Η Αγκυρα με το Barbaros δοκιμάζει τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας

Τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα: Η Τουρκία απαντά στην Κύπρο και στέλνει το Barbaros

Κύκλοι του Πενταγώνου, εκτιμούν ότι μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας είναι η δημιουργία κλίματος σύγκρουσης στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ

Τα όρια και τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, καθώς και το μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η πολιτική της ηγεσία προκειμένου να προασπίσει και να διαφυλάξει τα ζωτικά εθνικά της συμφέροντα, δοκιμάζει η Άγκυρα, στέλνοντας για πρώτη φορά το ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Paşa» να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακριβώς στο σημείο όπου αυτή εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημειώνουν κύκλοι του Πενταγώνου, μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός κλίματος σύγκρουσης στην περιοχή, εκπέμποντας συνάμα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι έχει και αυτή λόγο στο μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων της Ν.Α. Μεσόγειου. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί με προκλητικό τρόπο το πλοίο «Barbaros», προκειμένου αφενός να προχωρήσει σε μία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αφετέρου, σε διπλωματικό επίπεδο, να «ακυρώσει» τη σημασία του Καστελόριζου και κατ’ επέκταση όλων των ελληνικών νησιών, ως προς τον καθορισμό των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην πλούσια σε ορυκτό πλούτο θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η ελληνική πλευρά είχε εγκαίρως διαβλέψει τις τουρκικές προθέσεις, αφού, θεωρώντας ότι ήταν θέμα χρόνου για την Άγκυρα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, υπήρχε μόνιμη παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή της Κύπρου. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό είχε ενισχύσει τους τελευταίους μήνες συνολικά τις δυνάμεις του στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας μόνιμα σε επιφυλακή στο Καστελόριζο μία υπερσύγχρονη πυραυλάκατο τύπου Super Vita, καθώς και ένα υποβρύχιο τύπου Type-214 «Παπανικολής» να εκτελεί περιπολίες στο τρίγωνο μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου. Οι πληροφορίες θέλουν επίσης να έχουν τεθεί σε αυξημένη επαγρύπνηση και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, έχοντας λάβει ξεκάθαρες εντολές να παρακολουθούν οποιαδήποτε κίνηση τουρκικών σκαφών παρατηρείται με κατεύθυνση από τα Στενά προς το Νότιο Αιγαίο, έτσι ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει περεταίρω την στρατιωτική της παρουσία στην Ν.Α Μεσόγειο, χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχης απάντησης από την ελληνική πλευρά.

Θερμό επεισόδιο
Καθ’ όλες τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση του Barbaros στον άξονα Ανατολής - Δύσης και σε μια ακτίνα περίπου 50 μιλίων με κέντρο τη διαχωριστική γραμμή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος του δεν είναι τόσο η διεκδίκηση μεριδίου της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που ούτως ή άλλως είναι γνωστό, αλλά η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ν.Α. Μεσόγειο. Η γνώση αυτού του γεγονότος καθορίζει άλλωστε σε σημαντικό βαθμό και την τακτική που έχει υιοθετήσει η χώρα μας για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση των τουρκικών σχεδιασμών. Η Ελλάδα κάνει λόγο για παραβίαση «ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και όχι ΑΟΖ, αναβαθμίζοντας έτσι το «επίπεδο απειλής», καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρόλα αυτά πάντως οι τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τραβήξουν το «σκοινί στα όριά του», δεδομένου ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται και η συνοδεία του «Barbaros». Έτσι, ενώ αρχικά κατά την έξοδό του από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας την περασμένη Τετάρτη, συνοδεύονταν μόνο από την φρεγάτα «Giresun», την επόμενη ημέρα στην συνοδεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προστέθηκε μία ακόμη φρεγάτα η «Gaziantep», ενώ εικάζεται πως γύρω του πλέουν ακόμη ένα με δύο τουρκικά υποβρύχια. Τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου παρακολουθεί και καταγράφει η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε και την πρώτη «θερμή επαφή» με το πλοίο «Barbaros», μολονότι, επίσημα τουλάχιστον, η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι συνέβη κάτι ανησυχητικό κάνοντας λόγο για προπαγάνδα των τουρκικών ΜΜΕ. Παρόλα αυτά πάντως πήγες του ΓΕΝ επισημαίνουν ότι η ελληνική φρεγάτα κάλεσε μέσω ασυρμάτου το τουρκικό ερευνητικό να αποχωρήσει από την περιοχή με την επαναλαμβανόμενη φράση: «Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Η τουρκική απάντηση, ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω… ηχογραφημένου μηνύματος το οποίο μετέδιδε, επίσης σε επαναλαμβανόμενο τόνο, ότι το πλοίο δεν αποχωρεί διότι βρίσκεται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η δράση του τουρκικού σκάφους εστιάζεται σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 44 χιλ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, εντός της οποίας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του οικοπέδου 5, ένα κομμάτι του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ και ένα επίσης σημαντικό μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής από τις 18 Οκτωβρίου έως και την 1 Φεβρουαρίου, μέσω της Navtex Υπ. Αριθμ. 1032/18 που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, δείχνει ότι όχι μόνο δημιουργείται αλλά και παγιώνεται ένα νέο μέτωπο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης αυτή τη φορά στην καρδιά της Ν.Α. Μεσογείου, στο σημείο όπου εφάπτεται η κυπριακή ΑΟΖ με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα, δεδομένου ότι η Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, καθώς το τουρκικό ερευνητικό εμφανίζεται να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε μία περιοχή πολύ κοντά στο οικόπεδο 10 το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει προς εκμετάλλευση στην εταιρεία Exxon-Mobil. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της άνωθεν τουρκικής Navtex, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι αμερικανοί, στο ενδεχόμενο που οι τούρκοι επιμείνουν να καλλιεργούν την ένταση στην περιοχή, ενδέχεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τη ρητορική τους ασκώντας επιπλέον πίεση προς την Άγκυρα προκειμένου να περιορίσει την κινητικότητά της.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Ο λυκος

Με τον Αντρέα ξέρεις γιατί τα έκανες όλα αυτά με τον Αντρέα γιατί η παροιμία λέει όταν μεθάς βερεσέ μεθάς δύο φορές τώρα ας πληρώσουμε όλο μαζί με τον Αντρέα φίλε

Πειραγμενε ....

43 δις χρεος αφησε ο Ανδρεας (λογ. του κρατους ) και ειχε τον τροπο να τα πληρωσει ...... ( ενεργεια πετρελαιο φυσικο αεριο ) τι δεν καταλαβαινεις και οι ΜΕΤΑ .....Ανδρεα το φτασανε 300 δις και κατι ψιλα .... Με τα 43 δις χρεος , σε ειχε ανθρωπο και ηρθαν οι ΜΕΤΑ Ανδρεα ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ και το φτασανε 300 και κατι και σε κανανε ΖΩΟ .

Mustafa Kemal'in Askerleriyiz

Μην πλησιάζετε στο πλοίο μας. Δεν έχετε πολλά πλοία. Το ναυτικό μας σας έχει προειδοποιήσει. Ο Μπαρμπαρός θα συνεχίσει το έργο του. Να παρακολουθείτε καλούς τύπους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ και ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ

Εicke

Ειπα ξανα, αναζητειται αντρας με περιεχομενο στο παντελονι του. Χωρις φανφαρες και τυμπανοκρουσιες τα Μιραζ να ειναι ετοιμα με τα γαλλικα καλουδια και μολις κανει το λαθος ο υπερφιαλος μογγολος, τσαφ.. και θα δουν καλα τις κοκκινες γραμμες και τις κοκκινες τελειες.

Ο Ελληναρας δε πολεμάει για κανένα.

Θέλει να πολεμήσουν άλλοι για αυτόν. Άχρηστος λαός, πάλι καλά που προλάβαμε και φύγαμε πριν αγριέψουν τα πράγματα.

Bas

Σωστότατος χαχαχαχαχα

Που είσαι

ρε γέρο Ανδρέα? Φορτωμένα στα σέλτερ Α-7, F-4 με τους κινητήρες αναμμένους, τα μπάουζερ κουμπωμένα να δίνουν καύσιμο και οι χέστες να γίνονται λούηδες πριν η Άγκυρα γίνει χωράφι με μπάζα. Εδώ τα καλτσόν σκίζονται με τα τουίτ

X

Πολύ φαντασία έχεις ρε φίλε.Εγώ ξέρω ότι τελικά δεν έγινε η γεώτρηση στην βραχονησίδα Μπαμπουρας στα νοτιοανατολικά της Θάσου και κάναμε πίσω εμείς.Γιατί όλο το σκηνικό το 1987 με το Σισμικ έγινε για τον Μπαμπουρα και την πρόθεση που είχε ο Ανδρέας να κάνει γεώτρηση, με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί γεώτρηση ερευνητική και υπάρχει επιβεβαιωμενο κοίτασμα πετρελαίου ενός δις βαρελιών υψηλής ποιότητας με χαμηλό κόστος διύλισης και σε μικρό βάθος (400 μέτρα μέσο όρο βάθους).

Αχμέτ

Δεν υπάρχει Ελλάδα, στη Τουρκία ανήκουν όλα και οι Γιουναν το ξέρουν. Για αυτό οι Ελληνες στρατηγοί κάνουν ότι δε βλέπουν, γιατί ξέρουν τι θα γίνει αν θυμώσει ο Τούρκος

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΘΟΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Που εισαι ΜΕΓΑΛΕ ....ΑΝΔΡΕΑ ....!!!!

ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ ........!!!!!! και πηρανε τον Πουλο .ΜΟΝΟ με τον ΑΝΔΡΕΑ αισθανομουν ασφαλης και ειχα ......και πακετο ....!!!!!!!! Ο οποιος , αφησε ενα χρεος 43-45 δις( λογ. του κρατους ...) και ειχε τον τροπο ......να το πληρωσει ( ενεργεια πετρελαιο φυσικο αεριο ...) και το φτασανε οι μετα Ανδρεα ...., σε συνεργασια με την ΝΔ 300 δις και κατι ψιλα .....!!!!! ΜΟΝΟ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ μας ειχε στην ΠΕΝΑ .....!!!!!! ΚΥΡΙΛΕ ...!!!! Με τον Ανδρεα , ειχαμε πακετο ....βγαζαμε γουστα ...!!!! πηγαιναμε στα μπουζουκια ...!!!!! (τωρα ακουμε τραγουδια στο ραδιοφωνο ) Με τον Ανδρεα , μπαιναμε στα μαγαζια και κερνουσαμε ολο τον κοσμο ( τωρα πινουμε καφε κρυμενοι , μην τυχει και ερθει καποιος ....και δεν εχουμε να τον κερασουμε , ουτε εναν καφε ..) Με τον Ανδρεα εκαιγα το ουισκι στην πιστα ....( τωρα πινουμε μια μπιρα μικρη , με τρια ποτηρια μικρα .....ρετσινας ) Με τον Ανδρεα μαθαμε να τρωμε σουβλακια .....(τωρα περναμε απο ψησταριες και παιρνουμε βαθειες .....εισπνοες ....) Με τον Ανδρεα ειχα το αμαξακι μου ,με τη μουσικουλα του , το καλοριφερ .... και ηταν παντα γεματο !!!!! ( τωρα παω με τα ποδια , μες το κρυο ....και τραγουδαω μονος μου , για να μην κλαψω ... ) Με τον Ανρεα , εβλεπες τις κυριες ...!!!! με τα νυχακια τους βαμμενα ( τωρα εχουν ξεβαψει απεξω και ειναι βαμμενα απο μεσα .....με χωματα απο το σκαλισμα τις πατατες και ντοματες και το καθαρισμα του κοτετσιου .... ) Με τον Ανδρεα πηγαινα διακοπες ...( τωρα βγαινω μεχρι τη βρυση του χωριου ....για να παρω κρυο νερο ....) ΑΝΤΡΕΑ ΘΑ ΛΕΤΕ .......ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ . ΗΓΕΤΗΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΡΕΑ , ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ .- Υ.Γ. Και τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ............., θα ερθουν , αν ( θεος φυλαξει ......, που δεν το βλεπω , για τα επομενα 20 χρονια ) γινει πρωθυπουργος ....Ο Κουλης .) Καποιος ....φιλος εγραψε με δυο κουβεντες ....απλα , πολυ απλα ......Η καλπη θα βγαλει , οτι της ριχνουμε μεσα , σκ@τ@ της ριχνουμε , σκ@τ@ θα βγαλει .

Πες τα ρε φίλε

1000 +

.

Να πω ότι έχεις άδικο σε κάτι; Δεν έχεις.....

Τις

Ναι ήταν ωραία με τον Ανδρέα, αλλά ήταν δυστυχώς ψεύτικα. Μετά το "βυθίσατε το Χόρα" σταμάτησαν και όλες οι δικές μας έρευνες στο Αιγαίο. Όσο για τη οικονομία, ξεκίνησε ο τρελλός δανεισμός και είμαστε σήμερα εκεί που είμαστε...

@ Λαοπλάνε Παπανδρειστή

Θα πας στο Υoutube και θα βάλεις "Δ. Κουλουριάνος: Το χρέος, ο Ανδρέας και εγώ". Ο Ανδρέάς παρέλαβε χρέος 23% του ΑΕΠ και το παρέδωσε 90% σε 9 χρόνια. Για να σε έχει εσένα μερακλωμένο και την κυρά σου με βαμμένο νυχάκι και να τα ξύνετε όλοι στο Δημόσιο, μην παράγοντας τίποτα. Επίσης όταν είσαι στην αντιπολίτευση, τα βυθίζεις όλα εύκολα, όπως σκίζεις και μνημόνια. Α και πού σαι! Αν διαβάσεις τη στρατιωτική ισορροπία το 1980 και τη σημερινή, θα πάθεις κατάθλιψη. ΄Αντε γεια και καλή ψυχή. Και μακριά από τις κάλπες, αμετανόητε καταστροφέα. Πες κι εσύ "mea culpa" κι άσε τους νεότερους να ψηφίζουν.

Χαχαχα

Πιο "βυθισατε το χορα" βρε αστοιχειωτοι ολοι!!! Το ειπε ο Αντρεας σας το 1976 οταν ηταν αντιπολιτευση και δεν ειχε καμια απολυτως εξουσια. Οπως ελεγε φανφαρες και ο Αλεξεγιεβιτς ως αντιπολιτευση οτι θα καταργησει τον ΕΝΦΙΑ και τα μνημονια. Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα του Αντρικου. Γιατι το 1987 που ηταν πρωθυπουργος και το Σισμικ των Τουρκων ξαναπαραβιασε και μπηκε για ερευνες στην ελληνικη υφαλοκρυπιδα δεν ειπε "βυθισατε το Σισμικ"??? Γιατι τοτε ειχε εξουσια και τοτε θα σημαινε ενδεχομενα πολεμο και ως γνωστον κο κο κο κο Καλοι στη μασα, στο ψεμα, τη ρεμουλα και τα λογια οι πασης φυσεως σοσιαλιστοαριστεριστες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4918375

«Όπως αποδείχτηκε είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιο μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

223

«Παρακολουθούμε έναν Αττίλα νούμερο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα - Παρακολουθούμε την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προώθηση εποικισμού της Αμμοχώστου» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ από την Κύπρο

1
theoxaris

Συνομιλία με φορείς και κατοίκους του νησιού είχε ο υπουργός Τουρισμού -  «Το υπουργείο θα στηρίξει πρωτοβουλίες φορέων του νησιού που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»  ανέφερε μεταξύ άλλων

dendias2

Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις με τα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων

4922727

To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ