Κυπριακό: Η Λευκωσία απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών και προτείνει αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Κυπριακό: Η Λευκωσία απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών και προτείνει αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Η λύση που προτείνει η Κύπρος ενόψει της ενδεχόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος

anasta
Ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, ο Κύπριος πρόεδρος εισηγήθηκε την εξέταση του ενδεχομένου μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως «μεταφέροντας στις δύο συνιστώσες πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών» και υπογράμμισε πως «δεν συζητάμε λύση δύο κρατών».

Ο κ. Προδρόμου είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως ο κ.Αναστασιάδης προβαίνοντας χθες σε συνολική ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις επαφές που είχαν γίνει στην έδρα του ΟΗΕ και με άλλους παράγοντες, «αναφέρθηκε και στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που είναι ο δικός μας στόχος».

«Συζητώντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επιδιώκοντας βεβαίως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης - εφόσον επικαλούμαστε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ως οδηγό το πλαίσιο του Αντόνιο Γκουτέρες», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως «εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης του στρατού για τα οποία αναμένεται από την Τουρκία να ανταποκριθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες».

«Ένα άλλο από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος που διαπραγματευόμαστε. Ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο πρόεδρος εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος», σημείωσε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Κλείσιμο
Πρόσθεσε πως «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».

Πρόσθεσε ότι «η θέση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών και αντί να απαντάμε σε επικρίσεις, αυτή την ώρα το πραγματικά ωφέλιμο θα ήταν να υπάρξουν εισηγήσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης