιδαρος...).

Καλά μου παιζάκια

Εζω μέσα! Μπορείτε να μαζέψετε το μυαλό σας και να καταλάβετε τι λέει ο Σιμήτ; Ανεξάρτητα αν δεν τον γουστάρετε. Ούτε εγώ. Σας λέει ότι ουδέποτε βγήκατε απ τα μνημόνια και μην ξαναπέσετε απ τα σύννεφα όταν θα έρθει κι άλλο. Να μη σας φταίνε όλα και να βλέπετε οχτρούς παντού. Ο Σημήτ έχει κάνει λάθη πολλά, στα Ιμια φρέσκος γαρ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ χωρίς να φταίει ( γνώμη μου), μεθόδευσε πολύ άσχημα την είσοδο στο Ευρώ. Το θέμα του χρηματιστηρίου δε άστα. Όμως νεοέλληνές μου και τότε σας λέγαν και σας προειδοποιούσαν για την παγίδα, εκεί εσείς.Τα έζησα και υπάρχουν και άρθρα στο ίντερνετ από τότε... Και τώρα σας προειδοποιούν... πάλι τα ίδια σας κόβω να ψηφίζετε. Πάλι μάγους, πάλι διοριστές πάλι αυτούς που θα σας δώσουν ψίχουλα και θα γελάνε με τη μυωπία σας. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και ψηφίστε κανένα ψιλοσοβαρούτσικο υποψήφιο στις εκλογές κι ας είναι και από άγνωστο κόμμα.

Καλά

είσαι αφελής. Και ένα παιδί 2 ετών καταλαβαίνει ότι πάμε στα βράχια. Ο Σημίτης τι μας λέει τώρα; Η εποχή του ήταν κομβικής σημασίας για το κράτος. Αντί να εκσυγχρονιστεί, έμεινε στα παλαιολιθικά χρόνια. Προτίμησε να προσλάβει στρατιές ανθρώπων και να μετατρέψει το κράτος σε αποθήκη συνταξιούχων. Προτίμησε να κάνει έργα για να δημιουργήσει μονοπώλια παρά να φτιάξει το κράτος. Τώρα βγαίνει και μας το παίζει αυθεντία. Στην ουσία δεν έχει καμιά διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τακτική ΠΑΣΟΚ.

CR

Έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις και έβαλε τις βάσεις για την χρεοκοπία της με την πρώτη κρίση.

Kostas

Οταν μιλάει ο Σημιτης καλό είναι όλοι να τον ακούτε. Ο σοβαροτερος και με διαφορά πολιτικός των τελευταίων 40 χρόνων. Αν είχε δε πραγματοποιήσει και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είχαμε αποφύγει και την χρεοκοπία του 2010 παρά τα ρεμαλια που κυβέρνησαν μετά.

O ''σοβαρος''....

ειχε γεμισει τα ιονια νησια με επιδοματα τυφλοτητας μαιμου, οι τραπεζες εδιναν δανεια για ψυλλουπηδημα, στο χρηματιστηριο εγινε σφαγη τι να πρωτοπει κανεις... για ολυμπιακους, για ασφαλιστικο για γερμενα υποβρυχια, για τσουκατο, για μαντελη, για τσοχατζοπουλο, για την εισοδο στην ευρωζωνη....και μετα ελευθερη πτωση χωρις αλεξιπτωτο.....για ειδικο δικαστηριο ειναι οχι για συνεντευξεις

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ioannis

Ποιοι θα  στελεχώσουν τις  υπόλοιπες θέσεις  - Μητσοτάκης: Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας για την ανεξαρτησία της Επιτροπής - Κυβερνητικές πηγές: Τα βιογραφικά διαψεύδουν όσους έσπευσαν να αποδώσουν προθέσεις χειραγώγησης

39
mitsotakis243

Περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 20% από τα εισοδήματα του 2020 - Τη ρύθμιση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα  - Προσκλητήριο για επενδύσεις σήμερα στο Παρίσι - Το απόγευμα το τετ α τετ με τον Μακρόν

72
4854510

Όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού και η απόφαση του ΚΑΣ που ανοίγει το δρόμο για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση - Ανάπτυξη και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν

13
mendwni

Η Λίνα Μενδώνη έκανε εθιμοτυπική επίσκεψη στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ με τη νέα σύνθεση - «Χωρίς τον επιστημονικό λόγο και την επιστήμη, η πολιτική αντιμετωπίζει δυσκολίες»

kinal

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ενόψει του αυριανού ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι – Στο στόχαστρό του η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

5