Αβραμόπουλος: Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις

4555589

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, μίλησε σήμερα στους νέους διπλωμάτες της Διπλωματικής Ακαδημίας 

«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο απαιτεί και ευρωπαϊκές λύσεις. Για το λόγο αυτό αναζητήθηκαν διέξοδοι, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, όπως εξάλλου εκφράζεται και από τις συνθήκες». Αυτό τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους νέους διπλωμάτες της Διπλωματικής Ακαδημίας και πρόσθεσε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ο φύλακας των συνθηκών». Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν εταίροι, οι οποίοι δεν θέλουν να συμπορευθούν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού αυτού προβλήματος με ευρωπαϊκές λύσεις. «Σε κάποιες κυβερνήσεις πρυτανεύουν άλλες σκέψεις και άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η ερμηνεία της λέξης αλληλεγγύη να αλλοιώνεται. Ωστόσο εμείς είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες προτάσεις για το μεταναστευτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αναθεωρημένοι κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, καθώς και ανάπτυξη νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας, και δημιουργίας ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Προτάσεις που, όπως είπε, αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

«Για την αντιμετώπιση όμως του προβλήματος», είπε, «δεν αρκεί μόνο η Ευρώπη, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Απαιτείται η συνεργασία πολλών χωρών, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το πρόβλημα. Απαιτείται η εξεύρεση λύσεων σε πολεμικές συρράξεις που προκαλούν κύματα προσφύγων, καθώς και η απάλυνση των συνεπειών σε χώρες με δυσανάλογο βάρος. Και η Ευρώπη στο πεδίο αυτό δεν παραμένει αδρανής». Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες και ο πληθυσμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα μετρήσιμος και περιορισμένος: Οι αφίξεις έχουν μειωθεί από 10.000 ανά ημέρα το 2015 σε περίπου 100 κατά μέσο όρο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος στην ομιλία του ανέφερε ότι έχουν ενταθεί και οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής Ένωσης Ασφάλειας βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών μέσω των εξελιγμένων και πιο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων μας, με τους νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), καθώς και εντείνοντας τις συνεργασίες μας στη γείτονα περιοχή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διπλωματία είναι ένας δρόμος προσφοράς, μια ενορατική, δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων. «Είναι η συμμετοχή στη διαμόρφωση των εξελίξεων για όλα αυτά τα σημαντικά διεθνή ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την Ευρώπη και κάθε κράτος μέλος της. Και χάρη σε αυτήν, έχουμε ενισχύσει τις συνεργασίες μας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ειρήνη, την ασφάλεια και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε και πρόσθεσε: «Και είναι βεβαίως σημαντικό κάθε κράτος να διατηρεί την εθνική του ταυτότητα σε όλη αυτή τη διαδικασία, διατηρώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Κυβερνήσεις που έστρεψαν την προσοχή τους στο εσωτερικό των χωρών τους, εκθρέπτοντας τον ευρωσκεπτικισμό, γύρισαν την πλάτη στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές. Όμως η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορεί να υποχωρεί στα εσωτερικά χωρικά σύνορα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε ξανά στις ανακολουθίες των παράλληλων και ανταγωνιστικών εθνικών διπλωματιών. Η ευρωπαϊκή διπλωματία πρέπει να είναι μία και μόνη».

«Ως αυριανοί διπλωμάτες έχετε την ευθύνη να διαφυλάξετε, ως θεματοφύλακες, αυτές τις αρχές ώστε να μη γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας. Δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένο αυτό που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενεές», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

stp

Άσε μας ρε σύ , έχουμε τόσα άλλα προβλήματα και εσύ το βιολί σου μην πω καμιά βαριά κουβέντα. Μια λύση υπάρχει , κλείνεις τα σύνορα και έρχονται μόνο γυναικόπαιδα, από εμπόλεμες περιοχές, και δίνεις αξιοπρεπή διαβίωση. Οι υπόλοιποι να πάνε να πολεμήσουν στην πατρίδα τους , όσοι είναι από Συρία. Οι άλλοι καράβι αεροπλάνο και με την πρώτη πτήση επιστροφή .Mas ta eprixes.Ενας πολιτικός της αερολογίας είσαι. Αποτυχημένος δήμαρχος , αποτυχημένος βουλευτής, υπουργός και αποτυχημένος επίτροπος.

Η λαθρομεταναστευτικη κριση

Το μονο που απαιτει ειναι απελασεις. Αυτο που λεει ο νομος, τον οποιο η Ελλαδα δεν εφαρμοζει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

novaRT0

Σε διαμέρισμα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ οι ανακρίσεις από τους εισαγγελείς για την υπόθεση - Ανοίγουν οι λογαριασμοί και τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων - «Δώσε κανένα στοιχείο για Σαμαρά, Αδωνι, Στουρνάρα για να τα πάω παραπάνω», «δώσε μας κάτι για κάποιον πολιτικό γιατί αλλιώς θα σπαταλήσεις 10 χρόνια από τη ζωή σου» έλεγαν κατά πληροφορίες κάποιοι απο τους εισαγγελείς

DENDIAS

Ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Γερμανό ομόλογό του, Χέικο Μας και τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

1
petsas_maketa01

«Ο κ. Τσίπρας με το λόγο και τις θέσεις του ανήκει στο χθες. Η κυβέρνηση τον αφήνει στο παρελθόν και συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για το μέλλον» ανεφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας

28
tsipras_new

«Σκάνδαλο φαρμάκου, συγκάλυψης και ρεβανσισμού» η Novartis σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό που είπε ότι δεν έχει κάνει ούτε θα κάνει παρεμβάσεις και κριτική στην Δικαιοσύνη, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με πιθανές παρεμβάσεις από πρόσωπα της κυβέρνησής του - «Ναι» στην επανεκλογή Παυλόπουλου στη θέση του  Προέδρου της Δημοκρατίας

155