Τσίπρας: Εχουμε καθαρή έξοδο, αυτοί απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια

ypourgiko_main01

Απών από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πάνος Καμμένος - Στο γραφείο του, λίγα μέτρα μακρύτερα ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ - Επίθεση στην αντιπολίτευση και αυτοαποθέωση από τον πρωθυπουργό

Ιδιαίτερη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι «μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Επικαλέστηκε διεθνείς αναλυτές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης.

Απών από τη συνεδρίαση του υπουργικού ήταν ο Πάνος Καμμένος, με το μυστήριο για τους λόγους της απουσίας του να πλανάται. Την ώρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Καμμένος βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή, λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση πάντως περιστράφηκε γύρω από τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Κοτζιάς για το ονοματολογικό, χωρίς, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, να σχολιαστεί η απουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη αφορούσε τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και εξήγησαν ότι αφορά τη ρύθμιση χρέους και τη δημοσιονομική πορεία από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος και ο πρωθυπουργός στη συνέχεια είπαν ότι θα πρέπει να οργανώσουμε τη δουλειά μας ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός διότι, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη διακριτικη ευχέρεια, καθότι αυξάνεται ο βαθμός ελευθεριας. Θα πρέπει οι υπουργοί να είναι καλύτερα συντονισμένοι και πιο αποτελεσματικό τρόπο τρόπο να επιλύονται διαφορές υπουργείων και πιο γρήγορα. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν θέματα του τουρισμού και του μεταφορών, νομοθετικής φύσης.

Επισήμανε τα λάθη, τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, για τις οποίες «ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος», αλλά και «οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στο λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον.  Στην επόμενη μέρα» και υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα.

Διότι, όπως είπε, εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει την σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. «Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ισχυρίστηκε ότι έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Ειπε ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά και υα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Ανέφερε δε ότι οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής με τις οποίες θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΖ που εξέρχονται από πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ισχυρή εποπτεία είπε ότι η μόνη διαφορά είναι ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στη Κομισιόν. Και βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του EG.

Προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει η καθαρή έξοδος στη καθημερινότητα των πολιτών. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες. Είπε ότι αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων.

Η συμφωνία για το χρέος και οι αιχμές

Επισήμανε τα λάθη και τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, για τις οποίες “ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος”, αλλά και “οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους”.

Είπε ότι “δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στο λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα” και ανέφερε ότι η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα.Διότι, όπως είπε, εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει την σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Περιέγραψε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη συμφωνία:
-Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ”, είπε χαρακτηριστικά.
-Η συνολική σε χρήμα αποτίμηση αυτού του μέτρου είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι αν σκεφτεί κανείς ότι τα πολύ πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τον ESM σε 60 δις ευρώ, μπορεί κανείς να συλλάβει την τάξη μεγέθους.
-Έχουμε επίσης εξασφαλίσει, όπως είπε, την επιστροφή των κερδών των Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δις ευρώ.
-Εχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μια δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρα για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.

“Πόση διαφορά υπάρχει αλήθεια εδώ με τα άδεια ταμεία και τα μηδενικά αποθέματα που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου; Ποια άβυσσος χωρίζει την διαχειριστική ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με την συνετή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους που επιτυγχάνουμε σήμερα εμείς”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Μεταμνημονιακή παρακολούθηση

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι διαψεύθηκαν όσοι έλεγαν για 4ο Μνημόνιο ή πιστοληπτική γραμμή, λέγοντας έχουμε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. “Και τι δεν έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες μέσα στην προσπάθεια κάποιων να σχετικοποιήσουν την διαπραγματευτική επιτυχία”, είπε στην ομιλία του και συνέχισε “έχουμε ακούσει για τέταρτο μνημόνιο, για αβάσταχτες δεσμεύσεις, για θηλιές και άλλα τέτοια καταστροφικά. Η αλήθεια είναι όμως εκεί για όποιον θέλει να τη δει”.
Υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΖ που εξέρχονται από πρόγραμμα. Είπε ότι η μόνη διαφορά είναι ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στη Κομισιόν. Και βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του EG.
Δηλαδή, εξήγησε, η εμβάθυνση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων, όπως η ενοοιποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία αρχών, όπως η αρχή δημοσίων εσόδων και η στατιστική αρχή και φυσικά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

“Που καμία σχέση δεν έχουν με νέες δεσμεύσεις ή με όσα πιθανώς θα αναγκαζόμασταν να δεσμευθούμε στη πορεία αν επιλέγαμε όσα μας προέτρεπαν αυτοί που είχαν δεσμεύσει τη χώρα σε πλεονάσματα του 4,5 και 5%”, ανέφερε και άφησε αιχμές ότι κάποιοι τα έλεγαν “ για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας”.

Η επόμενη ημέρα

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η επόμενη ημέρα είναι στρατηγική για τον πολίτη και όπως είπε αυτή η νέα μέρα που οφείλουμε να σχεδιάσουμε, δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν.
Χρειάζεται, είπε, σήμερα αντιθέτως μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης.

Βασικές κατευθυντήριες γραμμές:
Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Tην αύξηση του κατώτατου μισθού
Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας
Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές
Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Όπως ειπε, όμως όλα αυτά πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω. Να πάρουν την μορφή πολιτικών δράσεων με αρχή μέση και τέλος. Για να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών άμεσα. Για να πάρει σάρκα και οστά η καθαρή έξοδος από τη μνημονιακή εποχή.


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου:

«Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Είναι μια ιδιαίτερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η σημερινή.

Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Και το ότι είναι οριστική η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο δική μας επισήμανση.

Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά των άλλων, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής.


Μιας απόφασης που η Ελλάδα δικαιούνταν.

Μιας απόφασης που αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Που δεν ήταν πάντα δίκαιες.

Διότι πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς και τα λάθη και τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων.

Για τις οποίες ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Αλλά όχι μόνο αυτές.

Ευθύνη έχουν και οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους.


Τώρα όμως δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στο λαό και στους εαυτούς μας.

Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Στην επόμενη μέρα.


Και η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα.

Διότι εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει την σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.


Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.


Η συνολική σε χρήμα αποτίμηση αυτού του μέτρου είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή. Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι τα πολύ πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τον ESM σε 60 δις ευρώ, μπορεί κανείς να συλλάβει την τάξη μεγέθους.


Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Έχουμε επίσης εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δις ευρώ.

Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν.


Αλλά κυρίως έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μια δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρα για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.


Έτσι οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας.

Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεση της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό.


Πόση διαφορά υπάρχει αλήθεια εδώ με τα άδεια ταμεία και τα μηδενικά αποθέματα που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου;

Ποια άβυσσος χωρίζει την διαχειριστική ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με την συνετή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους που επιτυγχάνουμε σήμερα εμείς.


Όμως πολύς λόγος έχει γίνει και για το καθεστώς της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Και τι δεν έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες μέσα στην προσπάθεια κάποιων να σχετικοποιήσουν την διαπραγματευτική επιτυχία.

Έχουμε ακούσει για τέταρτο μνημόνιο, για αβάσταχτες δεσμεύσεις, για θηλιές και άλλα τέτοια καταστροφικά.


Η αλήθεια είναι όμως εκεί για όποιον θέλει να τη δει.

Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΖ που εξέρχονται από πρόγραμμα.

Η μόνη διαφορά είναι ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στη Κομισιόν.

Και βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του EG.


Δηλαδή η εμβάθυνση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων, όπως η ενοοιποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία αρχών, όπως η αρχή δημοσίων εσόδων και η στατιστική αρχή και φυσικά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.


Πράγματα δηλαδή γνωστά και δεδομένα.

Που καμία σχέση δεν έχουν με νέες δεσμεύσεις ή με όσα πιθανώς θα αναγκαζόμασταν να δεσμευθούμε στη πορεία αν επιλέγαμε όσα μας προέτρεπαν αυτοί που είχαν δεσμεύσει τη χώρα σε πλεονάσματα του 4,5 και 5%,

Αυτοί που απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα,

Και τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας.


Δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα τους διαψεύσαμε.

Έχουμε Καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά.

Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις.

Και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής με τις οποίες θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.


Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν κάποιους ενοχλεί.

Όσο και αν κάποιοι αδυνατούν να το πιστέψουν.


Τι σημαίνει όμως καθαρή έξοδος στη καθημερινότητα των πολιτών.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες.Αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε.


Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων.


Και είναι προφανές ότι αυτός ο νέος πολιτικός δρόμος που καλούμαστε να ανοίξουμε,

αυτή η νέα μέρα που οφείλουμε να σχεδιάσουμε, δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν.

Στις επιλογές και τις πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος,

στις μέρες της γενικευμένης διαφθοράς και φοροδιαφυγής,

στις μέρες της επέκτασης με ασύδωτο δανεισμό,

στις μέρες μιας επίπλαστης και αντικοινωνικής αφθονίας των λίγων.


Χρειάζεται σήμερα αντιθέτως μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.


Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης.


Έχουμε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Γνωστές και διατυπωμένες:


Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα

Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.


Όμως όλα αυτά πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω.

Να πάρουν την μορφή πολιτικών δράσεων με αρχή μέση και τέλος.

Για να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών άμεσα. Για να πάρει σάρκα και οστά η καθαρή έξοδος από τη μνημονιακή εποχή.


Και για πρώτη φορά έχουμε σήμερα τη δυνατότητα με ένα διευρυμένο πεδίο ελευθερίας να ξεδιπλώσουμε τη δική μας πολιτική με άξονα την δίκαιη ανάπτυξη.


Και θέλω να επαναλάβω εδώ:

Ότι όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς.

Τόσο τα πολιτικά διλήμματα θα αναδεικνύονται αμείλικτά :
Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και την άυξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του οχταώρου, με ένα δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, ισχυρό και ανταποδοτικό στην κοινωνία

ή με την διάλυση του δημοσίου τομέα και το γενικευμένο outsourcing που θέλει ο Κος Μητσοτάκης;


Με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος

ή με τις απολύσεις γιατρών, την διάλυση του δημοσίου τομέα και την ρήτρα 5 προς 1 που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;


Και ξέρετε είναι αυτή την εξέλιξη που φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Διότι τώρα που κατέρρευσαν ολοκληρωτικά τα κινδυνολογικά σενάρια και η μαζική τρομοκρατία που προσπαθούσε να εξαπολύσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αντιπαρατεθεί προγραμματικά.


Και να κάνει ακόμη πιο σαφείς τις ανατριχιαστικά αντικοινωνικές προτάσεις του.

Διότι τι κινδυνολογία μπορεί να στήσει όταν το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι σήμερα στο 3,89% και όταν το πεντατές έσπασε το φράγμα του 3% και κινείται στο 2,95% ;


Και ακριβώς επειδή φοβάται αυτή την εξέλιξη, ακριβώς επειδή βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο:

Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο.


Με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κο Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού.


Με το λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό.


Και αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη Νέα Δημοκρατία που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσεται πυρηνικά. Αυτό είναι δική τους δουλειά.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους.


Και αυτή η γραμμή που ακολουθεί είναι και η γραμμή που τον διαχωρίζει πλέον από την παραδοσιακή κεντροδεξιά αλλά και το μέτωπο της ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του προσφυγικού στην Ευρώπη και τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Όρμπαν και του Κουρτς.

Του Κουρτς που αφού κέρδισε τις εκλογές με την αντιμεταναστευτική του ρητορική ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία.

Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κου Μητσοτάκη.


Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα.


Όλες λοιπόν αυτές οι επιλογές, με τις οποίες επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης να υπονομεύσει την ομαλότητα, στην ουσία καταλήγουν να βλάπτουν το ίδιο το συμφέρον της χώρας.

Διότι οι Έλληνες πολίτες και ιστορία γνωρίζουν και δημοκρατικά αντανακλαστικά έχουν και την πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική επιθυμούν.

Και βλέπουν καθαρά ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατική σταθερότητα, το άνοιγμα της Ελλάδας στον κόσμο, την κοινωνική προστασία και ευημερία.


Η Ελλάδα δια της κυβέρνησης παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας.

Βρίσκεται στη πλευρά των δυνάμεων που προασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά.


Οι Έλληνες αυτό το κατανοούν και όταν έρθει η ώρα θα δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσους επιχειρούν να τους κατατάξουν στο λάθος στρατόπεδο της ιστορίας.

Και θα αποδείξουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού που άνοιξε πάντα δρόμους για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη κοινωνική δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ (135)

ξεχασατε

Τον απατεωνα Κουλη με τα διαπλεκομενα τον δηθεν χωρισμο για το ποθεν εσχες το πλιατσικο και τις υπογραφες σε ολα τα μνημονια,τις μειωσεις στους μισθους στις συνταξεις στο καταβαραθρωμα των ασφαλιστικων ταμειων και τωρα μας κανει τη παρθενα!!!!ποιος ο κουκης ρε απο την γνωστη βρωμικη οικογενεια!!

Jack

1/.Δημιουργησε το μνημόνιο, μετά από καταστροφή που αυτός προκαλεσε, λόγω capital controls. 2/.Δεν ήταν ιδιοκτησία του ποτέ. Άρα αυτά που πέτυχε τα πέτυχαν οι ξένοι. Όχι αυτός, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι άχρηστος. 3/. Μας έβγαλε από το μνημόνιο αφού το εφάρμοσε όχι πριν το εφαρμόσει. Αφού είμαστε μέσα, για παντα. Αν βγούμε, θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Κανείς δεν κατανοεί, τι ακριβώς θέλει να πει ο απατεων! 4/.Δεν μιλάει για την Νέα Μεγάλη Ελλαδα, που όχι απλά θα σέρνεται, αλλά θα θριαμβεύει οικονομικα στην Ευρώπη. Και αυτό χάριν στο εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό της, που αυτoι διώχνουν ή κρατούν δέσμιο.

VfV

Δεξια τρολ κρατηστε δυναμεις! 21 Αυγουστου που ο Αλεξης θα ανακοινωσει στον Ελληνικο λαο οτι 'ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΒΓΑΛΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΩΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ'', θα ανεβασετε 20 πιεση!! δεκα δεκα θα γραφετε τα σχολια εναντιον του 'κακου' Συριζα...! Θα βγαλετε καλο μεροκαματο.......

Κουίζ

Ειναι πιο ψεύτης η πιο κλέφτης;

cm

Ξέχασε να αναφέρει ότι αυτός έφερε τα 2 από τα 4 μνημόνια και χρέωσε τη χώρα άλλα 75 δις. Ααα να θυμίσω οτι η χώρα θα έβγαινε πολύ πιο νωρίς αν δεν έριχνε την τότε κυβέρνηση. Πόσο καραγκόζης μπορεί να είναι ο προδότης.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΝΔ

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 1) ΤΟ 2012 ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΥΦΕΣΗ 7,5% ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,5% (8 ΘΕΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ!) 2) ΤΟ 2014 ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝ ΒΙΩΣΙΜΟ! 3) ΤΟ ΤΧΣ ΕΙΧΕ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ 50ΔΙΣ ΣΤΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΔ, ΤΑ 25ΔΙΣ ΠΗΓΑΝ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ 5ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ! 4) Η ΝΔ ΠΑΡΕΔΩΣΕ 11ΔΙΣ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΓΕ ΤΟ 2015 ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΛΟΓΩ "ΣΚΛΗΡΗΣ" ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ QE. 5) Ο ΦΠΑ ΕΠΙ ΝΔ ΗΤΑΝ 13% ΕΝΩ ΤΩΡΑ 24%!! 6) ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΠΙ ΝΔ ΗΤΑΝ 9600 ΕΝΩ ΤΩΡΑ 5600!!! 7) Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΤ ΗΤΑΝ 586Ε ΕΝΩ ΤΩΡΑ 419Ε. 8) Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΤΑΝ 1% ΕΝΩ ΤΩΡΑ 2%. 9) Ο ΦΟΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΗΤΑΝ 11% ΕΝΩ ΤΩΡΑ 15%. 10) Ο ΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΤΑΝ 22% ΕΝΩ ΤΩΡΑ 27%. 11) Ο ΦΟΡΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΗΤΑΝ 4% ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 6% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ! 12) ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΑΠΟ 70ε ΕΩΣ 230Ε ΕΚΑΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!! 13) 320 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΗΡΕΣ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΘΑΝΩΝΤΟΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟ 0% ΕΩΣ 30% ΤΟ ΠΟΛΥ!!! 14) ΕΠΙ ΓΑΠ ΧΑΘΗΚΕ Η 13η ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΠΙ ΝΔ Η 12η, ΕΠΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΗΔΗ Η 11η ΚΑΙ 10η ΚΑΙ ΤΟ 2019 ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η 9η, 8η ΚΑΙ 7η ΣΥΝΤΑΞΗ! 15) ΕΠΙ ΝΔ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΝΦΙΑ (3,35ΔΙΣ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ ΩΣ ΕΕΤΑ ΚΑΙ ΕΕΤΗΔΕ, ΕΠΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ Ο ΕΝΦΙΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ!! 16) ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2014 Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΗΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 2,65ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ 2016 ΜΕ 4,5% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΙΑ 2 ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η 5η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 2015 ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ. Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ EMAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΤΟΥ 1ΔΙΣ. Ο ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ ΦΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ 14,7ΔΙΣ ΝΕΑ ΕΞΤΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016-17-18 ΚΑΙ 5,2ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019-20 ΜΕ 3,5% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΩΣ ΤΟ 2022 ΚΑΙ 2,5% ΕΩΣ ΤΟ 2060!! ΣΥΝΟΛΟ 20ΔΙΣ ΝΕΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΝΤΙ 2,65ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙ ΝΔ ΜΕ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΩΣ ΤΟ 2060!!! 17) Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! 18) ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΟΛΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΝΔ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΣΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙ!! 19) Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΕ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 2,65ΔΙΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΜΑΔΟΥΡΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 20ΔΙΣ ΦΟΡΟΥΣ!!!

Βαλεντίνη

Ν' αγιάσει το χεράκι σου φίλε μου . Αυτά που έγραψες στειλτα στη ΝΔ να ξέρουν οι βουλευτές ν' απαντούν . Αυτό είναι το πρόβλημα τής ΝΔ Ποτέ δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της , ενώ οι ψεύτες και λωποδύτες συριζαιοι είναι πρώτοι στην προπαγάνδα .....

ΕΛΚ -ΣΑΛΒΙΝΙ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ-ΜΑΚΡΟΝ=ο ταφος του ΤΣΙΠΡΑ

Ο Μαδούρος των Βαλκανίων προσπαθεί να το παιξει κεντροαριστερά, δηλ νέο πασοκκ, μππππρ! Αλλά ΤΩΡΑ ουτε οι σοσιαλιστές μετράνε στην Ευρώπη (16% από 35% κάποτε)! Το ΕΛΚ (και οι συμμαχοι του, οι καθαροί Δεξιοί (Σαλβινι κλπ) και το ευρωπ.Φιλελευθερο Κόμμα) είναι ο εφιάλτης του Τσιπρα: Στο ΕΛΚ ανηκουν οι Κουρτς, Ορμπαν, Μερκελ, Μητσοτάκης, Ρουτε κλπ (και ως συνεργαζόμενος παρατηρητης το εθνικιστικό ΑΚΡ!)

chris

Ας πει κανείς του παπατζή ότι από τα μνημόνια θα βγαίναμε το 2015 μαζί με Πορτογαλία και Κύπρο, αλλά το τσίρκο μας φόρτωσε ακόμα ένα μνημόνιο και πλεονάσματα μέχρι τι 2060

Το 'χει χάσει

το χιούμορ του ο Αλεξιεβιτς. Όλο κρύα και ανάλατα αστεία λέει. Ουστ

Το σίγουρο

Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ένα καθαρό ψεύτη.

Αγύριγο κεφάλι

Μα το πιό σίγουρο είναι ότι εγώ τώρα έχω αποπάνω μου που ... έγραψε, έναν ΒΛΑΚΑ!

Kapos etsi..

Και από κάτω ένα φαντασμένο με περιορισμένες γνώσεις που πληρώνετε για να προκαλεί..

Εδω βλάκας

Φίλε εγω μπορεί να είμαι οτι θέλεις. Ο αρχηγός σου όμως είναι πεντακάθαρα ψεύτης. Και μάντεψε τι εχει σημασία για τον τόπο. Τι είμαι Εγώ, η πόσο μεγάλη ειναι η μυτη του Πινόκιο;

Tsusas

Την πλουσια κοινοια σαφος δε συμφερει ο συρηζα. Εμενα με βοηθησε. Το τεβε ηταν 450 € το μηνα. Τωρα ειναι 170. Το παιδι μου περνει καθε χρονο 3700 επειδη σπουδαζει εκτος πολεος. Για δυο παιδια περνω 140€ το μηνα. Το ενφια μου επεσε. Πες μου το λογο γιατι να μην ξαναφηφυσο σηριζα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xristodoulidis

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί αύριο για την Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές και συναντήσεις με αξιωματούχους του State Department, Γερουσιαστές και Μέλη του Κογκρέσου

EKSOFYLLO01-MESA

Διαβάστε την αποκάλυψη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - Στις 28/2/2017, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε από το Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράνομο περιουσιακό όφελος - «Ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα €52.000 για 69 μήνες - Δεν έχει πληρώσει τίποτα και σήμερα, με τις προσαυξήσεις, χρωστά €94.000 - Τον Μάιο δικάζεται και πάλι για φορολογικά αδικήματα

128
srtsesetw

«Το λυκόφως του Τσίπρα» είναι ο τίτλος του άρθρου - Σαν την πιο «αξιομνημόνευτη μεταστροφή» χαρακτηρίζουν την κωλοτούμπα Τσίπρα ο οποίος δηλώνει: «Όταν κυβερνάς, χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς» - Μητσοτάκης: Η ΝΔ ήταν σε βαθιά κρίση αλλά πέτυχα την ανάκαμψη - Crash test Τσίπρα-Μητσοτάκη από τον Economist

38