Παυλόπουλος σε Στάινμαϊερ: Μόνο με επίλυση του ονοματολογικού θα μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

paulo_stan_proedriko

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε - Υπήρχαν εμμονές από την αντίθετη πλευρά» - Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία. Πρέπει να σέβεται τη συνθήκη  του Montego Bay» - Έκκληση για επιστροφή στις θεμελιώδεις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη και τις θυσίες του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση μίλησε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης  Παυλόπουλος στις κοινές δηλώσεις on camera στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον  Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες», τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. 

Σημαντικό το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η πΓΔΜ δεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως για ένταξη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία», ξεκαθάρισε. 

Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια ανέφερε πως υπήρχαν «εμμονές» από την αντίθετη πλευρά για το ζήτημα. «Σεβασμός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα», σημείωσε.  

Συγκεκριμένα ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε για το θέμα: 

«Ως προς την ΠΓΔΜ, και εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Με αφορμή την αναστάτωση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω Ιταλίας, ο Προκόπης Παυλοπουλος, έθιξε τη σημασία του ευρωπαϊκού νομίσματος, τονιζοντας πως «μπροστά στην ήδη σοβούσα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατά κύριο λόγο με την μορφή της κρίσης χρέους, είναι ανάγκη να θωρακίσουμε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη, και το κοινό μας νόμισμα, το Ευρώ» και πρόσθεσε: «για αυτό απαιτείται ο εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τα κατάλληλα μέσα αποτελεσματικής άσκησης της εν γένει πολιτικής της».

Οι  πυλώνες που πρέπει να τονωθούν

1. Πρέπει να τονώσουμε τον πυλώνα της Εξωτερικής πολιτικής 

2. Να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα και να να αποκτήσει τα μέσα αποτελεσματικής άσκησης της εν γένει πολιτικής της η ευρωπαική κεντρική τράπεζα

3. Να τονώσουμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Να εγκαταλείψουμε πολιτικές αδιέξοδης λιτότητας.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι πρέπει να σέβεται τη συνθήκη  του Montego Bay». 

Αναλυτικά, δήλωσε: 

«Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.  Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.  Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων  όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.  Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Για το Κυπριακό: «Επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του»

«Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συνέχισε: 

«Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τα συλληπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού.

Ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε ότι η τριετία 2010-2012 δεν ήταν εύκολες χρονιές για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσθέτοντας ότι «εμείς ήμασταν της άποψης να χρησιμοποιήσουμε το δυναμικό που έχουμε ως χώρα για να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις».

«Εμείς οι Γερμανοι με μεγάλο σεβασμό κοιτούμε τη βαριά κα δύσκολη πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα. Δεν ήταν καθόλου εύκολες αυτές οι χρονιές και οι Έλληνες ήταν εκείνοι στα χρόνια που ήταν ζητούμενο η οικονομική σταθερότητα έδωσαν τη δική τους μάχη» πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος ενώ εξέφρασε τη χαρά του «γιατί η πορεία προς την οικονομιή σταθεροποίηση έχει κάνει σημαντικά βήματα».

Ο κ. Στάινμαϊερ έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι «οι ροές αυξάνονται και ενδιαφερόμαστε και εμείς στη Γερμανία για την εξέλιξη αυτή» επισημαίνοντας την ανάγκη αλληλεγγύης «που αποτέλεσε τη βάση για να λύσουμε δύσκολα προβλήματα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών στις χώρες προέλευσης προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μένουν εκεί» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας για το θέμα του προσφυγικού.

«Εμείς πάντως στο πρόσωπο της Ελλάδας διακρίνουμε έναν στενό εταίρο, γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν εταίρο που δεσμεύεται απέναντι στο ελύθερο παγκόσμιο εμπόριο, αν και πριν από μερικούς μήνες δεν θα το τόνιζα αλλά η πολυμερής συνεργσία δεν είναι αυτονόητη» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Στάινμαϊερ.

Το πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα, ξεκίνησε σήμερα στις 10 το πρωί, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

stan_mager
Ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ αποβιβάζεται από μαύρη λιμουζίνα στο στρατόπεδο Χαΐδαρίου

stainmag1


Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και η κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

pak_stain
Η καθιερωμένη φωτογραφία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο


Εν συνεχεία, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 15:00, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δύο είναι τα κεντρικά μηνύματα που θέλει να συνδέσει με την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος: Της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και υπέρ της Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Θραξ

οταν διαβαζω τις δηλωσεις του παυλοπουλου ενα ονομα μου ερχεται στο μυαλο....ΕΦΙΑΛΤΗΣ.......

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΕΣ!

Ο Μέγας πατριώτης - Πρόεδρος δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν υποχωρεί βήμα από το απόλυτο εθνικό ξεβράκωμα και το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας, με αντάλλαγμα την προσωρινή μη περικοπή των συντάξεων και την παραμονή της σπείρας συριζανελ στην εξουσία για μερικούς μήνες ακόμα!!!

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΣΝΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ Α ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΟΥΝΟΙ-ΜΟΓΓΟΛΟΙ

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΞΑΝΑΗΡΘΑΝ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με κεφαλαια...

γραφουν μονο αγραμματοι, ουγγανοι των σπηλαιων! Ο θεούλης μας έδωσε κι ένα πολυτονικό και μιά χαρά μικρά γραμματάκια. Τώρα να φωνάζεις, να το στείλεις στον γερμαναρά, μη καταντάτε γραφικοί μερικοί! Χόρευες κι εσύ στο Σύνταγμα μήπως;

ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Ο ΦΟΡΕΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΚΟ ΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΕΝΕΡΓΕΣ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΡΙΤΩΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΡΕΟΣ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Εκείνοι που ΤΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ (τις θηριωδίες των ΝΑΖΙ) έχουν προ πολλού πεθάνει. _______________________Το να ζητάμε "αποζημιώσεις" γιά να ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ και να πάρουν ΑΚΡΙΒΟ ΟΧΗΜΑ οι Φραπεδιάρηδες -ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ δισέγγονοι εκείνων, δεν έχει πολύ πλάκα; _ ____________Και δεν αποτελεί ευτελισμόν; ________Ήτοι ...ξεφτίλα;

Ζήτω το ΝΑΤΟ

Μην φοβάσαι σύντροφε, τοίχος προστασίας έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ που είναι τα αφεντικα σας. Αλήθεια ενοιωσες υπερήφανος προχθές όταν στρατηγός του ΝΑΤΟ έλεγε ο ς ηαριστερα και ο Τσίπρας είναι οι ποιο πιστοί σύμμαχοι και πως οι επιδρομές στην μέση ανατολή που κάνει το ΝΑΤΟ έχει υπογραφή καιστηριξηαλεξη Τσίπρα; Δηλαδή από την μια είσαστε ηθικοί αυτουργοί στις κατά συρροήν δολοφονίες αμάχων και παιδιών στην συριζα αφού εγκρίνεται τις ενέργειες του ΝΑΤΟ από την Σούδα αλλά όμως σας .. ενοχλεί η λέξη λαθρομετανάστης ! Καλά σταματήστε οι αριστεροί να βομβαρδίζετε φτωχούς ανθρώπους στην ΣΥΡΙΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και να τους διώχνετε από την γη τους και στην ονοματολογία θα τα βρουμε

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Εκείνοι που ΤΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ (τις θηριωδίες των ΝΑΖΙ) έχουν προ πολλού πεθάνει. _______________________Το να ζητάμε "αποζημιώσεις" γιά να ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ και να πάρουν ΑΚΡΙΒΟ ΟΧΗΜΑ οι Φραπεδιάρηδες -ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ δισέγγονοι εκείνων, δεν έχει πολύ πλάκα;

SIAP4

Αφού από την δεκαετία του '50 έχουμε κι εμείς υπογράψει να χαριστούν οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, πώς τώρα θα πάρει τα χρήματα το ελληνικό κράτος από την ενωμένη ευρώπη της Γερμανίας;

Κατάλαβες τώρα Έλληνα μου

Είδατε τελικά γιατί καίγονται οι αριστεροί να παραδώσουν το όνομα στους Σκοπιανούς; Για να δυναμώσει το ΝΑΤΟ και να φτιάξει στα Σκόπια βάσεις όπου θα βομβαρδίζει λαούς. Όλα για το ΝΑΤΟ λοιπόν. Το λένε ανοικτά οι αριστεροί πλέον, πουλάμε την Μακεδονία για να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως φυσικά και η Μέρκελ θέλει την παράδοση ελληνικών εδαφών στα νατοϊκά στρατεύματα. Μετά από αυτό που επιτέλους ξεκαθάρισε για ποιον δουλεύει ο βραβευμένος από το ΝΑΤΟ Αλέξης Τσίπρας ένα σύνθημα από δω και πέρα . ΜΕΡΚΕΛ ΝΑΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ - ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΊ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης