Κυβέρνηση υπό προθεσμία: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών

Κυβέρνηση υπό προθεσμία: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κίνδυνος αν όχι διάλυσης, τουλάχιστον αποδυνάμωσης των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό και με ευθύνη μάλιστα του κ. Τσίπρα, μπορεί να δυναμιτίσει κι άλλο τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και να προκαλέσει προβλήματα ανά πάσα στιγμή

tsipras_kammenos
Ο Μάρτιος του 2019 είναι πλέον το ανώτατο όριο συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ σύμφωνα και με την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, μετά την έγκριση από την Σκοπιανή Βουλή των συνταγματικών αλλαγών, που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέτοντας το πλαίσιο των προθέσεων του κόμματός του, ότι δηλαδή θα αποχωρήσει από τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, μόλις έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προσδιορίζει ουσιαστικά και το χρόνο επιβίωσης του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, άρα και το χρόνο των εκλογών: Το αργότερο τον Μάιο, αν όχι νωρίτερα, θα στηθούν πρόωρες εθνικές κάλπες.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος μίλησε και για το σενάριο του Οκτωβρίου, αλλά γίνεται σαφές ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει εξαιρετικά αποδυναμωθεί πλέον. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας έθεσε και το χρονικό σημείο του Μαΐου στη συζήτηση, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο, ότι δύσκολα μπορεί να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας, όταν θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Στην πραγματικότητα ο χρόνος της κυβέρνησης μπορεί να είναι αρκετά μικρότερος και αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα Σκόπια. Εάν ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ επιταχύνει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης, με δεδομένο ότι το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και φορτισμένο στα Σκόπια και οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται ολοκληρωθούν έως τις αρχές Ιανουαρίου, τότε η συμφωνία θα έλθει για τελική έγκριση στην Αθήνα στις αρχές του χρόνου, με ισχυρή την πίεση να ψηφιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας, πέρα από την εξεύρεση μίας νέας πλειοψηφίας για την ψήφιση της συμφωνίας, θα πρέπει να διαχειριστεί και τον χρόνο, καθώς η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα έχει λήξει και θα τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Θα υπάρξει κάποια μεσοβέζικη στάση των ΑΝΕΛ τότε, που θα του επιτρέψει να κερδίσει χρόνο ή θα επιδιώξει τη συγκρότηση νέου συμμαχικού σχήματος με ανεξάρτητους βουλευτές ή και το Ποτάμι, ώστε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία; Διαφορετικά το ενδεχόμενο των εκλογών μπορεί να προκύψει πολύ νωρίτερα.

Έτσι κι αλλιώς μέχρι να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του κ. Καμμένου αυτή η συμφωνία θα ναυαγούσε στα Σκόπια, η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά και αφορούν όχι μόνο στη συνεργασία, αλλά και στην εσωτερική συνοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζει για παράδειγμα τον κίνδυνο κάποιοι βουλευτές του να διαφοροποιηθούν από την γραμμή του και να ψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματός του να ακολουθήσουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των Σκοπίων. Γι’ αυτό και χθες στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου επιτέθηκε κυρίως στον Τέρενς Κουίκ, ενοχλημένος από την κριτική, που του ασκεί ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Ο κίνδυνος αν όχι διάλυσης, τουλάχιστον αποδυνάμωσης των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό και με ευθύνη μάλιστα του κ. Τσίπρα, μπορεί να δυναμιτίσει κι άλλο τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και να προκαλέσει προβλήματα ανά πάσα στιγμή.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την κρίση των «μυστικών κονδυλίων», που οδήγησε στη σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά και στην απομάκρυνση του τελευταίου, τα βαριά σύννεφα παραμένουν. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι «η παρέμβασή του, ιδιαίτερα στην Αμερική, λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και δημιούργησε όξυνση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης