Ενώ μας κόστισε €200 δισ, ο Βαρουφάκης ακόμη προκαλεί

varoufakis_main01

«Μετακυλίουν τις αμαρτίες τους πάνω μου», απαντά ο Βαρουφάκης για το κόστος των χειρισμών του - «Το κόστος για το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ εώς 200 δισ. ευρώ» επισημαίνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, τρία χρόνια μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου το οποίο υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κι ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι «το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ.ευρώ».

«Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλίσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και συμπλήρωσε: «Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα».

Ακόμη και με τους υπολογισμούς των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 από τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη είχε κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων. Είναι ενδεικτική η παραδοχή του Σάκη Παπαδόπουλου, βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ η κόρη του οποίου υπηρετεί σήμερα ως γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών το κόστος από τους χειρισμούς που έγιναν το 2015 ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ...

Προφανώς ο κ. Βαρουφάκης αγνοεί ή απωθεί τα δεδομένα αυτά.
varoufakis skai

Στην ίδια συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Βαρουφάκης εκλήθη να σχολιάσει την ολοκλήρωση του 3ου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας.«Αν κοιτάξουμε προσεκτικά αυτά που λένε ακόμη και οι κυβερνητικοί, μην ξεχνάμε ότι όλος ο πανηγυρισμός βασίζεται στην ιδέα ότι μέχρι το 2032 δεν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές. Υπάρχει το μαξιλάρι των 24 δισ, αυτά τα έχουμε πάρει από την τρόικα, οπότε η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κανείς δεν δανείζει ένα πτωχευμένο κράτος εκτός κι αν υπάρχει η τρόικα να εγγυάται αυτά τα δάνεια» συνέχισε.

«Και το 2014 ο Στουρνάρας εξέδωσε ένα ομόλογο με ένα μικρό ποσό το οποίο αγοράστηκε. Το ερώτημα δεν είναι αυτό, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να κάνει τις αποπληρωμές της βασιζόμενη στις αγορές. Η απάντηση εδώ είναι ξεκάθαρη, είναι ένα τεράστιο ηχηρό "όχι"» αποφάνθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης εκλήθη να σχολιάσει την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι το κόστος από τις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα το Α' εξάμηνο του 2015 για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ.

«Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλίσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου» απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα».

Και συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Ο ESM είναι ένας αμαρτωλός μηχανισμός δήθεν σταθερότητας, στην ουσία αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης. Καλό θα είναι οι γραφειοκράτες να μην μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες σε εκλεγμένους πολιτικούς».

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί»

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό που βαφτίζουν ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά είναι μια βάναυση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Μετακύλισαν μετά το 2032 τοκιζόμενα τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι μια μεγάλη επιβάρυνση» υπογράμμισε και συνέχισε: «Μου θυμίζετε τον κ. Παπακωνσταντίνου που μας έλεγε το 2010 ότι το 2011 θα βγούμε στς αγορές επειδή το ΑΕΠ θα αυξηθεί...».

«Αυτή η επιβάρυσνη του χρέους μέχρι το 2060 σε έναν σοβαρό επενδυτή του λέει ότι για να αποπληρωθεί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυσνη του κράτους» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.

Κατά την άποψή του «η δέσμευση της τρόικας για μετακύλιση του χρέους μετά το 2032 σηματοδοτεί ότι θα έχουμε αποπληρωμές του χρέους που θα αγγίζουν το 50% των δημοσίων εσόδων».

«Οι κυβενήσεις πάντοτε προσπθούν να σπρώξουν το πρόβλημα στο χρέος λέγοντας "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει". Οι επενδύσεις παραμένουν μηδενικές καθώς βλέπουν ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση μετά το 2032» εκτίμησε.

«Αν συμφωνούσαμε το 2015 θα παίρναμε 7,2 δισ όμως οι αποπληρωμές ήταν 22,5 δισ»

«Ο λόγος που γίνανε οι εκλογές ήταν ότι ο Σαμαράς δεν μπόρεσε να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, λησμονώντας το γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση προκλήθηκε από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να συναινέσει σε πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Σχολιάζοντας την παρελκυστική τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί ένα εξάμηνο, από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο εκείνου του έτους, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Εστω ότι ήμουν έτοιμος να υπογράψω ό,τι μου έδωσε ο Ντάισελμπουμ σε εκείνη την επεισοδιακή συνάντηση. Τι  θα κερδίζαμε; Θα παίρναμε €7,2 δισ, όμως οι αποπληρωμές για το 2015 ήταν €22,5 δισ ήταν αδύνατο να βγει»...

«Η τρόικα είχε έρθει σε αδιέξοδο λόγω αποτυχίας του 2ου μνημονίου, ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε αποσύρει την επστοσύνη του από την κυβέρνηση Σαμαρά]ήταν η γραμμή αμυνας του κ. Βαρουφάκη που ισχυρίστηκε ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών «είχαμε ταμειακά διαθέσιμα για 11 με 23 ημέρες».

«Είχαμε μα απλή επιλογή: Ή θα πασχίζαμε για την αναδιάρθρωση χρέους, για ένα κούρεμα στις αποπληρωμές χρέους μέσω των debt swps όπως προσπαθούσα με τους πολύ σοβαρούς συνεργάτες μου. Εμπιστεύθηκα τον κ. Τσίπρα ότι έχουμε εκλεγεί με μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε την επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας. Ο λόγος που δέχτηκα την πρόκληση και την πρόσκληση που δέχτηκα γα το υπουργείο Οικονομικώ ήταν η δέσμευση που είχα» σημείωσε κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν βρίσκεσαι σεμία κατάσταση μόνιμης σκοτοδίνης, έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα που συρρικνώνεται συνεχώς, ναι, μία λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε την ίδια στιγμή: «Έχω χάσει πολλούς φίλους από την αριστερά γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρ της δραχμής. Θεωρώ απαραίτητο για μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης χρεοκοπίας να έχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, να είναι προετοιμασμένη για το εθνικό νόμισμα, προετοιμασίες έκαναν όλοι, έκανε η Bundesbank, μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε». 

«Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία έχε ζήσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης στην ιστορία» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι: Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ευρώ;  Και θα σας απαντήσω: Μόνο έχοντας προετοιμαστεί για την επιστροφή στη δραχμή».

«Όταν έχεις την ΕΚΤ που σου λέει πάρε κι άλλα δάνεια, ξέρω ότι θα καταστραφεί η οικονομία σου αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό» ήταν η άποψη που εξέφρασε και για να την ενισχύσει επιχειρηματολόγησε: «Το υπουργείο Άμυνας έχει πλάνο στο τι θα γίνει σε περίπτωση εισβολής από την Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πόλεμο. Το όπλο σου πρέπει να το έχεις προετοιμασμένο για να μην το χρησιμοποιήσεις».

Επέμεινε στην άποψή του ότι «μπορούσε να λειτουργήσει το παράλληλο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να το έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όχι η Γερμανία αλλά η Γαλλία και η Ιταλία σίγουρα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για τη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η σχέση μας είναι πολλών ετώ, είναι και φιλική και στη βάση της πανεπιστημιακής μας πορείας. Από την ώρα που ο κ. Τσακαλώτος ενστερνίστηκε το δόγμα ότι πρώτα θα έρθει η ανάπτυξη και μετά θα τελειώσει η λιτότητα οι δρόμοι μας και ρεαλιστικά και πολιτικά χώρισαν».

ΣΧΟΛΙΑ (305)

Εγώ...

...για αυτόν τον τύπο ακούω πολλά, αλλά νομίζω οτι δεν ξέρω τίποτα. Φυσικά και δεν θα με διδάξει ουτε το παρον πληρωμένο και ταγμένο site ουτε οι μεχρι κόκκαλο αντιτσιπριστες αναγνώστες .Θα έχω υπομονή σε 30-40 χρονάκια να τα διδάξει στα παιδιά μου η ιστορία, αν ποτε ειπωθεί πραγματικά το τι έγινε.

Θνατηφόρα λάθη

Εγώ προβλημματίζομαι με το άρθρο του Συντάγματος, που ορίζει ό,τι όταν ένα Κοινοβούλειο δεν είναι σε θέση να εκλέξει έναν Πρόεδρο του Κράτους, πρέπει να παραιτηθεί η Κυβέρνηση. Πως είναι δυνατό! Η κανονική θητεία μιας εκλεγμένης Κυβέρνησης είναι η 4-ετία. Τι αντιφάσεις είναι αυτές; Όργιο! Ο ίδιος ο Τσίπρας που με αυταπάτη - Ψέμα έρριξε την Κυβέρνηση καμαρώνει ό,τι η Κυβέρνησή του κρίνεται στο τέλος της 4-ετίας. Ο Τσίπρας που εμπιστεύθηκε την κρίση στον Γιάνη, έπρεπε να γνώριζε ό,τι η πολιτική του Γιάννη θα έβλαπτε το Ευρώ. Ο ίδιος ο Τσίπρας ήθελε το Ευρώ. Γιατί προτίμησε να κάνει πειράματα με τον Γιάνη, δεν πρόκειται να μας εξηγήσει. Όλη η ΕΕ γνώριζε μια υποτίμηση του Ευρώ θα ήταν θανατηφόρα και κυρίως για την Γερμανική οικονομία. Αλλά εμείς έχουμε το δολλάριο και την στερλίνα. Να πάει στο διάολο το Ευρώ. Γιάνη μια πιο ευρύτερη λογική.

Περαστικός

Ο Βαρουφάκης δεν τα λέει καλά και μας χρέωσε επί πλέον;;;θα βγαίναμε με τον Αντωνάκη απ τα μνημόνια;;;γιατί δεν μας έβγαλες ο Αντωνάκης;;;που είναι τα Ζάππεια;;όσο για τον Βαρουφάκη ας μας πει κάποιος απ αυτούς που ξερνούν χολή συνεχώς γιατί απαίτησε ο Σόιμπλε και ο Τσίπρας δέχθηκε και έδιωξε τον Βαρουφάκη;;;;;;;;;;;;;;;;γιατί οεο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Χρίστος 2

Αυτόν τον δολοφόνο της Ελληνικής οικονομίας δεν θα βρεθεί κανένας να τον κλείσει μέσα ;;;; Αλλά ποιος ;;;

Panos

Η πολιτική βλακεία της περιόδου εκείνης ήταν απέραντη, ενώ το σύμπαν πεπερασμένο. Ο βαρουφάκης υπουργός οικονομικών και ο Τσίπρας πρωθυπουργός, ενώ η στοιχειώδης λογική ήταν απούσα απο τους Έλληνες ψηφοφόρους. Πίστεψαν ηλίθιους και ανίκανους, επειδή τους είπαν αυτό ακριβώς που ήθελαν να πιστέψουν. Δυο φορές τα ψέματα και οι αλητείες, ενώ την τρίτη φορά θα εισπράξουν την κακή τους μέρα.

2-3 τρις;

Νουμεράκια για το κόστος του πελατειακού κράτους της ΝΔ που χρεωκόπησε τη χώρα έχουμε;

Νεμεσις

Ευχομαι δραχμη...και γρηγορα

Ημιμάθεια κι ασχετοσύνη

Ναι, ας ακολουθήσουμε Βενεζουέλα και Τουρκία, ας βρέξει δραχμές να γεμίσουν οι τσέπες, τα τσουβάλια και τα κοντέινερ μας με χαρτί. Το πρόβλημα είναι ότι οι εξειδικευμένοι οικονομικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν δυστυχώς καμια δύναμη και η δουλειά τους δεν παίρνει δημοσιότητα, ενώ οι άσχετοι γενικών καθηκόντων έχουν το πάνω χέρι στην ενημέρωση ακόμα κι επί οικονομικών θεμάτων με αποτέλεσμα την υπερπροβολή της κάθε κολακείας και γοητευτικής σαχλαμάρας του κάθε νάρκισου και λαϊκιστή.

Πανος

Που σαι...μονος σου θα την ζητησεις. Οχι τα σκερτακια του 12 και του 15. Αλλωστε μονοι μας θαμαστε...υπερηφανα διωξαμε τον σοιμπλε. Αντε στους εβραιους τωρα.

VAGANEMOS

Αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι στη φυλακή για τα Εγκλήματα λέει διάφορα, μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά,

@VAGANEMOS

ΠΑΣΟΚ ΝΔ 500,0000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΘΑΛΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ********** ΑΝΤΕΝΝΑ ΜΕΓΚΑ ΑΛΤΕΡ ΣΚΑΙ ΚΥΡΙΚΑΣ ΧΑΝΙΟΝ αυτη ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΦΥΛΑΚΗ και δε θα παιρναν θαλλασοδανεια

Θνατηφόρα λάθη

Εγώ προβλημματίζομαι με το άρθρο του Συντάγματος, που ορίζει ό,τι όταν ένα Κοινοβούλειο δεν είναι σε θέση να εκλέξει έναν Πρόεδρο του Κράτους, πρέπει να παραιτηθεί η Κυβέρνηση. Πως είναι δυνατό! Η κανονική θητεία μιας εκλεγμένης Κυβέρνησης είναι η 4-ετία. Τι αντιφάσεις είναι αυτές; Όργιο! Ο ίδιος ο Τσίπρας που με αυταπάτη - Ψέμα έρριξε την Κυβέρνηση καμαρώνει ό,τι η Κυβέρνησή του κρίνεται στο τέλος της 4-ετίας. Ο Τσίπρας που εμπιστεύθηκε την κρίση στον Γιάνη, έπρεπε να γνώριζε ό,τι η πολιτική του Γιάννη θα έβλαπτε το Ευρώ. Ο ίδιος ο Τσίπρας ήθελε το Ευρώ. Γιατί προτίμησε να κάνει πειράματα με τον Γιάνη, δεν πρόκειται να μας εξηγήσει. Όλη η ΕΕ γνώριζε μια υποτίμηση του Ευρώ θα ήταν θανατηφόρα και κυρίως για την Γερμανική οικονομία. Αλλά εμείς έχουμε το δολλάριο και την στερλίνα. Να πάει στο διάολο το Ευρώ. Γιάνη μια πιο ευρύτερη λογική.

ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ , ΤΟ 63%ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΕ ΟΧΙ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Πανος

Ο μαεστρος τσιπρας εκανε. Και λοιπον? Απετρεψε το κλεισιμο τον τραπεζων αυτο?

Πλειοψηφίες δημοψηφισμάτων

Ναι, οι αυτοκτονικοί ψηφοφόροι, λόγω και της απέραντης ασχετοσύνης τους, είναι παρά πολλοί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης