Η Αγκυρα με το Barbaros δοκιμάζει τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας

Η Αγκυρα με το Barbaros δοκιμάζει τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας

Κύκλοι του Πενταγώνου, εκτιμούν ότι μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας είναι η δημιουργία κλίματος σύγκρουσης στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ

Τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα: Η Τουρκία απαντά στην Κύπρο και στέλνει το Barbaros
Τα όρια και τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, καθώς και το μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η πολιτική της ηγεσία προκειμένου να προασπίσει και να διαφυλάξει τα ζωτικά εθνικά της συμφέροντα, δοκιμάζει η Άγκυρα, στέλνοντας για πρώτη φορά το ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Paşa» να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακριβώς στο σημείο όπου αυτή εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημειώνουν κύκλοι του Πενταγώνου, μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός κλίματος σύγκρουσης στην περιοχή, εκπέμποντας συνάμα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι έχει και αυτή λόγο στο μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων της Ν.Α. Μεσόγειου. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί με προκλητικό τρόπο το πλοίο «Barbaros», προκειμένου αφενός να προχωρήσει σε μία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αφετέρου, σε διπλωματικό επίπεδο, να «ακυρώσει» τη σημασία του Καστελόριζου και κατ’ επέκταση όλων των ελληνικών νησιών, ως προς τον καθορισμό των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην πλούσια σε ορυκτό πλούτο θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η ελληνική πλευρά είχε εγκαίρως διαβλέψει τις τουρκικές προθέσεις, αφού, θεωρώντας ότι ήταν θέμα χρόνου για την Άγκυρα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, υπήρχε μόνιμη παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή της Κύπρου. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό είχε ενισχύσει τους τελευταίους μήνες συνολικά τις δυνάμεις του στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας μόνιμα σε επιφυλακή στο Καστελόριζο μία υπερσύγχρονη πυραυλάκατο τύπου Super Vita, καθώς και ένα υποβρύχιο τύπου Type-214 «Παπανικολής» να εκτελεί περιπολίες στο τρίγωνο μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου. Οι πληροφορίες θέλουν επίσης να έχουν τεθεί σε αυξημένη επαγρύπνηση και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, έχοντας λάβει ξεκάθαρες εντολές να παρακολουθούν οποιαδήποτε κίνηση τουρκικών σκαφών παρατηρείται με κατεύθυνση από τα Στενά προς το Νότιο Αιγαίο, έτσι ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει περεταίρω την στρατιωτική της παρουσία στην Ν.Α Μεσόγειο, χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχης απάντησης από την ελληνική πλευρά.

Θερμό επεισόδιο
Καθ’ όλες τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση του Barbaros στον άξονα Ανατολής - Δύσης και σε μια ακτίνα περίπου 50 μιλίων με κέντρο τη διαχωριστική γραμμή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος του δεν είναι τόσο η διεκδίκηση μεριδίου της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που ούτως ή άλλως είναι γνωστό, αλλά η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ν.Α. Μεσόγειο. Η γνώση αυτού του γεγονότος καθορίζει άλλωστε σε σημαντικό βαθμό και την τακτική που έχει υιοθετήσει η χώρα μας για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση των τουρκικών σχεδιασμών. Η Ελλάδα κάνει λόγο για παραβίαση «ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και όχι ΑΟΖ, αναβαθμίζοντας έτσι το «επίπεδο απειλής», καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρόλα αυτά πάντως οι τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τραβήξουν το «σκοινί στα όριά του», δεδομένου ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται και η συνοδεία του «Barbaros». Έτσι, ενώ αρχικά κατά την έξοδό του από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας την περασμένη Τετάρτη, συνοδεύονταν μόνο από την φρεγάτα «Giresun», την επόμενη ημέρα στην συνοδεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προστέθηκε μία ακόμη φρεγάτα η «Gaziantep», ενώ εικάζεται πως γύρω του πλέουν ακόμη ένα με δύο τουρκικά υποβρύχια. Τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου παρακολουθεί και καταγράφει η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε και την πρώτη «θερμή επαφή» με το πλοίο «Barbaros», μολονότι, επίσημα τουλάχιστον, η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι συνέβη κάτι ανησυχητικό κάνοντας λόγο για προπαγάνδα των τουρκικών ΜΜΕ. Παρόλα αυτά πάντως πήγες του ΓΕΝ επισημαίνουν ότι η ελληνική φρεγάτα κάλεσε μέσω ασυρμάτου το τουρκικό ερευνητικό να αποχωρήσει από την περιοχή με την επαναλαμβανόμενη φράση: «Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Η τουρκική απάντηση, ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω… ηχογραφημένου μηνύματος το οποίο μετέδιδε, επίσης σε επαναλαμβανόμενο τόνο, ότι το πλοίο δεν αποχωρεί διότι βρίσκεται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η δράση του τουρκικού σκάφους εστιάζεται σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 44 χιλ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, εντός της οποίας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του οικοπέδου 5, ένα κομμάτι του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ και ένα επίσης σημαντικό μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής από τις 18 Οκτωβρίου έως και την 1 Φεβρουαρίου, μέσω της Navtex Υπ. Αριθμ. 1032/18 που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, δείχνει ότι όχι μόνο δημιουργείται αλλά και παγιώνεται ένα νέο μέτωπο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης αυτή τη φορά στην καρδιά της Ν.Α. Μεσογείου, στο σημείο όπου εφάπτεται η κυπριακή ΑΟΖ με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα, δεδομένου ότι η Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, καθώς το τουρκικό ερευνητικό εμφανίζεται να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε μία περιοχή πολύ κοντά στο οικόπεδο 10 το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει προς εκμετάλλευση στην εταιρεία Exxon-Mobil. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της άνωθεν τουρκικής Navtex, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι αμερικανοί, στο ενδεχόμενο που οι τούρκοι επιμείνουν να καλλιεργούν την ένταση στην περιοχή, ενδέχεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τη ρητορική τους ασκώντας επιπλέον πίεση προς την Άγκυρα προκειμένου να περιορίσει την κινητικότητά της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης