Στην Αθήνα η «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού - Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

tsipras_arthro

Μετά τη νίκη του Ζάεφ στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Ελλάδα - Η συμφωνία αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή το αργότερο τον Ιανουάριο - Τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος όταν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής;

Η προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνταν για την έναρξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, σημαδεύτηκε από παρασκηνιακές διεργασίες, συγκρούσεις, καθυστερήσεις, παζάρια, καταγγελίες για χρηματισμό, και πολλά ακόμα. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι λειτούργησε σαν ποτάμι που δεν γυρνάει πίσω, όχι μόνο για το μέλλον της γείτονος χώρας, αλλά και για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Η προχθεσινοβραδινή υπερψήφιση της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από 80 βουλευτές σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής συμβίωσης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Εξάλλου, πόσο γαλήνια μπορούν να πορευτούν, έστω και για λίγο, όταν ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του, επειδή βουλευτές των ΑΝΕΛ του γυρνούν την πλάτη, επιλέγοντας ουσιαστικά να συνοδοιπορήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Γεγονός, λοιπόν, παραμένει, ότι ακόμα και αν ο Πάνος Καμμένος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση μομφής που θα καταθέσει όταν μπορεί η ΝΔ, αγωνιά για το εκλογικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ. Και η αγωνία αυτή έχει χτυπήσει κόκκινο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πολιτική του επιβίωση. Αυτό τον καθιστά ολοένα και πιο απρόβλεπτο.

Εξαιτίας της πίεσης του διεθνούς παράγοντα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν πρόκειται να χάσει χρόνο. Θα τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες ώστε η συνταγματική αναθεώρηση να ολοκληρωθεί σίγουρα εντός του Δεκεμβρίου και ίσως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα στην Αθήνα. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ελάχιστο χρόνο πριν την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ουσιαστικά θυσιάσει το Νίκο Κοτζιά για να διατηρήσει τη συνεργασία του με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο του.

Κατά την εισήγηση του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι». Την ίδια στιγμή, όμως, έδωσε μία πρόγευση του τί θα ακολουθήσει, κάνοντας λόγο για «μακεδονοκλάστες» μέσα στο κόμμα του, για τους οποίους ο ίδιος είπε ότι τους έκανε «τσάμπα μάγκες». Κατέληξε, υποστηρίζοντας πως «αυτοί έχουν πια τελειώσει».

Είναι σαφές ότι μετά τη νίκη του Ζάεφ στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Ελλάδα. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κάτι που θεωρείται βέβαιο, η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο τον Ιανουάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, στηριζόμενος σε βουλευτές από το Ποτάμι και σε βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Παπαχριστόπουλος και πιθανότατα η Κουντουρά.

Το πρόβλημα είναι τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος και όσοι βουλευτές θα του απομείνουν όταν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής. Με δεδομένο πως θα έχει περάσει στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα όσα έχει ο ίδιος πει, θα την υπερψηφίσει ή θα προτιμήσει το λευκό ή την αποχή; Με άλλα λόγια, θα εμποδίσει την πτώση της κυβέρνησης ή θα προσθέσει τις βουλευτικές ψήφους που θα διαθέτει στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρει τους 151;

Στόχος, πάντως, του πρωθυπουργού είναι να κρατήσει στη ζωή την κυβέρνησή του μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να προαναγγείλει την πραγματοποίηση τριπλών εκλογών τον Μάιο (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές). Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πλέει τους επόμενους μήνες σε ταραγμένα νερά.

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Μάνος

Προσεχώς και νέες εκχωρήσεις απο τους απογόνους των κομιτατζήδων

ο0

ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

Άμων

Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ. Απαλλάσσει από το να λέτε βλακείες.

ο0

πάρε δύο ψήφους αντισύριζα @@

Έμα

Η Εθνική πολιτική ως προς το λεγόμενο "Μακεδονικό" είναι μία: Συμφωνία των Πρεσπών. Τίποτα άλλο.

ΦΑΣΙΣΤΡΙΑ

ΤΡΩΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΙΠΡΑ ΑΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ.

ο0

τίποτε άλλο; όλα τα άλλα αποκλείονται στην κοσμάρα σου. ωρα να αλλαξεις και το εβραικο ονομα σου.

«Ο κ. Τσίπρας εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας»

«Η παραίτηση Κοτζιά και η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνη είναι συνολικά η κυβέρνηση Τσίπρα για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Ο κ. Τσίπρας εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας και των Ελλήνων. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιήσει τις εντολές που του έχουν δώσει και να κρατήσει την καρέκλα. Ο Κοτζιάς εκκαθαρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες μετά από μυστική συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, που ακολουθήθηκε από βαριές κατηγορίες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρώην εκλεκτός και συνένοχος στην προδοσία της συμφωνίας των Πρεσπών αποπέμφθηκε ως παρίας υπό το βάρος κατηγοριών για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Το ΥΠΕΞ και τα μυστικά κονδύλιά του ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «στέλνει μήνυμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό» ότι θα εφαρμόσει την άκυρη συμφωνία των Πρεσπών. Οτι θα εκτελέσει το συμβόλαιο. Μέρες πριν συμβούν όλα αυτά ο κ. Κατρούγκαλος είχε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, συνεπώς η αντικατάσταση Κοτζιά είχε προδρομολογηθεί. Ολα τα γεγονότα αποκαλύπτουν οργιώδες παρασκήνιο, και μια κυβέρνηση-μαφία, που διαμορφώνεται με εκκαθαρίσεις και εξοντώσεις και ασκεί εξωτερική πολιτική με τρόπο επικίνδυνο, ασυνάρτητο, θερμοκέφαλο και εξαιρετικά επιζήμιο για τη χώρα και τον λαό μας. Χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς εκτίμηση των γεωπολιτικών θεμάτων. Με μόνο μέλημα την ευχαρίστηση και υπηρέτηση των ξένων αφεντάδων. Την εκτέλεση του συμβολαίου». (Ελληνικό πολιτικό κίνημα : πλεύση ελευθερίας)

Ίκαρος

Χωρίς αποδείξεις εκτιμήσεις = αυθαίρετες και φασιστικές εκτιμήσεις.

«Ο κ. Τσίπρας εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας»

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας λέει ότι η παραίτηση Κοτζιά αποκαλύπτει ένα οργιώδες παρασκήνιο και μια κυβέρνηση-μαφία που ασκεί εξωτερική πολιτική με τρόπο επικίνδυνο, ασυνάρτητο και εξαιρετικά επιζήμιο για την Ελλάδα

Κώστας

Tελείως αβάσιμο είναι αυτό που λέει. Και αν το λέει η "πλεύση Ελευθερίας" και τι έγινε; Που το στηρίζει αυτό που λέει. Τι ντοκουμέντα φέρνει; Τίποτα. Είσαι εσύ φασίστας και ψάχνεις να βρεις οτιδήποτε αρνητικό γιά την κυβέρνηση της αριστεράς ώστε να το υιοθετήσεις. Αμ΄ δε...

Ποιά "καυτή πατάτα";

Δροσερό καρπούζι είναι,τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.

Ροδίων

Η καταστροφή της χώρας τα τελευταία 4 χρόνια έχει όνομα: Πάνος Καμμένος

Kρίτων

Η καταστροφή της Χώρας συντελείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Πηγαίναμε και πηγαίναμε από το κακό στο χειρότερο. Η Συριζανελ αντιπροσωπεύουν συνεκδοχικώς όλη τη Μεταπολίτευση. Οι Ανελ, πρόερχονται από ΝΔ, οι του Συνασπισμού από διάφορες διασπάσεις του ΚΚΕ, συν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην διακυβέρνηση της Χώρας ανέδειξαν αυτή την παρά φύσιν ένωση πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ένα μικρό τμήμα της ΝΔ!

Kent

Θα γίνει ένα από τα παρακάτω δύο. Ή θα βρεθεί κάποια τεχνικότητα-παραθυράκι στον κανονισμό απ αυτά που είναι γεμάτη όλη η νομοθεσία και θα ξεχωρίσει η ψηφοφορία για τις Πρέσπες από την πρόταση μομφής οπότε θα θα ψηφίσουν "ναι" στο ένα και "όχι" στο άλλο. Δεύτερο και πιθανότερο σενάριο, ο Καμμένος θα ψηφίσει μόνος όχι και όλοι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν ναι και θα παραμείνει η πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Θα κάνει μετά ένα συμβούλιο (και καλά) με τους βουλευτές και θα βγεί να πεί "οι βουλευτές αποφάσισαν, συνεχίζουμε με την κυβέρνηση. Εγώ δεν ήθελα λόγω Πρεσπών αλλά είμαι δημοκράτης και η πλειοψηφία μίλησε". Έτσι ή αλλιώς επιμένω από την πρώτη φορά πως η πρόταση μομφής είναι λάθος γιατί είναι συσπειρωτική. Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση μομφής συσπείρωσε τη συμμαχία (και να ήθελε κάποιος να πεί όχι δεν μπορούσε) και μαζί με την ύποπτη αποχώρηση από το λουλάκι του συστήματος ΚΚΕ μύρισε στημένο ώστε να σπρώξει τη συμφωνία η ΝΔ δείχνοντας από την άλλη αντίθετη σ αυτήν. Το ίδιο θα κάνει και μια νέα πρόταση μομφής. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι όσο νομίζει ο Κούλης

Η Αριστερά θα σας κάνει ανθρώπους

Το Μακεδονικό λύθηκε και τώρα θα λυθεί και το πρόβλημα του Αιγαίου. Μόνο οι φασιστες δεν θέλουν την Ειρήνη των Λαών στα Βαλκάνια. Το 96% της κοινωνίας συμφωνεί έμμεσα ή άμεσα με τη πολιτική του Τσίπρα.

ο0

κάνε όνειρα. Τι περίμένεις απο άτομα σαν και σενα που δεν εχουν βγει απο την Ελλάδα στην ζωη τους.

@να το ....κοιτάξεις!

Άμα θεωρείς πως το 90% των Ελλήνων είναι υπέρ της ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Πολιτικής Τσύριζα πρέπει να το "κοιτάξεις" οπωσδήποτεεεεε!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης