Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση παρέτεινε αναίτια την οικονομική κρίση

111stanford

«Ο κύκλος της λιτότητας θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια», ανέφερε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με φοιτητές του Stanford

Συνάντηση με φοιτητές του πανεπιστημίου Stanford είχε την Τετάρτη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση που είχε μαζί τους, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «παρέτεινε αναίτια την κρίση», εκτιμώντας πως «ο κύκλος της λιτότητας έπρεπε να έχει κλείσει πριν τρία χρόνια».

«Η χώρα περνά μια μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Χάθηκε το 25% του Α.Ε.Π. τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο κύκλος της λιτότητας θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια, αλλά είχαμε την άνοδο στην εξουσία μιας κυβέρνησης που παρέτεινε αναίτια την κρίση με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες όσων έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ελλάδα συνέβη νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, οι λαϊκιστές κέρδισαν δύο εκλογές και βρίσκονται στην εξουσία εδώ και τρία χρόνια. Ένα από τα «θετικά» αυτού του πολιτικού πειράματος είναι ότι οι πολιτικές των λαϊκιστών, σε μεγάλο βαθμό, απαξιώθηκαν. Είναι, πλέον, πολύ δύσκολο για κάποιον να τρέξει μια πολιτική καμπάνια βασισμένη σε υποσχέσεις. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας. Και κατέληξε να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από ό, τι υποσχέθηκε», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι «είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε με σημαντική διαφορά τις επόμενες εκλογές. Πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, που σήμερα συνδέονται κυρίως με την εύρεση εργασίας. Μια γενιά ταλαντούχων νέων φεύγει από τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Θα επιστρέψουν μόνο εάν τους προσφέρουμε πραγματικές ευκαιρίες δουλειάς. Για αυτό, η πολιτική μας ατζέντα επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θέλουμε να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στους εργαζόμενους. Να μειώσουμε τους συντελεστές φορολόγησης, αλλά και τις εισφορές. Η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει την παραγωγική οικονομία για να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα, που επιστρέφει μέσω επιδομάτων κυρίως σε αυτούς που θεωρεί εκλογική της πελατεία».

Σε σχετική ερώτηση Έλληνα φοιτητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Η δημόσια διοίκηση παραμένει πολύ αναποτελεσματική. Δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας. Απαιτείται μια διαδικασία ανασχεδιασμού μαζικής κλίμακας. Με άξονες τους ανθρώπους, τις διαδικασίες, τις ικανότητες, την τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει το έργο της δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει στα βασικά. Για παράδειγμα, προσπάθησα πολύ να εφαρμόσω ένα σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που να λειτουργεί, διότι -όποτε έβλεπα αξιολογήσεις προσωπικού- όλοι είχαν άριστα. Χρειαζόμαστε περισσότερη αξιοκρατία, ειδικά όταν επιλέγουμε τους επικεφαλής τομέων σε δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να βλέπουμε το συνολικό αποτύπωμα της δημόσιας διοίκησης. Τι πρέπει να κάνει το Κράτος; Τι θα μπορούσε να κάνει ο ιδιωτικός τομέας; Πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του τόνισε πως «το σημαντικότερο είναι η εντολή που λαμβάνεις από τους πολίτες. Όσο πιο ισχυρό είναι το Κόμμα μας την επόμενη των εκλογών τόσο πιο σταθερή θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση. Εάν λάβεις μία ισχυρή εντολή, είσαι σε θέση να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Θέλουμε να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει. Θέλουμε αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της χώρας. Μετά τις επόμενες εκλογές, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν εάν η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή Κυβέρνηση, αποφασισμένη να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Προτεραιότητά μας είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών. Θα αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια που κάνουν τη ζωή των επενδυτών πολύ δύσκολη. Την ίδια στιγμή, θα ξεμπλοκάρουμε ορισμένες από τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.Τους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες πρέπει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό θα μας δώσει χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες και πιο περίπλοκες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η επιτυχία μας εξαρτάται από το εάν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των Ελλήνων».

Καταλήγοντας είπε: «Θέλω να δώσω βήμα έκφρασης σε όλους εκείνους που εμπνέουν τους πολίτες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο μέσα από σκληρή δουλειά. Έχουμε ανάγκη να προσελκύσουμε το ταλέντο που διαθέτει η χώρα για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να αποτολμήσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε ξανά την πολιτική ελκυστική για τους νέους. Ταλαντούχους, νέους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα ή την εμπλοκή τους στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προσόντα στην πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Κυνικός ορθολογιστής

Μετά απο 3 χρόνια να χρησιμοποιεί την λέξη "αναίτια " ενώ είναι σε όλους γνωστές οι αιτίες :οι δανειστές μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση -κωλοτούμπα του ψεύτη παπατζή επέβαλαν την αναγκαία λιτότητα σε μιά χρεωκοπημένη οικονομία ,μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην κριτική ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων του Κυριάκου

Φίλιππος Ακρίτης

Το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ μόλις αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κρίση, πέταξε το μπαλάκι στον Λαό, κάνοντας εκλογές. Εάν η ΝΔ κράταγε την προεκλογική υπόσχεση της το 2004 για "επανίδρυση του κράτους", "μεταρρυθμίσεις" κλπ, η διαχείριση της κρίσης θα ήταν ευκολότερη και οι επιτώσεις της κρίσης θα ήταν υπιότερες. Η ΝΔ και ο Κυριάκος απογοήτευσαν και απογοητεύουν, τόσο τους υποστηρικτές τους όσο και την Ελλάδα. Οι φοιτητές γύρω από τον Κυριάκο μάλλον γελάνε με αυτά που λέει.

ΝΑΝΟΓΙΛΕΚΟΣ

ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΑΦΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΔ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΤΑΓΕ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ

Anonymous

Παλι ψεμματα λες ; Οκ , μια συμφωνια τοτε. Αν μου πεις ποιος ειναι ο πατερας σου , στα συγχωρω ολα . Αλλα να πεις την αληθεια.... αν τολμας !

vas

Ο πατέρας του ειναι αυτός που προέβλεψε τη χρεοκοπία 15 χρόνια πρίν. Ειναι αυτός που ο,τι ειχε προβλέψει έγινε αριστερό σούργελο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

44D2FCE5-2301-212D-D3E4-7CC6E861FB6E

Κωμική και άδικη αύξηση των 30 ευρώ στον κατώτατο μισθό που προτείνει η υπουργός Εργασίας αναφέρει ο Στέφανος Μάνος και επαναφέρει την πρόταση του για μισθό 669 ευρώ και σύνταξη για όλους στα 700 ευρώ

AD36469C56E9505D2CE67D16E371D84D

«Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού» αναφέρει στην τέταρτη τροπολογία και διευκρινίζει ότι «η ΠΓΔΜ δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις»

1