Προανακριτική για Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συντάξει πόρισμα και θέλει παράταση των εργασιών!

Προανακριτική για Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συντάξει πόρισμα και θέλει παράταση των εργασιών!

Από φιάσκο σε φιάσκο η προανακριτική της Βουλής για την Novartis - Τι αναφέρεται στα πορίσματα που συνέταξαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

proanakritiki_main01
Προς νέα παράταση οδηγούνται οι εργασίες της επιτροπής προανακριτικής εξέτασης της υπόθεσης Novartis καθώς τα μέλη της πλειοψηφίας φαίνεται να μην μπορούν να συντάξουν εγκαίρως σε κείμενο ούτε την προειλημμένη απόφαση για αναρμοδιότητα της Βουλής να ερευνήσει την υπόθεση και επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Θοδωρής Δρίτσας έστειλε επιστολή προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή, επιβεβαιώνει το αίτημα των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για διήμερη παράταση,  προκειμένου να γίνει πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και ο τελικός έλεγχος του πορίσματος.

Ειδικότερα, σε επιστολή αναφέρει: 

Προς τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Σας ενημερώνω ότι χθες αργά το βράδυ, ο συνάδελφος – μέλος της Επιτροπής και εισηγητής κος Νίκος Παρασκευόπουλος, με ενημέρωσε ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ μέλη της Επιτροπής ζητούν διήμερη παράταση για την πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο του πορίσματος, το αδιόρθωτο κείμενο του οποίου είναι ήδη έτοιμο. Προτίθενται πάντως σήμερα να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής διά της Γραμματείας το βασικό κορμό της πορισματικής πρότασής τους.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και ο συνάδελφος βουλευτής – εισηγητής εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ κος Γεώργιος Λαζαρίδης.

Με δεδομένο ότι όπως προκύπτει και από τα πρακτικά στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου 2018 η Επιτροπή συζήτησε ακροθιγώς αυτό το ενδεχόμενο και προνόησε για τη δυνατότητα ευελιξίας εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα, θεωρώ ως υποχρέωσή μου, να σας ενημερώσω εγκαίρως σχετικά και να θέσω το ζήτημα στην κρίση της Επιτροπής στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση.

Αυτονόητο είναι ως εκ τούτου, ότι όποια ενδεχόμενη παράταση του χρόνου τελικής κατάθεσης των πορισματικών θέσεων, αφορά όλα τα μέλη της Επιτροπής από όλα τα κόμματα. Προς τούτο, μπορείτε να χειριστείτε το ζήτημα σε ότι σας αφορά κατά την κρίση σας, είτε έχετε ήδη καταθέσει κείμενο πορισματικών θέσεων, είτε όχι.

Κλείσιμο
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρός της Επιτροπής
Θοδωρής Δρίτσας

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής που είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι η τελευταία, ο κ.Δρίτσας θα αιτούντο νέα ολιγοήμερη παράταση καθώς το συνολικό πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι έτοιμο.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να δοθεί στην δημοσιότητα ο βασικός κορμός του πορίσματος ο οποίος ωστόσο δεν αποτελεί τελικό κείμενο προς κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σκοπιμότητα πίσω από την καθυστέρηση «βλέπει» η αντιπολίτευση

Πηγές πάντως από την αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η τακτική καθυστέρησης από την πλευρά της πλειοψηφίας έχει σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιθυμούν να προσθέσουν στο πόρισμά τους αποσπάσματα που θα απαντούν στις πορισματικές εκθέσεις που κατέθεσε σήμερα η αντιπολίτευση.

Είναι δε ενδεικτικό ότι κοινός παρονομαστής των κειμένων που παρέδωσε η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί η καταγγελία περι σκευωρίας εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου «έστησε» σκευωρία με στόχο την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν και όσα είχαν καταγγείλει οι βουλευτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρώντας απο τις εργασίες της επιτροπής, οτι δηλαδή οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτελούν προειλημμένες αποφάσεις για κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς ουσιαστική διερεύνηση προκειμένου να μην λάμψει η αλήθεια και να μείνει η λάσπη στα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή, επέλεξε συνειδητά, να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης» τονίζεται μεταξυ αλλων στο κειμενο.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα της ΝΔ.

Για σκευωρία με κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και συντονισμένους χειρισμούς απόκρυψης της αλήθειας καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεωδόρου που εκπροσώπησε την ΔΗΣΥ στις εργασίες της προανακριτικής επισημαίνει στο κείμενο που κατέθεσε στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «Η σπουδή με την οποία κατέληξε στην δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στην διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής μας βρίσκει απολύτως αντίθετους από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς».

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 την τελευταία της συνεδρίαση και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση του τελικού πορίσματος που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια εως το τέλος Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα καταγράφει στο τελικό της κείμενο ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει την επίμαχη υπόθεση και πως ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα της ΔΗΣΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης