Πολιτική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το «σύνηθες επεισόδιο» με τους στρατιωτικούς

Πολιτική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το «σύνηθες επεισόδιο» με τους στρατιωτικούς

Πάρε τον Ερντογάν για να επιστρέψουν, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό, απάντησε ο πρωθυπουργός - Εξανεμίστηκαν οι πιθανότητες συναίνεσης και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Πολιτική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το «σύνηθες επεισόδιο» με τους στρατιωτικούς
Οι βαθιές διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν σε όλα τα μείζονα ζητήματα, επιβεβαιώθηκαν και στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, όπως φάνηκε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την πολιτική φαρμάκου την τελευταία τριετία.

Ο
Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ διαφώνησαν ανοιχτά και στον χειρισμό της υπόθεσης, με τη σύλληψη στον Έβρο και την
Κλείσιμο
κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στη χώρα μας, με τον κ. Τσίπρα να απαντά σε υψηλούς τόνους και μάλλον ενοχλημένος από την ανοιχτή παραίνεση του κ. Μητσοτάκη ότι θα καλέσει τον τούρκο πρόεδρο «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα».

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση και πως οι κυβερνητικές κινήσεις έχουν μία στέρεα λογική και εντάσσονται σε ένα σχέδιο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο από την πλευρά του να τον εγκαλεί γι' αυτό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για την τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα επισήμανε με νόημα την προσφυγή της Αθήνας στο ΝΑΤΟ, ενώ συνδύασε το όλο θέμα με το πώς έχει κινηθεί η κυβέρνηση και στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχει ζητήσει πίσω η Άγκυρα: «Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι' αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.


«Εθνική» σύγκρουση
Η δραματική τροπή που έχει λάβει η υπόθεση των Κούκλατζη – Μητρετώδη υπήρξε απλώς η αφορμή για να εκδηλωθεί αυτή η νέα σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ. Ωστόσο η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής προϊδεάζοντας για τα όσα θα ακολουθήσουν είτε στην περίπτωση, που η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κυβέρνηση βρεθεί προ μίας ανεξέλεγκτης κρίσης, αλλά και αν τελικά προκύψει η προοπτική της επίλυσης του Μακεδονικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μοιάζει να είναι μηδαμινές οι ελπίδες μίας εθνικής συναίνεσης, ή ακόμα και ελάχιστης συνεννόησης μεταξύ των βασικών πολιτικών δυνάμεων. Το χάσμα, ίσως και ο διχασμός είναι ορατός πλέον, ίσως και αναπόφευκτος όσο το πολιτικό κλίμα παραμένει τόσο βαρύ και αφόρητο, με αμοιβαία την καχυποψία και δεδομένες τις άγριες διαθέσεις σε αμφότερες τις πλευρές.

Ο πρωθυπουργός έδειξε μάλλον αιφνιδιασμένος από το γεγονός ότι τα εθνικά θέματα τέθηκαν στη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή, καίτοι η περίοδος είναι ιδιαίτερα τεταμένη και η ανησυχία έκδηλη για τα όσα συμβαίνουν ή και μπορεί να συμβούν το επόμενο διάστημα.

Επέκρινε δε για τούτο τον κ. Μητσοτάκη: «Καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Δεν αντέξατε όμως τον πειρασμό. Θέλω να σας πω ότι δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα απαντώντας στις αιτιάσεις περί «επιπολαιότητας» της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εδώ και 3 χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτή την εύθραυστη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» και υποστήριξε ότι «αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά χάρη σε συστηματική και στρατηγική προσπάθεια με στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής και μέσα από μια πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς της χώρας προς τους γείτονες μας».

Αφού επανέλαβε ότι «χρειάζεται πράγματι ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματα μας», έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αδιαπραγμάτευτη η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ότι είναι πάντα ανοικτή για συνεννόηση και συνεργασία όχι όμως για παιχνίδια, καταλήγοντας με νόημα και απευθυνόμενος εμμέσως προς την Άγκυρα σημείωσε ότι «ας το έχουν καλά στο μυαλό τους, παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζουν».

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο κ. Μητσοτάκης και αυτό ήταν το μοναδικό σημείο που οι δύο αρχηγοί έδειξαν να συμπλέουν: «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης» σημείωσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, που  στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης ήταν επίσης πολύ επικριτικός. Αφού έθεσε ξανά το αίτημα για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα κυβέρνησης που ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί για κομβικό ζήτημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Όταν οι δύο τους θα βρεθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δεν συνομιλείτε ως επικεφαλής κυβέρνησης, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι ΑΝΕΛ έχουν άλλη θέση. Άλλα λέτε εσείς, άλλα ο Καμμένος. Δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης και γι' αυτό έχετε προσωπική ευθύνη».

Η διαμάχη συνεχίστηκε με διαρροές από ΝΔ και Μαξίμου και μετά τη συζήτηση στη Βουλή.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Μητσοτάκη έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε τη δήλωση Ερντογάν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στη Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς. Και πρόσθεταν ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει, καθώς από τη μία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη αναβάθμισε το συμβάν, στέλνοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο ΝΑΤΟ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσαν ότι η ΝΔ για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή, βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, κάτι που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά στη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη χώρα» επισήμαιναν.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης