Guardian: Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έγιναν κυβέρνηση αριστεροί λαϊκιστές

Guardian: Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έγιναν κυβέρνηση αριστεροί λαϊκιστές

«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα

guardian
Μια μεγάλη έρευνα για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η έρευνα βασίζεται στις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 χώρες με τον Guardian να συνεργάζεται με περισσότερους από 30 πολιτικούς επιστήμονες.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν τριπλασιάσει την εκλογική τους επιρροή μέσα στα τελευταία 20 χρόνια με έναν στους τέσσερις ευρωπαίους ψηφοφόρους να επιλέγει στις κάλπες κόμματα αυτής της κατηγορίας.

«Το έδαφος για την άνοδο του λαϊκισμού έχει γίνει αυξητικά γόνιμο και τα λαϊκίστικα κόμματα σήμερα είναι πολύ ικανά στο να αξιοποιούν το στοιχείο αυτό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο Ολλανδός Ματίας Ρούντεν.

«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα.

foto-gar1
Κλείσιμο


Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ήπειρος στην οποία καταγράφεται το φαινόμενο αυτό, αναφέρεται στην έρευνα, στην οποία επισημαίνεται ότι λαϊκιστές έχουν εκλεγεί σε κυβερνητικές θέσει σε πέντε από τις επτά μεγαλύτερες δημοκρατίες: τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες.

Η αρχή της ανόδου των λαϊκιστών έγινε στην αρχή του 20ου αιώνα αρχικά από την Ολλανδία. «Από τότε ο λαϊκισμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη μεταναστευτική κρίση το 2015 στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας ανέβασε το ποσοστό του από το 27% στο 36% σε διαδοχικές εκλογές, στη Βρετανία το Ukip προκάλεσε το Brexit και στη Γαλλία η Μαρίν Λε Πεν έχει το δεύτερο μελος της οικογένειάς της που έφτασε στον "τελικό" των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας ποσοστό 33%» σημειώνεται στην έρευνα.

Στην έρευνα καταγράφεται ότι οι αριστεροί λαϊκιστές οι οποίοι στην Ευρώπη είναι λιγότερο επιτυχημένοι από τους συντηρητικούς της ίδιας κατηγορίας, έχουν αρχίσει να αυξάνουν το μερίδιό τους στις εκλογές όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία με τους Podemos και στη Γαλλία με το Insoumise.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η μεγάλη ύφεση που δημιούργησε αρκετά ισχυρά αριστερά λαϊκίστικα κόμματα στο νότο, η αποκαλούμενη προσφυγική κρίση, που αποτέλεσε καταλύτη για τους δεξιούς λαϊκιστές, και τελικά η μεταμόρφωση των μη λαϊκιστίκων κομμάτων σε λαϊκιστικά κόμματα, με βασικότερο παράδειγμα το Fidesz και το κόμμα Δικαιοσύνης στην Πολωνία» παρατηρεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Κας Μουντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης