Τσίπρας προς Αλβανία: Να σεβαστούν τα μειονοτικά δικαιώματα όσοι θέλουν ένταξη στην ΕΕ

Τσίπρας προς Αλβανία: Να σεβαστούν τα μειονοτικά δικαιώματα όσοι θέλουν ένταξη στην ΕΕ

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε  - «Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες», τόνισε 

tsip-1
Μήνυμα στην Αλβανία - χωρίς να την κατονομάσει - για την ανάγκη σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων ως προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

«Όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συνεργασίας, όλες οι χώρες της Βαλανικής να βασίσουν το όραμα τους για την ένταξη στην ΕΕ στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο άρα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη σκιά της προκλητικής απόφασης της Αλβανικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χιμάρα.

«Η Σερβία τα τηρεί πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθήσουμ το δρόμο αυτό» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων προσθέτοντας ότι «έχουμε μπροστά σημαντικές δυσκολίες, υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις».

Μιλώντας γενικότερα για τα Βαλκάνια είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της ειρήνης και της συνεργασίας. Αυτό δεν μπορεί παρά να περνάει από την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καλώντας την ΕΕ «να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων».

Κλείσιμο
«Πιστεύουμε πως προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.

Τσίπρας: Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να πάρουμε ή το Euro ή το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης