Απειλεί ξανά ο Ερντογάν για το Μπαρμπαρός: Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για τα συμφέροντα μας

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν για το Μπαρμπαρός: Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για τα συμφέροντα μας

Επιμένει η Άγκυρα στους ισχυρισμούς για την υποτιθέμενη παρενόχληση του Μπαρμπαρός - Αμφισβητεί την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και υποστηρίζει ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές!

erdogan200
Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία από την Μολδαβία.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι του είχαν ζητήσει να αξιολογήσει την υποτιθέμενη παρενόχληση του Μπαρμπαρός από ελληνική φρεγάτα. Όπως είπε ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό μέσα στο αεροσκάφος από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες.

Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και για αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το ‘Μπαρμπαρός’.

Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στα ύδατα του Λιβάνου και με διαταγή που έλαβε περνώντας από εδώ επενέβη. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο ‘Μπαρμπαρός’. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό.

Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Συντηρεί το κλίμα έντασης ο τουρκικός τύπος

Κλείσιμο
Η Ελλάδα απειλεί το «Μπαρμπαρός» επιμένει ο τουρκικός, κυρίως ο εθνικιστικός, τύπος της Τουρκίας και επαναλαμβάνει ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» συνεχίζει να παρεμποδίζει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και χθες η ελληνική φρεγάτα πέρασε τόσο ‘ξυστά’ από το ‘Μπαρμπαρός’, που είχε ως αποτέλεσμα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, να μην μπορούν να λειτουργήσουν και το ‘Μπαρμπαρός’ να μην μπορεί να προβεί σε κανέναν ελιγμό». Πρόκειται –σύμφωνα με τη ‘Γενί Σαφάκ’- για έναν ‘ηλεκτρονικό πόλεμο’ που έχει εξαπολύσει πλέον το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ενάντια στο ‘Μπαρμπαρός’, προσεγγίζοντάς το τόσο κοντά με σκοπό να προκαλέσει ζημία στα συστήματά του.

Η ενέργεια της φρεγάτας ‘Νικηφόρος Φωκάς’ να περάσει τόσο κοντά από το ‘Μπαρπαρός’ καταγράφηκε από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ως ‘έντονα εχθρική και προκλητική’ και για το λόγο αυτό η Τουρκία θα απευθυνθεί στα ΗΕ και το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ως εκ τούτου, η δύναμη του τουρκικού στόλου στην περιοχή αυξήθηκε και βρίσκεται πλέον σε συνεχή επαγρύπνηση, όπως αναφέρει η ‘Γενί Σαφάκ’. Μετά τη φρεγάτα ‘Κερασούς’, κατέπλευσε στην περιοχή και η φρεγάτα ‘Γκαζίαντέπ’, με αποστολή να προστατεύσει το ‘Μπαρμπαρός’ αλλά και να απεμπολήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα πάντα με την τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις προκειμένου να μην προκληθεί ένταση αλλά παράλληλα είναι έτοιμο να προχωρήσει και σε πιο αποφασιστικά βήματα. «Θα δοθεί άμεσα απάντηση σε περίπτωση απειλής», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο στρατός της Τουρκίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης