Βούτσης για Σκοπιανό: Λύση «erga omneς» και με συνταγματική κατοχύρωση

19401563

Η Ελλάδα έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με την ΠΓΔΜ στη βάση μιας κοινής και αμοιβαία αποδεκτής, με ισχύ έναντι όλων, λύσης για το, με συνταγματική κατοχύρωση, όνομα


Για την ανάγκη επίλυσης σε διεθνές και διακρατικό επίπεδο του ζητήματος που αφορά την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης στο χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου «10+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Μακεδονικό» των Κ.Καρπόζηλου και Δ.Χριστόπουλου.

Η χώρα μας έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα στη βάση μιας κοινής και αμοιβαία αποδεκτής, με ισχύ έναντι όλων, λύσης για το, με συνταγματική κατοχύρωση, όνομα και με μια ευρύτερη συμφωνία που θα πιστοποιεί, θα εγγυάται και θα ενθαρρύνει μια νέα εποχή στις σχέσεις των λαών, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν, ανέφερε ο κ. Βούτσης

«Αν για τον λαό και την ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι αυτονόητη, διαχρονική και επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει λύση που θα ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη και τη διεθνή υπόσταση της χώρας, το ίδιο με διαφορετικούς όρους είναι προφανές και για τη χώρα μας. Απλά αναφέρω, επειδή δεν τονίζονται όταν δεν αποκρύβονται μάλιστα στον σχετικό διάλογο, ότι η ανάδειξη και η ενίσχυση της χώρας μας ως «πόλου σταθερότητας» στην πολύ κρίσιμη περιοχή, δεν είναι καθόλου μια απλή υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν γίνεται βαρύ το κλίμα απειλών από Ανατολάς, όπως πρόσφατα που η ένταση έχει κορυφωθεί. Επίσης, υπάρχει προφανής προτεραιότητα για την ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης, κυρίως από την ΕΕ αλλά και από άλλους οργανισμούς, προς την χώρα μας και προς τα Βαλκάνια γενικότερα, για την προοπτική της ένταξης των οποίων –των δυτικών Βαλκανίων- με συνέπεια εργαζόμαστε και σε σαφή αντιπαλότητα με τη στρατηγική θρησκευτικών τόξων και μεγαλοϊδεατικών στρατηγικών από γειτονικές χώρες. Ακόμη, η βαλκανική οικονομική συνέργεια που θα πρέπει να αναπτυχθεί είναι οργανικό μέρος του ευρύτερου αναπτυξιακού ρόλου που η χώρα μας διεκδικεί ως ενεργειακός και εμπορευματικός κόμβος, ιδιαίτερα στη νέα φάση, μετά και την τυπική λύση των μνημονιακών δεσμεύσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής

«Η χώρα δεν κερδίζει από την παράταση της εκκρεμότητας. Δεν ενισχύεται από την μη θετική αξιοποίηση του παρόντος συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων στη γείτονα χώρα και την παραμονή σε ένα status μη λύσης. Ενώ ταυτόχρονα μια τέτοια κατάσταση θα σηματοδοτεί την αδυναμία της χώρας να πείσει σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, γιατί θα επιμένουμε στην μη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, επαναλαμβάνω, για όλες τις χρήσεις.

Σήμερα πια, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που αναπτύσσονται στη σχετική συζήτηση, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δηλαδή χάθηκε χρόνος και αντίστοιχα απομειώθηκε διεθνές και οικονομικό-αναπτυξιακό κεφάλαιο μέσα σε μία μακρά περίοδο ισχυρών μεταπτώσεων και αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή μας. Αφενός στην αρχή η ελληνική πλευρά δεν εργάστηκε για να υπάρξει και να κατοχυρωθεί σύνθετη ονομασία και αφετέρου, από ένα χρονικό σημείο και ύστερα, η τότε πολιτική ηγεσία στην ΠΓΔΜ δρομολογήθηκε σε ενέργειες με σαφή εθνικιστική διάσταση που εμμονικά κατέτειναν στην κατοχύρωση του ονόματος της χώρας ως «Μακεδονία» .

Επ’ αυτού να επισημάνω ότι δεν θεωρώ χωρίς σημασία το να παραγράφεται η γεωγραφική και ιστορική πραγματικότητα που έχει καθορίσει μέσω διεθνών συνθηκών τα όρια της Μακεδονίας σε τουλάχιστον τρία γεωγραφικά μέρη. Είναι πιο δύσκολο μάλιστα στη χώρα μας να κατανοηθεί η θέση της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ εκείνης της περιόδου ως ονομασία αυτόνομης πλέον χώρας-μέλος του ΟΗΕ -και όχι ως ομόσπονδο μέρος της Γιουγκοσλαβίας- με πάντοτε υπαρκτή και παρούσα την μεγάλη περιφέρεια της Μακεδονίας στον ελλαδικό χώρο»

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι εφόσον έρθει στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση μία συμφωνία, στη βάση των επανειλημμένων από πλευράς του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών δημόσιων τοποθετήσεων και δεσμεύσεων, θα βρει –μέσα και από τη συζήτηση- μία ευρύτατη πολιτική στήριξη.

«Πρέπει να τελειώνουν η σιωπή και οι τακτικισμοί πολιτικών ηγεσιών και δυνάμεων που αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για να ακούγονται διχαστικοί αφορισμοί για «εθνομηδενιστές», για «προδότες» και «αγχόνες», για ανοικτές απειλές οργανώσεων ακόμα και απέναντι στους Έλληνες βουλευτές, τους πολιτειακούς παράγοντες, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό εξωτερικών, ως μειοδότες και υπόλογους για εσχάτη προδοσία. Να αντιληφθούν όλοι ότι τέτοιες ακραίες συμπεριφορές δεν είναι απλά μια γραφική σύγχρονη έκδοση και εκδοχή της μετεμφυλιακής πατριδοκαπηλείας και της υστερικής εθνικοφροσύνης, αλλά αποτελούν –όπως αποδείχθηκε άλλωστε- το θερμοκήπιο για μια άκρως επικίνδυνη, νόθα επανανομιμοποίηση μέσα σε μερίδα τους λαού μας των φιλοφασιστικών, χρυσαυγίτικων αντιλήψεων.

Αντίθετα, η απροκατάληπτη συζήτηση και η δημιουργική αντιπαράθεση πάνω σε ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα και τις «αλήθειες» κάθε πλευράς βοηθάει στο να διαμορφωθεί ένας ευρύς ευνοϊκός συσχετισμός για λύσεις και συμφωνίες. Για να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας επικίνδυνες εκκρεμότητες και μία διαχρονική αστάθεια στην περιοχή που θα προσδίδουν βεβαίως και μία ισχυρή αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και του λαού μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Αν διαβάσει κανείς....

Αν διαβάσει κανείς αυτά που είπε ο σύντροφος μεταξύ των άλλων δεν μπορεί να μην του βγαίνει το "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται"!και μάλιστα στην περίπτωση του συντρόφου αυτού ....βιάζεται κιόλας.Και για όσους παρακολουθούν εκτεταμένα το Σκοπιανό θα θυμάται πως ο συγκεκριμένος σύντροφος ήταν αυτός που όταν ο πρωθυπουργός ήταν στο Νταβός με τον άλλο σύντροφο Ζάεφ του ' στειλε….. χαμπάρια του Τσίπρα και του είπε ούτε λίγο ούτε πολύ...να βιαστεί.Υπάρχει σχετική δήλωση αν πάει κανείς και ανατρέξει. Αλλά και κάθε φορά που μιλάει για το θέμα έχει μια περίεργη βιασύνη!!!Τόσο που σε κάνει να σκέφτεσαι μήπως βρίσκεται κανένας"πατερούλης" πίσω και πάνω από αυτόν που συντονίζει και ελέγχει το όλο θέμα.

Τώρα τι να του πεις...

αυτού του παππού?Εντάξει, μου θυμίζει τον παππού στο σήριαλ"εγκλήματα",τον θυμάστε,που κοιμόταν πρωι-βράδυ με τις αναμνήσεις του ΕΛΑΣ,του Βελουχιώτη κ.λ.π και νομίζει ότι ο ελληνικός λαός κάπως έτσι σκέφτεται όπως κι αυτός.Τι μας λέει ο παππούς Βούτσης?Να βιαστούμε για να αποφύγουμε λέει εκκρεμότητες μελλοντικές που θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις!Δηλαδή τις επικίνδυνες καταστάσεις θα τις αποφύγουμε αν δεχθούμε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο με δυο λόγια και θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και διασφαλισμένες τις νέες γενιές σε τέτοια θέματα!!Οχι μη γελάτε ο παππούς τα έχει σώας τας φρένας!Ο πόθος τους είναι η Μεγάλη Λαική Δημοκρατία και τώρα που κυβερνούν είναι η χρυσή ευκαιρία!Κατηγορούν τα μεγαλειώδη και δημοκρατικά 2 συλλαλητήρια ως εθνικιστικά,απαξιώνουν το 80%των πολιτών που δεν επιθυμούν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο και αναρωτιέται κανείς αφού νομίζουν ότι η κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση και τη θέση του ελληνικού λαού και επειδή σέβονται τον ελληνικό λαό όπως λένε γιατί δεν κάνουν ένα δημοψήφισμα?

Πετρογιάννης

Δεν έχουν πλέον άλλο επιχείρημα, παρά να βαπτίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (οι οποίοι βέβαια θεωρούν μειοδότες και προδότες τους Τσίπρα, Καμμένο, Βούτση, Κοτζιά και Παυλόπουλο) ως πολίτες με φασιστικές ή χρυσαυγήτικες αντιλήψεις! Ποιό "ΚΚΕ εσωτερικού" γίνεσαι "ΚΚΕ εξωτερικού" και μετά πεθαίνεις! Παρτάλια! Η ιστορία θα σας βάλει δίπλα στους Ιούδες και Εφιάλτες...Οι εκδόσεις βιβλίων δεν σας σώζει!

ποτε θα κανει ξαστερια?

σε ζοριζει κανεις μπαρμπα και βιαζεσαι να δωσεις τη μακεδονια?

Τίνα

Κάνουν πίσω οι εθνομηδενιστές, φοβήθηκαν τον κόσμο και το γκριζάρισμα του Αιγαίου. Αναδιπλώνονται κατάλαβαν ο,τι δεν τους βγήκε.

pik

Πιάσε ένα καρτούτσο μπάρμπα..να θυμηθούμε τα πολύ παλιά που όμοιοι σου σοβιετολάγνοι θέλαν το δίκιο του ´´μακεδονικού´´ μορφώματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

690_fa83d939-c781-47fb-bc2a-ef314c462144

«Η είδηση είναι ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία» αναφέρει η Πειραιώς για το τηλεφώνημα του Παύλου Πολάκη στον Γιάννη Στουρνάρα

stournaras_polakis_art2

Ωμή παρέμβαση ενός υπουργού στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος - Τον εκβιάζει ότι θα πάει στο γραφείο του και θα μείνει εκεί, μέχρι να διατάξει έρευνα και για άλλα δάνεια, εκτός από το δικό του, από την Attica Bank - Έδωσε στη δημοσιότητα επιλεκτικά μέρη της συνομιλίας τους - ΝΔ: Εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια, να παρέμβει η Δικαιοσύνη

81
mitsotakis_me_bankers_3

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ: για όσους πολίτες ήταν κατά την τελευταία τριετία συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα

31
tsipras_anas

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την είσοδο των κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα – Οι δύο υφυπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έδωσαν θρησκευτικό όρκο, έναντι των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν πολιτικό όρκο

63