Κοτζιάς: Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία

kotzias_ledrien

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το παλιό σύνθημα μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του - «Η συζήτηση και το κλίμα επιβεβαίωσε τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος – Γαλλίας» 

Ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συνάντηση σηματοδοτεί την κοινή πλεύσει σε σειρά ευρωπαϊκών και περιφερειακών ζητημάτων, μέσω κοινών πρωτοβουλιών, κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της σχεδόν πλήρους σύγκλισης απόψεων.

Ο κ. Ντριάν, που βρίσκεται στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι δύο βασικοί άξονες των συνομιλιών ήταν η περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, με την Γαλλία να στηρίζει την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή και η κοινοί στόχοι σε μια προοπτική κοινών δράσεων.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το παλιό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία», σημειώνοντας ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» στο «μενού» της συνάντησης

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, η Μέση Ανατολή, η Συρία, ενώ αναφέρθηκαν και σε θέματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της».

«Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes», πρόσθεσε.

«Από την Γαλλία παίρνουμε αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό»

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και το μεταναστευτικό, με τον κ. Κοτζιά να δηλώνει ικανοποίηση από τις πράξεις της Γαλλίας. «Από τη Γαλλία παίρνουμε χωρίς να ζητάμε αλληλεγγύη. Μας τη δίνει απλόχερα η ίδια. Αυτό που ζητάμε από τη Γαλλία πάντα είναι η συνεργασία», ανέφερε, προαναγγέλλοντας σειρά πρωτοβουλιών.

«Ξεπεράσατε μια κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας»

Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε στη συγκυρία της επίσκεψής του, που συνέπεσε με το τέλος του τρίτου προγράμματος.

«Σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φθάσατε στην κανονικότητα, διότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Γι αυτό εμείς πάντα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης», ανέφερε.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Γαλλίας «για να μπορέσετε να επιτύχετε και πάλι ανάπτυξη, όπως αναφέραμε, και στο πνεύμα της συνεργασίας και στο πλαίσιο των γαλλικών επενδύσεων. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής» 

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γάλλος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

«Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας»

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτησή του για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει το θέμα των νέων υδρογονανθράκων της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει ένα περαιτέρω πεδίο συνεργασίας. Και βεβαίως, θα πρέπει, πρώτα από όλα, να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν για το θέμα αυτό. Και προτείνουμε να αναληφθούν και πρωτοβουλίες κοινής δράσης», ανέφερε.

«Ανησυχητική η κατάσταση στο Ιντλίμπ»

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε και για τη σημερινή δήλωση του αρχηγού του Στρατιωτικού Επιτελείου της Γαλλίας ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, η χώρα του θα παρέμβει στρατιωτικά.

«Η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Το συζητήσαμε το θέμα αυτό, διότι υπάρχουν περισσότερο από 3 εκατομμύρια πληθυσμός, 700.000 πρόσφυγες, πολλές χιλιάδες μαχητές τρομοκρατικών ομάδων» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «βόμβα που θα εκραγεί από ανθρωπιστικής και στρατιωτικής πλευράς».

Σε αυτό το πλσίσιο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική ρύθμιση και διευθέτηση της όλης κατάστασης, ώστε να διαφανεί ο χάρτης πορείας για κρίσιμα θέματα σχετικά με τη νέα κατάσταση στη Συρία.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, η Γαλλία «είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί καμία παραβίαση της συμφωνίας», όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων.

Για την κυπριακή ΑΟΖ

Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λε Ντριάν ανέφερε ότι θα πρέπει στην ανατολική Μεσόγειο να υπάρξει συμφωνία και κοινές δράσεις «ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων».

Ωστόσο, διευκίνισε ότι οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (3)

;

το ελλας-γαλλια συμμαχία, η συμμαχία δεν είναι να παρακαλάς και να αγοράζεις σαβουρες- πολεμικό εξοπλισμό για να σε κρατάει ο άλλος στη ζωή κάνοντας έτσι δήθεν διπλωματια, ούτε να πέφτουν σαν τα κοράκια για μαϊμού συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες..όσον αφορά τη συμφωνία, δε βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε δει, κλασσική ειρωνία, αλαζονεια, έπαρση, αυτοαποθεωση,αντιστροφή της πραγματικότητας έτσι όπως μόνο ένας φασίστας μπορεί να κάνει...

Στράτος

Και τι θες τώρα ρε κομιτατζή! Να διαλύσεις αυτή την συμμαχία?

Σωτήρης

Αυτό που ισχύει είναι το Κοτζιάς - Τουρκία συμμαχία, όπως και το Κοτζιάς - Αλβανία συμμαχία, όπως και το Κοτζιάς - Σκόπια συμμαχία. Στην Σμύρνη έδειξε ακόμη και στο τουρκάκι τι καραγκιόζης είναι!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavrgogloumain

Κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, αύριο θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου - Ο υπουργός Παιδείας έκανε αποδεκτές δύο εκπρόθεσμες βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες ζητούν την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιο Πελοποννήσου

11
dimoskopisi_arthro

Με αναγωγή επί των εγκύρων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι η ΝΔ παίρνει 31% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ - Με  9,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις εθνικές εκλογές - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής

118
tsipras_5

«Ο Κώστας Αρβανίτης μοιάζει με τον Ντάισελμπλουμ, αλλά θα το ξεπεράσουμε» - «Κανείς δεν είναι τέλειος» είπε για τον Πέτρο Κόκκαλη - «Ξέχασε» την Κουντουρά και έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας: «Έχουμε την dream team»

47
gennimata_parousiasi

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος - Δείτε τα 42 ονόματα - «Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί και θα την κερδίσουμε, είναι το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή που θα γίνει στις εθνικές εκλογές» είπε η κυρία Γεννηματά

68
mitsot0

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha - «Ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να κάνει τώρα εθνικές εκλογές» - Η ΝΔ θα κάνει διεθνή εκστρατεία για την «real Μακεδονία» - Αν ο κ. Μαρινάκης είχε πει για εμένα αυτά που είπε για την κυβέρνηση θα είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτοί δεν τολμούν καν να απαντήσουν στις καταγγελίες

85