Πλησιάζει στο «σημείο θραύσης» το Κίνημα Αλλαγής, μετά τη διαφωνία για το Σκοπιανό

Πλησιάζει στο «σημείο θραύσης» το Κίνημα Αλλαγής, μετά τη διαφωνία για το Σκοπιανό

Για «παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο» κάνουν λόγο πηγές του Ποταμιού, απαντώντας στο προεδρικό δικαίωμα της Φώφης Γεννηματά

fofi_stavros_kaminis
Διευρύνεται το χάσμα που άνοιξε το Σκοπιανό στο Κίνημα Αλλαγής. Μετά τη διαφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο της Φώφης Γεννηματά με τα υπόλοιπα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου για τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ ακολουθεί τώρα η κριτική για το μοντέλο διοίκησης και την πολιτική γραμμή συνολικά

Πηγές από το Ποτάμι σχολιάζοντας διαρροές για τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, έλεγαν:

«Στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Ως προς την πρόταση μομφής, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αντιθέσεις μας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο ξεκάθαρες, που επιβάλλουν να μην έχουν από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.

Λίγη ώρα αργότερα δήλωση έκανε και ο Γιώργος Καμίνης, καθιστώντας και αυτός δημόσια τη διαφωνία του με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Κλείσιμο
Και αναφέρθηκε στη στρατηγική που πρέπει να έχει ο νέος φορές της Κεντροαριστεράς:

Πρώτον, δεν θα γίνουμε λοιπόν μέρος της εθνικά επιζήμιας στρατηγικής της κυβέρνησης να μας διχάζει για το Μακεδονικό, προκειμένου να καταπιούμε το Μεσοπρόθεσμο. Ούτε όμως και πρέπει να πλειοδοτήσουμε στην εθνικιστική υστερία της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες.

«Ναι στη συζήτηση, ναι στη βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ» κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιώργος Καμίνης.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ

«Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση» επισημαίνεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ. «Αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Συνεπώς οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης» αναφέρεται στο κείμενο και ξεκαθαρίζεται ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής.

Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις, η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι είναι προφανής: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη Κεντροαριστερά. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης