Τσίπρας: «Εθνική προτεραιότητα η ανάκαμψη των επενδύσεων»

tsipras-thessaloniki_main01

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει πλήθος από κίνητρα στους επενδυτές, σύντομα προχωράμε στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη - «Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας», τονίσε για το Μακεδονικό - Πραγματική απειλή είναι η Τουρκία, τόνισε

Καλώ το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων να συστρατευτούν στο σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε αρχικά στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε:  «Μετά από 8 χρόνια, φαίνεται τελικά, ότι υπήρχε ένα σχέδιο και ένα σχέδιο που αποδίδει. Καταφέραμε από μία χώρα που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή με ελλείμματα 15%, να πετύχουμε πλεονάσματα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πετύχαμε διαρθρωτικές αλλαγές. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και δεν έχετε να ανατρέξετε στα διεθνή ΜΜΕ, σε αντίθεση με ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.

Προχωρούμε σε αυτό που εμείς λέμε δίκαιη ανάπτυξη. Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό χώρο. Στόχος μας είναι η κύκλος εργασιών της βιομηχανίας σε ποσοστό του ΑΕΠ, να φτάσει το 12%. Δεν είμαστε από αυτούς που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Μία βασική αιτία για την κρίση, είναι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο. Το μοντέλο ανάπτυξη δεν είναι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, χωρίς να υποτιμούμε τη δυναμική του.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για τη μετάβαση σε μια περίοδο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορούμε τώρα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας & στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Καταφέραμε την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις για 3 χρονιές στη σειρά και πάμε για την τέταρτη, ξεκινώντας μάλιστα από άδεια ταμεία. Σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο και όχι αποσπασματικά, ήδη από το 2019.

Δεν είναι επίσης ακριβής η φράση ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι το σχέδιο παραγωγικού μοντέλου αποδίδει, που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη και την κατεύθυνση του τρόπου παραγωγής, πρέπει ο καθένας να συμβάλλει, να ενώσουμε τις προσπάθειες, ώστε να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της.

Στο ιστορικό Eurogroup της 21 Ιουνίου, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών. Eξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δόθηκαν οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του.

Ήδη προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος για το 2019, 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος προς τις αγορές. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά θετικές. Είδαμε ότι έγιναν οι πρώτες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκιους αξιολόγησης.

Πρέπει να επικεντρώσουμε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Να μειώσουμε την ανεργία. Δεν μπορεί καμία επιχείρηση να πάει μπροστά, αν οι εργαζόμενοι δεν αισθανθούν μέρος της επιχείρησης. Να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Η χώρα διαθέτει κανόνες διαχείρισης, απλοποιημένες διαδικασίες για το άνοιγμα επιχειρήσεων. Αποκτήσαμε ή αποκτούμε κτηματολόγιο, το οποίο έπρεπε να είχαμε κάνει από το 1960. Ταυτόχρονα έχουμε την έγνοια μας και για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης. Η ανεργία μειώνεται με σταθερό ρυθμό έχοντας υποχωρήσει κατά 7 μονάδες από το 27% στο 20% στα τρία χρόνια διακυβέρνησης μας. Θετική εικόνα εμφανίζουν επενδύσεις, εξαγωγές και ο δείκτης οικονομικού κλίματος.

Πίσω από τους οικονομικούς δείκτες, τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κατάρρευσης, βρίσκονται στην κρίση του παραγωγικού μοντέλου και της παραγωγικής ταυτότητας της χώρας μας. Σήμερα κοιτάμε μπροστά με ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν.

Χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, προχωρούμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Όσο σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα καθίσταται δυνατή και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Εξετάζουμε με προσοχή την πρόταση για δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου.

Θέλουμε ισχυρό τραπεζικό σύστημα για την ανάπτυξη. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η χώρα μας είναι πρώτη στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίηση των πόρων του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει πλήθος από κίνητρα στους επενδυτές. Σύντομα προχωράμε στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει να παίζουν τον πραγματικό τους ρόλο, να χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα και όχι να δίνουν δάνεια σε όσους δεν τα έχουν ανάγκη. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας στη βιομηχανία.

Θα συμβούλευα τον ΣΕΒ να μην εκτίθεται, υιοθετώντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης και εκφράζοντας θέσεις αμιγώς πολιτικές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η επέκταση της λιτότητας θα ήταν μία καταστροφική επιλογή. Εθνική προτεραιότητα η ανάκαμψη των επενδύσεων. Χρειαζόμαστε μια οριζόντια επενδυτική έκρηξη σε όλους τους τομείς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πρωτοφανούς αποεπένδυσης που ζήσαμε στα χρόνια της ύφεσης. Η επανεκκίνηση των οδικών έργων και οι επενδύσεις στις ενεργ. υποδομές στη Β.Ελλάδα θα προκαλέσουν τόνωση της ζήτησης».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων: 

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Χωρίς να παρεκκλίνουμε απ'την εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας. 

Δεν μπορώ να επιτρέψω την προπαγάνδα. Δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Με τη συμφωνία αυτή, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα θέμα πολλών χρόνων. Η ευκαιρία ήταν ότι στη γειτονική χώρα δεν επικρατούσαν οι υπερεθνικιστικές δυνάμεις. Πετύχαμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν την άθλια παραχάραξη της ιστορίας. Πετύχαμε να αφαιρεθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και ύπαρξη μειονότητας στην Ελλάδα και λυπάμαι αν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, ανοίγουν εκείνοι τέτοια ζητήματα. Αν επιλέγαμε την πρόταση της ΝΔ, να το αφήσουμε δηλαδή για αργότερα, τι θα γινόταν; Εμείς θα τους λέγαμε ΠΓΔΜ και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, θα τους αναγνώριζε ως Μακεδονία.

Ένα από τα ζητήματα που λάβαμε υπ'όψιν στη διαπραγμάτευση ήταν και εκείνο των εμπορικών χρήσεων και σημάτων. Μέχρι πριν τη συμφωνία, την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά.

Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια. Κατά βάθος το γνωρίζουν και όσοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπάρχουν δυνάμεις που αποτελούν πραγματική απειλή. Η Τουρκία που απομακρύνεται από την ΕΕ, με μία πολιτική που δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, αυξάνοντας τη σφαίρα επιρροής της. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν θα δεχτούμε την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της ΝΔ να είναι στην ορκομωσία του Ερντογάν, χωρίς συνενόηση με την κυβέρνηση, ενώ κρατούνται δύο Έλληνες στρατιωτικοί δίχως καμία αιτία, από τις τουρκικές αρχές. Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα. Η Ελλάδα, δεν μένει αδρανής στη γεωπολιτική σκηνή και επιδιώκει διαρκώς να προσθέσει νέους φίλους και συμμάχους.ΣΧΟΛΙΑ (59)

W

Το συμπαν και η ηλιθιοτητα δεν εχουν ορια. Με 100% προκαταβολη φορου, σχεδον 60% φορο στη χρηση, γραφειοκρατεια και νομους του περασμενου αιωνα, θα ερθουν ολοι να στησουν επιχειρησεις.

Ελληνικό

Σοβαρά; Και τις επενδύσεις στο Ελληνικό γιατί τις σαμποτάρεις με κάθε τρόπο;

ΓΕΟ

αντε βρε ρεμαλι που θελεις να μιλησεις για οικονομικα και επενδυσεις Δεν εχεις εργαστε ποτε στην ζωη σου και δινεις και μαθηματα στους επιχειρηματιες πρωθυπουργε της συμφορας. η Ελλαδα θα δει επενδυσεις μονο οταν φυγετε εσεις που νομιζετε οτι τα χρηματα φυτρωνουν στα δεντρα και οτι οι επιχειρησεις πρεπει να ζουν το δημοσιο και ολα τα λαμογια που διοριζετε εσεις και οι προηγουμενοι .

chrisAK

ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό ως μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής».

Tina

Ο μαδουροσπουδαγμένος Τσίπρας πάτωσε πρώτα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υλοποιώντας συμβουλές του Μαδούρο, με αποτέλεσμα Πέρυσι ο δείκτης να υποχωρήσει κατα 6 θέσεις και να καταλάβει την προ τελευταία θέση στην ΕΕ. Και αυτό παρά τις θυσίες των εργαζομένων με το 500σαρικο, την μερική και την εκ περιτροπής εργασία. Γιατί να έλθουν επενδυτές αγράμματε και άεργε πρωθυπουργέ? Για να χαρίσουν μήπως στη σοβιετια σου τα χρήματα τους? Ή για να ταΐζουν τις στρατιές των Καρανικαίων που διόρισες στο δημόσιο για να τους βάζουν εμπόδια. Όσοι έχουν χρήματα δεν ειναι χαζοί, διάβασε καλύτερα τον Μάρξ...

ΝΑΟΣ ΨΥΧΗΣ

το παιδί δεν ξέρει τι του γίνεται και τι λέει...

καλο βολεμα

οταν λεει επενδυσεις εννοει το δημοσιο προηρυξη 15674 κ/2018 και συνταξη στα 45 , ιδιωτικος υπαλληλος 69!ενα ποδι πριν τον ταφο! οποιος φυγει φυγει

Καραμυξας

Ελα ολι μαζη.. Ελασ, ηνδον, επαινδιτον.. Στυρηκστε τα τακσυκα αιπενδιτηκα μας αδαιρφηα. Ζιτο ο ρουβλικων. Ζιτο ο αλβανηκως μπαφος. Ωξω τα αιθνηκυα.

Το γκαρσονι

και οι επενδυσεις, παλιωσε το ασπρο πουκαμισο γκαρσονακι, βαλε και τιποτα αλλο.

Jimmy

Με τι κεφάλαια θα μας ανοίξεις τη λεγόμενη Επενδυτική Τράπεζα; Τσιπράκο;

CX

Κομουνιστής και να έχει επαφή με πραγματικότητα δύσκολο. Ναι θα φέρω τα λεφτά μου στην Ελλάδα για να μου τα φάει ο Καρανίκας. Ειδικά αυτή η προκαταβολή φόρου 100% έιναι φοβερό κίνητρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airplane_venez

Σύμφωνα με πηγή από τη Βενεζουέλα, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη που έφθασαν στην Ελλάδα - Το ίδιο κανάλι κάνει λόγο και για επαφές της κυβέρνησης Τσίπρα με συνεργάτες του Γκουαϊδό

8
mloizou0

Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»: Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε - Γεννηματά: Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; - Αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου - Επικρίσεις εκ των έσω από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών: Αν το είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση

97