ΠΓΔΜ: Σήμερα η επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα

ΠΓΔΜ: Σήμερα η επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει συγκαλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της

zaef
«Γκάζι» έχουν πατήσει τα Σκόπια, επιχειρώντας να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού τους ονείρου.

Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται το Κοινοβούλιο με στόχο να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει συγκαλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Μόλις χθες το κοινοβούλιο επικύρωσε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, την ανάγκη για υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO καταψήφισε και προανήγγειλε πως θα απέχει από την συνεδρίαση. Παράλληλα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο πολίτες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι «ένα όνομα έχουμε», ενώ έκαιγαν και έσκιζαν το κείμενο της συμφωνίας.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν μοιάζουν να πτοούνται. Ο  Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού». Έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.

Στις λεκτικές επιθέσεις που δέχτηκε αυτός και ο Ζάεφ από μέλη της αντιπολίτευσης που τους χαρακτήρισαν προδότες, απάντησαν πως οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα. Εξάλλου, από τη στιγμή που απαιτείται απλή πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει διορία επτά ημερών για να το υπογράψει. Το πιθανότερο είναι να εξαντλήσει την προθεσμία και να μην υπογράψει, καθώς έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί. Αποστέλλεται και πάλι στον Ιβάνοφ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει δεύτερο βέτο. Τέλος, η επόμενη μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης Ζάεφ είναι το δημοψήφισμα, η τέλεση του οποίοι λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ακόμα και τέλη Αυγούστου.

Κλείσιμο
Η επικείμενη συμφωνία κυριαρχεί και στην εγχώρια επικαιρότητα, πυροδοτώντας πολιτικές συγκρούσεις. Επιζήμια την χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι παράγει ήδη τετελεσμένα. Μια εβδομάδα, μάλιστα, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών και με ερωτηματικό αν θα δει και την Άνγκελα Μέρκελ, η ΝΔ στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

«Δεν δώσαμε το όνομα, αλλά το πήραμε πίσω», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι τα Σκόπια πρέπει να ικανοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις, μέσω της συνταγματικής αλλαγής, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και να μπορέσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται εντός εκτός και επί τα αυτά. Μετά τις εσωτερικές γκρίνιες που διχάζουν το ΚΙΝΑΛ και τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, απέναντί της βρίσκει και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επικροτεί τη συμφωνία.

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα για τους δημόσιους προπηλακισμούς που δέχονται. Παρότι υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται ακραία μειοψηφικά φασιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι ακυρώνουν όπως όπως τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης