Στρατούλης : Να επιστραφούν άμεσα τα παράνομα παρακρατηθέντα από τις συντάξεις

Ο πρώην υπουργός εργασίας κατήγγειλε το νόμο Κατρούγκαλου – Επίθεση στην κυβέρνηση για την μη επιστροφή των παράνομων κρατήσεων σε βάρος των συνταξιούχων 

Επίθεση στην κυβέρνηση για την μη επιστροφή από τον ΕΦΚΑ και από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) των παράνομων παρακρατήσεων σε βάρος των συνταξιούχων, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρης Στρατούλης. Μετά από συνάντησή του μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Τέλη Κάντα, ο κ. Στρατούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Η μνημονιακά μεταλλαγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις συνταξιοκτόνες ρυθμίσεις του νόμου 4387/2016 (Κατρούγκαλου) συνέχισε την φτωχοποίηση των συνταξιούχων, που είχαν ξεκινήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, όμως, η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2016 κάνει και αυθαίρετη και παράνομη εφαρμογή αυτού του νόμου, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα αυτή η παρανομία της έχει ήδη επιβεβαιωθεί και από σχετική γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη, την οποία έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για αυτές τις παράνομες περικοπές των συντάξεων αποκρύπτοντας, όμως, ότι αυτές γίνονται κατά βάση για εισφορές επί των συντάξεων, που θεσπίστηκαν με νόμους που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (νόμος 3986/2011) και ΝΔ –ΠΑΣΟΚ (νόμος 4093/2012).

Επανερχόμενος για πολλοστή φορά στο θέμα, καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους τις αυθαίρετες και παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις. Να σταματήσει επίσης, και να παίζει την κολοκυθιά με αντικρουόμενες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και του αρμόδιου Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης. Να επιστρέψει άμεσα στους δικαιούχους συνταξιούχους όλα τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά.

1. Η πρώτη περίπτωση αφορά την εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 σε μηνιαίες επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ. Αυτή η εισφορά εντελώς παράνομα υπολογίζεται στο προηγούμενο μεγαλύτερο – αλλά ανύπαρκτο πλέον - ποσό της επικουρικής σύνταξης και όχι στο μειωμένο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να γίνεται αυθαίρετα και παράνομα παρακράτηση πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει ακόμα και αυτός ο νόμος.

2. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις κρατήσεις, που επέβαλλε ο μνημονιακός νόμος 4093/2012 σε όσους συνταξιούχους του δημοσίου έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ μηνιαία και όσους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχουν σχετικό άθροισμα μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ μηνιαία. Μετά τον επανυπολογισμό - σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου - και την μείωση των επικουρικών συντάξεων εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν υπερβαίνουν πλέον αυτά τα όρια (με βάση τα οποία γίνονταν οι κρατήσεις) και επομένως αυτές θα έπρεπε να σταματήσουν να γίνονται, ενώ σε άλλους με ποσά άνω των 1.000 ευρώ, θα έπρεπε να μειωθεί το ποσοστό της κράτησης.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνει ότι η κυβέρνηση δεν αναφέρει τίποτα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο προβλεπόμενος από το νόμο Κατρούγκαλου επανυπολογισμός όλων των επικουρικών συντάξεων και ιδιαίτερα στο πρώην ΕΤΕΑΜ, όπου εφαρμόστηκε αυθαίρετα χωρίς να προβλέπεται από κανένα νόμο ένας γενικός κόφτης, οδήγησε τις συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις σε μειώσεις μέχρι και 70%. Επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει ότι δεν γνωρίζει ότι κατά τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 δεν συμπεριλήφθηκαν οι εισφορές του 13ου και 14ου μισθού παρά την ρητή πρόβλεψη αυτού του νόμου με αποτέλεσμα το ανταποδοτικό μέρος αυτών των συντάξεων να μειώνεται κατά 16,7%.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για να διεκδικήσουν όχι μόνο τα οφειλόμενα σ' αυτούς παρανόμως παρακρατηθέντα χρηματικά ποσά, αλλά και να μην πραγματοποιηθούν νέες μειώσεις των συντάξεων τους από 1/1/2019 και για να ακυρωθούν όλες οι μνημονιακές πολιτικές που κατεδάφισαν τις συντάξεις τους και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

demo

Οι συνταξεις πρεπει να κοπουν και αλλο. Σε καμια περιπτωση η υψηλοτερη συνταξη στην Ελλαδα αυτη την περιοδο δεν πρεπει να ειναι πανω απο τα 800 ευρω. Βρες χρηματα και δωσε αυξησεις αν βγεις βουλευτης ξανα γραφικε τυπε, καταστροφεα, ιδεοληψια.

κοινος νους

σωστα τα λες να κοπουν οι συνταξεις οσων εχουν πληρωσει κανονικοτατα τις εισφορες τους 35 χρονια τωρα για να εξακολουθεις εσυ να φοροδιαφευγει...ωραιος!!!!

Στράτα στρατούλα

Πες τα μπάρμπα, όλο και κάποιο ψηφαλάκι θα κερδίσεις

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

filakes_koridallos_art

Οι φυλακές που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία θα φύγουν από τη Δυτική Αθήνα  - Πέντε εμβληματικά έργα αναπλασης για Αττική και Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

101