Πολιτική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το «σύνηθες επεισόδιο» με τους στρατιωτικούς

Πολιτική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το «σύνηθες επεισόδιο» με τους στρατιωτικούς

Πάρε τον Ερντογάν για να επιστρέψουν, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό, απάντησε ο πρωθυπουργός - Εξανεμίστηκαν οι πιθανότητες συναίνεσης και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Οι βαθιές διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν σε όλα τα μείζονα ζητήματα, επιβεβαιώθηκαν και στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, όπως φάνηκε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την πολιτική φαρμάκου την τελευταία τριετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ διαφώνησαν ανοιχτά και στον χειρισμό της υπόθεσης, με τη σύλληψη στον Έβρο και την κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στη χώρα μας, με τον κ. Τσίπρα να απαντά σε υψηλούς τόνους και μάλλον ενοχλημένος από την ανοιχτή παραίνεση του κ. Μητσοτάκη ότι θα καλέσει τον τούρκο πρόεδρο «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα».

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση και πως οι κυβερνητικές κινήσεις έχουν μία στέρεα λογική και εντάσσονται σε ένα σχέδιο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο από την πλευρά του να τον εγκαλεί γι' αυτό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για την τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα επισήμανε με νόημα την προσφυγή της Αθήνας στο ΝΑΤΟ, ενώ συνδύασε το όλο θέμα με το πώς έχει κινηθεί η κυβέρνηση και στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχει ζητήσει πίσω η Άγκυρα: «Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι' αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.


«Εθνική» σύγκρουση
Η δραματική τροπή που έχει λάβει η υπόθεση των Κούκλατζη – Μητρετώδη υπήρξε απλώς η αφορμή για να εκδηλωθεί αυτή η νέα σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ. Ωστόσο η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής προϊδεάζοντας για τα όσα θα ακολουθήσουν είτε στην περίπτωση, που η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κυβέρνηση βρεθεί προ μίας ανεξέλεγκτης κρίσης, αλλά και αν τελικά προκύψει η προοπτική της επίλυσης του Μακεδονικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μοιάζει να είναι μηδαμινές οι ελπίδες μίας εθνικής συναίνεσης, ή ακόμα και ελάχιστης συνεννόησης μεταξύ των βασικών πολιτικών δυνάμεων. Το χάσμα, ίσως και ο διχασμός είναι ορατός πλέον, ίσως και αναπόφευκτος όσο το πολιτικό κλίμα παραμένει τόσο βαρύ και αφόρητο, με αμοιβαία την καχυποψία και δεδομένες τις άγριες διαθέσεις σε αμφότερες τις πλευρές.

Ο πρωθυπουργός έδειξε μάλλον αιφνιδιασμένος από το γεγονός ότι τα εθνικά θέματα τέθηκαν στη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή, καίτοι η περίοδος είναι ιδιαίτερα τεταμένη και η ανησυχία έκδηλη για τα όσα συμβαίνουν ή και μπορεί να συμβούν το επόμενο διάστημα.

Επέκρινε δε για τούτο τον κ. Μητσοτάκη: «Καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Δεν αντέξατε όμως τον πειρασμό. Θέλω να σας πω ότι δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα απαντώντας στις αιτιάσεις περί «επιπολαιότητας» της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εδώ και 3 χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτή την εύθραυστη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» και υποστήριξε ότι «αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά χάρη σε συστηματική και στρατηγική προσπάθεια με στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής και μέσα από μια πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς της χώρας προς τους γείτονες μας».

Αφού επανέλαβε ότι «χρειάζεται πράγματι ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματα μας», έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αδιαπραγμάτευτη η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ότι είναι πάντα ανοικτή για συνεννόηση και συνεργασία όχι όμως για παιχνίδια, καταλήγοντας με νόημα και απευθυνόμενος εμμέσως προς την Άγκυρα σημείωσε ότι «ας το έχουν καλά στο μυαλό τους, παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζουν».

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο κ. Μητσοτάκης και αυτό ήταν το μοναδικό σημείο που οι δύο αρχηγοί έδειξαν να συμπλέουν: «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης» σημείωσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, που  στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης ήταν επίσης πολύ επικριτικός. Αφού έθεσε ξανά το αίτημα για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα κυβέρνησης που ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί για κομβικό ζήτημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Όταν οι δύο τους θα βρεθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δεν συνομιλείτε ως επικεφαλής κυβέρνησης, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι ΑΝΕΛ έχουν άλλη θέση. Άλλα λέτε εσείς, άλλα ο Καμμένος. Δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης και γι' αυτό έχετε προσωπική ευθύνη».

Η διαμάχη συνεχίστηκε με διαρροές από ΝΔ και Μαξίμου και μετά τη συζήτηση στη Βουλή.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Μητσοτάκη έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε τη δήλωση Ερντογάν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στη Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς. Και πρόσθεταν ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει, καθώς από τη μία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη αναβάθμισε το συμβάν, στέλνοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο ΝΑΤΟ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσαν ότι η ΝΔ για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή, βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, κάτι που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά στη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη χώρα» επισήμαιναν.

ΣΧΟΛΙΑ (89)

Πρώnv τoξότns vυv X.A.

Koύλη, εσεis στην ΝΔ έχετε κovέ με την τoυρκιά. Πες τον Kαραμάv-αλή τον σoυβλακοφάγo να πάρει τnλ το κoυμπαράκι του τον Eρvτoγάν να δεiξει επιεiκεια στους 2 Έλλnvες στρατιωτικoύς.

Βασανιστής Μακρονήσου

Άντε βρε Κούλη, μη μας βασανίζεις άλλο. Άσε να έρθει κάποιος που να έχει λίγο κουκούτσι μυαλό. Μπορείς π.χ. να επιστρέψεις στο Χάρβαρντ να αναλάβεις να ψήνεις ντόνερ.

Δεξιός

Ο Kούλης τουλάχιστον σπούδασε στο Harvard. Αν πάνε οι συριζαίοι στο Harvard όχι μόνο θα ψήνουν, αλλά θα τρέχουν με τη σφουγγαρίστρα στους διαδρόμους. Για τολμήστε κάποτε να πάρετε καμιά συνέντευξη από καθηγητές, συμμαθητές ή συμφοιτητές της ηγεσίας του Σύριζα, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, για να διασκεδάσουμε. Που είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος να κάνει μια αθώα έρευνα; Αλλά και εδώ έχετε ρίξει κουκούλωμα μεγαλύτερο από της Novartis...

ΠΑΝΟΣ

Αμα ήταν τα παιδια σου ρε μπαγλαμα θα ηταν μεθοριακο επεισοδιο????βλημα!!! τσακισου και παρε τηλεφωνο τον Ερντογαν............τεμπελχανά.

!@#

αφού το θεωρεί σύνηθες περιστατικό, γιατί δεν είναι ήδη πίσω οι δικοί μας; στημένο περιστατικό είναι και δείχνει τόση ψυχραιμία δεν ανησυχεί για τα παιδιά μες τις τουρκικές φυλακές; όλος ο κόσμος ανησυχεί, αυτός δεν ανησυχεί; μία τρίχα να πειραχτεί από τους αιχμαλώτους μας...μία τρίχα μόνο...

driverx

Αξιολυπητοι και οι δυο!

@χρόνια

θαυμάστε νοητικό επίπεδο οπαδού σύριζα, από ορθογραφία μέχρι τρόπο σκέψης. Ο χαχανούλης που τποστηρίζεις αγράμματε οπαδέ κατάφερε σε τρία χρόνια ότι οι προηγούμενοι σε σαράντα.

λέγονται τέτοια πράγματα...

κάποιοι ψηφοφόροι του τσίπρα, δέν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα του σε θέματα Εθνικής ασφάλειας (εκτός της κιμαδομηχανής των μνημονίων του). Όμως ποτέ δέν είναι αργά να το ξανασκεφτούν.

Πάρε τηλέφωνο ...

... τον κέρατά Ερδογάβ.

Καμμενος, Τσίπρας

Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος....

Κυβέρνηση τρελών;;;

Τσιπρας, χθές: "Δεν θέλω να αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν σε διπλωματικό" Καμμενος, σήμερα: "Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών" Ενώ είχε προηγηθεί η ίδια έκκληση του Π. Καμμένου προς το ΝΑΤΟ!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airplane_venez

Σύμφωνα με πηγή από τη Βενεζουέλα, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη που έφθασαν στην Ελλάδα - Το ίδιο κανάλι κάνει λόγο και για επαφές της κυβέρνησης Τσίπρα με συνεργάτες του Γκουαϊδό

4
mloizou0

Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»: Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε - Γεννηματά: Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; - Αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου - Επικρίσεις εκ των έσω από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών: Αν το είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση

79
4751682

«Ουδέποτε πρόκειται ν' αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση, η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», δήλωσε από την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

27