ΝΔ: Δώδεκα ερωτήματα για τα επιχειρησιακά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στην ανατολική Αττική

4488996

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης της ΝΔ, αρμόδιος για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος καταγγέλλει εξοργιστικές παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού

Σοβαρά λάθη, λανθασμένες οδηγίες, εξοργιστικές παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού οδήγησαν στην τραγωδία στην ανατολική Αττική, καταγγέλλει ο τομεάρχης της ΝΔ, αρμόδιος για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του για τα επιχειρησιακά λάθη στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο κ. Χαρακόπουλος απευθύνει 12 ερωτήματα στους υπουργούς υπουργούς Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και σημειώνει εκ προοιμίου πως «είναι καθολική η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για την αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων αυτής της τραγωδίας, καθώς και των υπευθύνων για την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει όσους βρέθηκαν στην περιοχή της πυρκαγιάς, αλλά και να διαχειριστεί έγκαιρα και ορθολογιστικά τη διάσωσή τους».

Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή:

«1. Ποια επιπλέον μέτρα ελήφθησαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη δασοπυρόσβεση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστικό Σώμα, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Μαραθώνα και Πικερμίου-Ραφήνας, ΕΛΑΣ, ΓΕΕΘΑ), αφού για την Αττική ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/7/2018 ήταν πολύ αυξημένος (4).

2. Αν κατά την έναρξη της πυρκαγιάς (περίπου στις 16:49) κινητοποιήθηκε το σύνολο των πυροσβεστικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δήμων και των εθελοντών, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την περιοχή της Πεντέλης, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος (4).

3. Αν συγκλήθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και, σε καταφατική περίπτωση, ποιος ο χρόνος και ο τόπος σύγκλησής του, ποιοι έλαβαν μέρος και τί αποφάσεις ελήφθησαν.

4. Αν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο "Ξενοκράτης" κατά το μέρος που αφορά την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

5. Αν χρησιμοποιήθηκαν για τον συντονισμό της πυρκαγιάς τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος που εδρεύουν στο Α/Δ Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλαδή πλησίον της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς για τον καλύτερο συντονισμό των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Αν ναι, ποια ώρα βρέθηκαν πάνω από την πυρκαγιά και ποιες πληροφορίες δόθηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατεύθυνσή της;

6. Αν δόθηκε εντολή εκκένωσης της πληγείσας περιοχής και σε καταφατική περίπτωση από ποιόν, τι ώρα και ακολούθως σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι κατά νόμο υπεύθυνοι για την ασφαλή εκκένωση των περιοχών (Ν. 3613/2007 αρθρ. 17).

7. Πόσα εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τη Δευτέρα 23/7/2018 και πόσα απ' αυτά τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στην πυρκαγιά;

8. Γιατί η όλη επιχείρηση αντιμετώπισης και κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς δεν συντονίστηκε, είτε από αέρος, είτε από το έδαφος, από τους ανώτατους αξιωματικούς που αποτελούν την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος (αρχηγός, υπαρχηγός Επιχειρήσεων, υπαρχηγός Υποστήριξης), όπως συνέβαινε πάντα στις μεγάλες πυρκαγιές, ειδικότερα, δε, όταν πρόκειται για την περιοχή της Αττικής;

9. Αν υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά μοντέλα εκτίμησης της εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς και πρόβλεψης περιοχών που απαιτείται η εκκένωσή τους, σε συνάρτηση με τις τοπικές καιρικές συνθήκες και εάν ναι, χρησιμοποιήθηκαν από τους αρμόδιους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος;

10. Γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το έργο του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης "112", που με βάση τις προδιαγραφές του, μεταξύ άλλων, θα υπήρχε η δυνατότητα αποστολής τηλεφωνικού μηνύματος "sms" στους πολίτες που βρίσκονταν στις περιοχές που πιθανά θα επεκτεινόταν η πυρκαγιά, ώστε έγκαιρα να απομακρυνθούν απ' αυτήν;

11. Τι ώρα και από ποιον ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στις ακτές των περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι Αττικής, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας και διάσωσης εξαιτίας του καπνού από τη μεγάλη πυρκαγιά και σε τι ενέργειες προέβησαν ακολούθως για τη διάσωση των ανθρώπων, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι παρέμειναν στη θάλασσα από 3 έως 5 ώρες;

12. Αν ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στις παραπάνω ακτές το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να διαθέσει τα δικά του μέσα για τη διάσωση των εγκλωβισμένων πολιτών αλλά και για τον φωτισμό των περιοχών από τα εναέρια μέσα που διαθέτει, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων διάσωσης και τη μείωση του πανικού;».

ΣΧΟΛΙΑ (13)

....

Μα να τα είχαν ετοιμα απο δεκαετιες αυτα τα σχεδια οι πασοοκονουδουδες και ο συριζα να τα καταργήσει και να μη τα κάνει??????

xm

Αριστεροί: άνθρωποι συνήθως με γεμάτες καπιταλιστικές τσέπες και όλο λόγια, λόγια, λόγια. Σιχάματα όπως και τα ναζί αυγά.

Νταξ

Να ο Τόσκας φταίει για όλα αυτά, φάτε τον!!! Ούτε ο Πολακης ούτε ο Σκουρλέτης ούτε ο Κουρουμπλης ούτε φυσικά ο Τρισμέγιστος, ο 44χρονος, ο Πανάξιος Τσίπρας!!!!

Δεινοκράτης

Πολύ σωστά όλα τα ερωτήματα. Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα, έστω και ένα αν απογειωνόταν, θα μπορούσαν να δουν καθαρά την πορεία της φωτιάς, την ταχύτητά της, αλλά και τον επερχόμενο κίνδυνο! Η εξουσία έχει ευθύνες απέναντι στους Πολίτες. Χρειάζονται πράξεις και όχι πολλά λόγια! Τα σχέδια επίσης πρέπει να υπάρχουν, να είναι ρεαλιστικά και να εφαρμόζονται.

jiannis

η υπαιτιοι της τραγωδιας να θετουν ερωτηματα ειναι το ανεκδοτο της ημερας

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ποια σχεδια υλοποιησιμα να εχουν οι συριζανεληδες; Αυτοι γραφουν εκθεσεις ιδεων και προπαγανδιστικες κορωνες τις οποιες εμαθαν οταν'' ανεμογυριζαν στας Ευρωπας και στην Αμερικη'' και νομιζουν οι ανοητοι, οτι οι πυρκαγιες οι πλημμυρες και τα αλλα προβληματα της ζωης, καταλαβαινουν απο συριζαιικη προπαγαντα και επικοινωνιακα χαμογελα του εθνικου μας βουτυρο-μπεμπε!

V for valentino

Και ουτε μια παραιτηση το τονιζω μετα απο τετοιο ολοκαυτωμα θα επρεπε να παραιτηθουν ολοι οι αρμοδιοι.τωρα τα επομενα βηματα θα ειναι ανασχηματισμος με καρατομησεις των γνωστων και προσπαθεια αποπροσανατολισμου της κοινης γνωμης.μονη λυση οι εκλογες για να τους στειλει ο λαος στο χρονοντουλαπο της ιστοριας

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μα ειναι δυνατον, να θελετε για απλο υπαλληλο σας, τον καλυτερο, και μεσα απο διαγωνισμους προυποθεσεις και ΑΣΕΠ, και για πρωθυπουργο σας να θελετε και να προτιματε ο,τι χειροτερο κυκλφορουσε στην αγορα,τεμπελη,κακο μαθητη και σπουδαστη ,αδιστακτο, με ελλειψη αγωγης και γνωσης κλπ,κλπ;;Αντε απο κει... να κανετε πρωθυπουργο σας το Μητσοτακη προκομμενο και πετυχημενο με ο,τι και αν καταπιαστηκε και με ο,τι και αν του ανεθεσαν, να δουμε και εμεις σαν ολους τους αλλους Ευρωπαιους, χαιρι και προκοπη!

@

Απο τα ερωτήματα που παραθέτει ο κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος και σύμφωνα με την αρίθμηση του Π.Θ. στο ερώτημα 6, παρατηρώ ότι γίνεται αναφορά στον νόμο 3613/2007 άρθρο 17. Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε "Θέματα «Κοινωνικού Πολύκεντρου» της Α.Δ.Ε.Δ.Υ." !!! Μάλλον εννοεί το άρθρο 18 που αναφέρεται σε "Ρυθμίσεις θεμάτων Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας" και συγκεκριμένα την παράγραφο 2 "ζ. Η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μία περιοχή για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους από εξελισσόμενη ή από επικείμενη καταστροφή εντάσσεται στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. ΄Oταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο ή Κοινότητα, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Νομάρχη. Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 παρ. 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παρ. 1 περιπτώσεις β', γ' και δ' του παρόντος, η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας και εκτελείται από τους αρμόδιους Νομάρχες, Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων. Η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής." Εγώ απλός πολίτης είμαι και όχι νομικός, αλλά αν έχω δίκιο, κάποιος να τον διορθώσει..... για να μή γίνει ρεζίλι !!!

jiannis

σωστος

Tzigger

Εσύ καλά "ρωτάς" αλλά έγινες ήδη ΕΣΥ ρεζίλι ! Προφανώς την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Αττικής ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ τα ερωτήματα για την εκκένωση ειναι αμείλικτα !!! ΣΥΡΙΖΑ και ΔΟΥΡΟΥ

CR

Εν τω μεταξύ λέτε όλοι βλακείες. Ποιος Νομάρχης παίρνει απόφαση; Υπάρχει Νομάρχης; Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει βγει νέα εγκύκλιος φέτος. Η εντολή εκκένωσης δίνεται από την αρμόδια περιφέρεια (επειδή πρόκειται ουσιαστικά για δυο εμπλεκόμενους δήμους) αλλά για να δοθεί εντολή εκκένωσης πρέπει να υπάρχει υλοποιήσιμο σχέδιο εκκένωσης. Πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι υπήρχε αφού η φωτιά είχε ήδη κάψει το Μάτι πριν προλάβουν καλά καλά να συγκροτήσουν επιτόπια επιτροπή για να αποφασίσουν πως θα γίνει η εκκένωση όπως η εγκύκλιος προβλέπει.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Eσύ απλός πολίτης είσαι προφανώς ρε βούρλο,αφού αυτό που μας πέταξες στα μούτρα, είναι απλώς το χαρτί που σούδωσε ο καρανίκας να βάλεις και να εισπράξεις το 60 λεπτό σου για τον...κόπο σου,λιγούρη,ε λιγούρη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης