Αρχίζει η προσγείωση: «Συνετή δημοσιονομική πολιτική» εξαγγέλλει τώρα ο Τσίπρας

Αρχίζει η προσγείωση: «Συνετή δημοσιονομική πολιτική» εξαγγέλλει τώρα ο Τσίπρας

Τα πανηγύρια… πανηγύρια όμως: Σήμερα στην Αθήνα ο Μοσκοβισί για νέες φιέστες εξόδου από τα μνημόνια

tsipras_arxio
Κανείς δεν κατάλαβε το νόημα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου υποτίθεται θα συζητούνταν τα μεταμνημονιακά βήματα της κυβέρνησης. Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας ένιωσε την ανάγκη να περιορίσει τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούσε τόσο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου για τα «χρυσά κουτάλια» της μεταμνημονιακής περιόδου και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σοβαρότητας σε επενδυτές και αγορές, μετά την αποσταθεροποίηση που ταλανίζει την κυβέρνησή του, λόγω της αμφιλεγόμενης στάση του Πάνου Καμμένου και τη δημοσκοπική δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει τη διαφορά από τη ΝΔ να μεγαλώνει.

Η φιέστα με τα πανηγύρια της γραβάτας στο Ζάππειο προ δεκαημέρου δεν φαίνεται να βοήθησε την κυβέρνηση να ανακάμψει. Τουναντίον, το τελευταίο διάστημα το πολιτικό πρόβλημά της είναι έντονο: Ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 152 βουλευτές, η προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει στη Βουλή η συμφωνία για τα Σκόπια και ο φόβος μήπως υπάρξουν πιέσεις για άμεσες παροχές, μάλλον θορύβησε και προβλημάτισε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανταπόκριση των αγορών, το ασθενικό επενδυτικό ενδιαφέρον και ο κίνδυνος να εκπέμψει η Ελλάδα σήμα επιστροφής σε συνταγές χρεοκοπίας του παρελθόντος, έκαναν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου και την ομιλία του σε αυτή, θέλησε να επαναφέρει τους πάντες στη σκληρή πραγματικότητα. «Χρειάζεται σήμερα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης» έθεσε το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να κάνει συγκερασμό των επιθυμιών και των δύο κοινών στα οποία απευθύνεται: να ικανοποιήσει δηλαδή και τους δανειστές (μαζί και τους επενδυτές), που δεν θέλουν εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, αλλά και της εκλογικής του βάσης, που περιμένει τα… επιδόματα και τα «κοινωνικά μέτρα». Γα το δεύτερο αυτό σκέλος μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ενέργειες όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επανάληψη μερίσματος με κοινωνικά κριτήρια, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις κ.α.

Ουσιαστικά όμως εσχάτως η τακτική του κ. Τσίπρα – αλλά πρωτίστως του γενικά συγκρατημένου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου – είναι να επιδείξει μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση στα πράγματα. Ειδικά όταν τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν είναι και τόσο εύπιστη ότι υπάρχει μπροστά η Γη της Επαγγελίας!

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός κατέφυγε και πάλι στη ρητορική της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και επικαλέστηκε τόσο τη συμφωνία για το χρέος, όσο και το «μαξιλάρι» των 25 δια, που έχει η χώρα ως ασφάλεια, έναντι των ενδεχόμενων πιέσεων από τις αγορές.

Πάντως οι θριαμβολογίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν έτσι εύκολα, ούτε φυσικά η κυβέρνηση έχει κάποιο σκοπό να (αυτο)συγκρατείται διαρκώς. Αντιθέτως με κάθε ευκαιρία θα προβάλει το πέρασμα από τη σκληρή επιτροπεία σε ένα πιο χαλαρό καθεστώς εποπτείας, με το οποίο θα μπορεί να κλείνει το μάτι στα κοινωνικά στρώματα που περιμένουν παροχές.

Κλείσιμο
Μία τέτοια ευκαιρία για πανηγυρισμούς και φιέστες είναι και η σημερινή επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 13:15 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης