Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Να μην αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση να πάει χαμένο

Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Να μην αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση να πάει χαμένο

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Οι δηλώσεις του για την οικονομία και την έξοδο από τα Μνημόνια

tzanakopoulos_diloseis
Τη βούληση της κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα θέματα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, επέμεινε στο αφήγημα περί “καθαρής εξόδου” από το Μνημόνιο. Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο του 2018, αλλά και μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για μεταμνημονιακό μηχανισμό εποπτείας.

“Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ στη συνέχεια θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου να καταλήξουμε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές, που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά και την μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας" υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τόνισε, παράλληλα, ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό. "Έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017” είπε και προσέθσε: "Σας θυμίζω ότι η τότε συμφωνία προέβλεπε την ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και την δημιουργία αποθεματικού που θα λειτουργήσει ως εξασφάλιση της ανάκτησης αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 και μετά”.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι “σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας, η Νέα Δημοκρατία αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο” και συνέχισε, λέγοντας ότι "για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, όταν η Νέα Δημοκρατία προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών και εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας".

Κλείσιμο
Όπως ανέφερε, διαψεύδονται και σήμερα και η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και την μνημονιακή επιτροπεία, με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτουν σταθερά και την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται.

Για ΠΓΔΜ

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στη διαπραγμάτευση αυτή, όπως είπε, εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον, την σύνθετη ονομασία και δεύτερον, την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων, πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα.

Διευκρίνισε ότι η συμφωνία, για να είναι δίκαιη και βιώσιμη, πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις. "Βεβαίως, αναγνωρίζουμε τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά μια τέτοια συμφωνία όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ, αλλά και την Ελλάδα. Οι γείτονές μας λοιπόν πρέπει να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί να πάει χαμένο" ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δήλωσε ότι αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας. “Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σταματήσει λοιπόν τα ήξεις αφήξεις και τις διαρκείς πολιτικές στροφές, να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού. Έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή και να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις ακροδεξιές φωνές των κυρίων Σαμαρά και Γεωργιάδη, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ως πολιτικούς του καθοδηγητές" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, είπε πως “από τη δική μας πλευρά, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις, τη μέγιστη δυνατή συμφωνία σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής και γεωπολιτικής αλλά και υπερασπιστή της ειρήνης, της διπλωματίας και του διαλόγου τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και διεθνώς”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης