Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε λύση που δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον ξεκαθαρίζει η ΝΔ - Για πατριδοκαπηλεία την κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου  - Παφίλης: Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει καμιά συμφωνία για το Σκοπιανό

16de8a2aa4c1311d
Λίγες ώρες πριν από τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον πόλεμο των ανακοινώσεων και την ανταλλαγή φραστικών πυρών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η Νέα Δημοκρατία με νεώτερη ανακοίνωσή της πέρασε πριν από λίγο στην αντεπίθεση και απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το μεσημέρι το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι λόγω των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να δεσμεύσει τη χώρα με μια λύση την οποίο απορρίπτει ο κυβερνητικός του εταίρος.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Άλλο είναι το ερώτημα: Noμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».

Μαξίμου: Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς; 

Νωρίτερα το μεσημέρι ο το Μέγαρο Μαξίμου είχε κατηγορήσει για πατριδοκαπηλεία τη ΝΔ.
 
«Η ΝΔ για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλείας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Κλείσιμο
«Το ερώτημα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η «ενιαία και συνολική» λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου «Μακεδονία»; Ναι ή όχι; Τελικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς; », σημείωνε το Μαξίμου.

Κοτζιάς: Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντά στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την γλώσσα της ΠΓΔΜ.

«Δεν τους φταίει η "αβλεψία" τους αλλά η αποκάλυψή της» τονίζει και επισημαίνει ότι «αντί να κάνουν αυτοκριτική βρίζουν».

Επίσης επαναλαμβάνει αυτό που εξήγησε στην προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως "Μακεδονική". Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα».

Kotzias11


Παφίλης: Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει καμιά συμφωνία για το Σκοπιανό

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία για το Σκοπιανό όποια και αν είναι, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Παφίλης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της επίλυσης του προβλήματος είναι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

"Δεν πρόκειται εμείς όποια και να είναι η συμφωνία να δώσουμε συναίνεση για να μπει σε ένα δολοφονικό οργανισμό η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παφίλης, από τα Χανιά, υποστήριξε ακόμα ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια είναι πολύ επικίνδυνη. "Εδώ εκδηλώνονται τεράστιοι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων", τόνισε υποστηρίζοντας ότι "αυτό που λέγεται ως γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και που συμφωνούν και τα άλλα κόμματα, δεν έχει να κάνει με τα λαϊκά συμφέροντα. Εννοούν αναβάθμιση των διεκδικήσεων και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου".

Ο κ. Παφίλης επανέλαβε την πάγια θέση και αντίθεση του κόμματος του στην παρουσία ξένων βάσεων στην χώρα μας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βάση της Σούδας την οποία χαρακτήρισε ορμητήριο δολοφόνων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι "όχι μόνο παραμένει αλλά μετά τη συμφωνία που έγινε από τον κ. Τσίπρα με τον κ. Τράμπ εκσυγχρονίζεται και θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης