Guardian: Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έγιναν κυβέρνηση αριστεροί λαϊκιστές

guardian

«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα

Μια μεγάλη έρευνα για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η έρευνα βασίζεται στις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 χώρες με τον Guardian να συνεργάζεται με περισσότερους από 30 πολιτικούς επιστήμονες.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν τριπλασιάσει την εκλογική τους επιρροή μέσα στα τελευταία 20 χρόνια με έναν στους τέσσερις ευρωπαίους ψηφοφόρους να επιλέγει στις κάλπες κόμματα αυτής της κατηγορίας.

«Το έδαφος για την άνοδο του λαϊκισμού έχει γίνει αυξητικά γόνιμο και τα λαϊκίστικα κόμματα σήμερα είναι πολύ ικανά στο να αξιοποιούν το στοιχείο αυτό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο Ολλανδός Ματίας Ρούντεν.

«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα.

foto-gar1


Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ήπειρος στην οποία καταγράφεται το φαινόμενο αυτό, αναφέρεται στην έρευνα, στην οποία επισημαίνεται ότι λαϊκιστές έχουν εκλεγεί σε κυβερνητικές θέσει σε πέντε από τις επτά μεγαλύτερες δημοκρατίες: τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες.

Η αρχή της ανόδου των λαϊκιστών έγινε στην αρχή του 20ου αιώνα αρχικά από την Ολλανδία. «Από τότε ο λαϊκισμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη μεταναστευτική κρίση το 2015 στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας ανέβασε το ποσοστό του από το 27% στο 36% σε διαδοχικές εκλογές, στη Βρετανία το Ukip προκάλεσε το Brexit και στη Γαλλία η Μαρίν Λε Πεν έχει το δεύτερο μελος της οικογένειάς της που έφτασε στον "τελικό" των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας ποσοστό 33%» σημειώνεται στην έρευνα.

Στην έρευνα καταγράφεται ότι οι αριστεροί λαϊκιστές οι οποίοι στην Ευρώπη είναι λιγότερο επιτυχημένοι από τους συντηρητικούς της ίδιας κατηγορίας, έχουν αρχίσει να αυξάνουν το μερίδιό τους στις εκλογές όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία με τους Podemos και στη Γαλλία με το Insoumise.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η μεγάλη ύφεση που δημιούργησε αρκετά ισχυρά αριστερά λαϊκίστικα κόμματα στο νότο, η αποκαλούμενη προσφυγική κρίση, που αποτέλεσε καταλύτη για τους δεξιούς λαϊκιστές, και τελικά η μεταμόρφωση των μη λαϊκιστίκων κομμάτων σε λαϊκιστικά κόμματα, με βασικότερο παράδειγμα το Fidesz και το κόμμα Δικαιοσύνης στην Πολωνία» παρατηρεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Κας Μουντ.

ΣΧΟΛΙΑ (138)

ΣΤΟΛΗ

ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΛΑΙΛΑΠΑ . ΕΞΑΛΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΩΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΕΜΑΣ ΕΔΩ !

Το γεγονός πάντως

0ως υπάρχουν άτομα που λένε πως ο Σύριζα είναι κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να του γίνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Απάντηση σε Κομμουνιστή

Η υπερφορολόγηση, το μεγάλο κράτος(σχεδόν το 50% του ΑΕΠ) , τα επιδόματα σε βαθμό μέχρι αηδίας, κοινωνική αποσταθεροποίηση, μέσω της λαθρομετανάστευσης εγκληματικών στοιχείων σε μεγάλες ποσότητες, ατιμωρησία αναρχοκομμουνιστικών στοιχείων από Εξάρχεια και όχι μόνο, από την άλλη υπερτιμωρησία της λεγόμενης πλειοψηφίας(απλοί Έλληνες πολίτες) με συλλήψεις για «εγκλήματα» όπως η επαιτεία ή αδυναμία καταβολής των υπερβολικών φόρων ή ρατσισμού και πολιτιστικής αποσταθεροποίησης μέσω ξεπουλήματος της Μακεδονίας, ανεπαρκής παιδεία και εκπαίδευση της Ελληνικής ιστορίας και κυρίως των αξίων που αυτή πρεσβεύει(Ελευθερία, Δημοκρατία, πατριωτισμό) είναι προϊόντα σοσιαλιστικών ιδεοληψιών με μακρυπρόθεσμο στόχο τον κομμουνισμό ή καλύτερα έναν ουτοπικό τελικό στόχο όπως επονομάζεται σήμερα ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ευχαριστώ.

kyriakos

Μια χώρα που την κυβερνά ένας αδίστακτος αλήτης, ένας καθυστερημενος φασίστας. O αλβανοτσαμης που οι κότες που αποκαλούνται ελληνες, προσκυνάνε.

Καλά σας κανει

Ζώα. Θα φάτε άλλο ένα μνημόνιο σε δυο χρονάκια γιατί αγορές δε θα δείτε με αυτόν τον λαοπλάνο.

@ ΛΟΥΛΗ

Ο Τσιπρας έλεγε το ‘17 «πολλοί μας λένε ψεύτες αλλα δεν μας λένε κλέφτες». Ενας ψεύτης λοιπόν λέει πως δεν ειναι κλέφτης....

Λούλης

Εντάξει. Αφού βγάζεις συμπεράσματα από τις γελοιογραφίες του Αρκά, τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κουβέντα.

Μία προς έναν!

Η Ηγεσία Προπαγάνδας του Σύριζα, Στρατάρχης Καρανίκας και δεκανείς Τσίπρας, Παππάς, και Τζανακόπουλος, κάνουν Brain storming για να βρουν νέα ζητήματα, που μπορούν να ανοίξουν προ των εκλογών για να υπονομεύσουν την αντιπολίτευση. Εμείς θέλοντας να διευκολύνουμε την κυβέρνηση προτείνουμε κάποια νέα ζητήματα, όπως το παρακάτω: Άμεση πρόσληψη όλων των ιερόδουλων στο Δημόσιο για την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας. Με την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των Κληρικών δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης μία προς ένα. Μία Ιερόδουλη για κάθε Ιερωμένο!.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

νουδού-λα ... ΜΑΜΟΘΡΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ --- ---ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ,ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΑ!!!! ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!!---- ---- ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝΝ ΙΣΚΙΟ ΣΑΣ ,, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ "ΗΣΥΧΙΑ" ,, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ BUSINESS --- ----- υποκριτεσ δεν ενδιαφερεστε ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ---------- --Η ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΟΥ ΣΑΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ Η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ.. ----ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ --ΚΚΕ--ΑΝΤΑΡΣΥΑ--ΣΥΡΙΖΑ--ΠΑΣΟΚ-- ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ,---- ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ,,- ΧΩΡΙΣ ΙΔΑΝΙΚΑ.... ΕΡΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΛΗΤΗ... ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο... καρανικας-βουτσης-λωλος-σκουρλετης,-και το tsipras......

Λούλης

Δηλαδή, πότε λέμε ότι μια κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το έθνος και τον Έλληνα; Όταν μοιράζει δανεικά; Διότι εσύ έτσι έμαθες να ζεις εδώ και 40 χρόνια.

Με τον Αντρεα

Φαγαμε ψωμι και μοιρασε λεφτα σε ολλους ικανους και ανεικανους. Ο Αλεξης αξειος συνεχιστησ του μεγαλου προωδευτικου κινιματος. Ζητω το ΠΑΣΟΚ ειναι εδω. Ξιδακι

Αριστερος

Δεν ειναι αριστερα! Ο συριζα εγινε πιο δεξια και απτη δεξια!!! μνημονια, αναλγησια, κατασχεσεις, τακιμια με την εκκλησια

Ιστορικός του Μέλλοντος

Άστο φίλε πάλιωσε. Ποτέ ξανά αριστερά. Τέλος.

Μπανανία 🇬🇷

Αχαχαχ! Ο Σφυριζα ήταν αριστερό κόμμα, μέχρι τις εκλογές. Όταν βγήκε πρώτο κόμμα, μετά άρχισε τα ίδια με τους προηγούμενους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης