ΥΠΕΞ: Προκαλεί η Τουρκία για Κύπρο, την καλούμε να συμμορφωθεί

ΥΠΕΞ: Προκαλεί η Τουρκία για Κύπρο, την καλούμε να συμμορφωθεί

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ» - Η Αγκυρα με ανακοίνωση μιλά για συμφέροντά της στην κυπριακή ΑΟΖ

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στην Αγκυρα που χαρακτήρισε την Κυριακή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις»
της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης» τις οποίες και δεν αναγνωρίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ:

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού "λαού"», τονίζοντας πως «όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Σημείωνε προκλητικά ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», και εκτοξεύει απειλές προς τις ξένες ετιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", στην περιοχή των υδρογονανθράκων». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Παρά τις προειδοποιήσεις, η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του τουρκοκυπριακού "λαού", οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.

» Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στη ζώνη 3 της αποκαλούμενης κυπριακής ΑΟΖ.

» Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού "λαού" επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου".

» Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.

» Η μόνη υπευθυνότητα για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια όλων αυτών, βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

» Aυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.

» Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι 'αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

» Και για όσο διάστημα η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση" συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.

» Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Ναυαρχος

ΒΑΡΑΤΕ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ!!ΧΑΣΙΣΩΜΕΝΟΙ ΜΠΑΣΤΟΥΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΡΚΟΙ.

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ....ΑΥΤΟΣ..Ο ΜΠΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ.-ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΙΣ...ΦΡΕΓΑΤΕΣ..!!!-ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ.ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ..!!!!ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ ..Ο...ΕΡΤΟΓΑΝ..!!! -

Κρόνος

Δηλαδή τα βάζει με ολόκληρη τη Ευρώπη? ε μπράβο του είναι μάγκας ο τυπάκος,

demi

Σιχαμενα μογγολια. Σιχαμενα trolls...

Αντωνης

Γιουσουφάκια για κάτσετε ήρεμα γιατί θα σας πάρει και θα σας σηκώσει και δεν σας σώζει ούτε ο αλλαχ!!!!!

zz

Πώ πώ κάναμε κρέας την μούρη του Ερτογαν με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μας , ο Σουλτάνος αλλάζει συνέχεια σώβρακα . Ολίγος ανδρισμός δεν βλάπτει νιάνιαρα του ΥΠΕΞ , κατά τα αλλά από λόγια καλά πάμε . Περιμένετε να μπουν στην Αθήνα για να τους κατηγορήσετε για ανάρμοστη συμπεριφορά , ντενεκέδες .

Αχμετ

Ελληνες το Αιγαιο ηδη ανηκει στη Τουρκια. Καθιστε φρονιμα και δεν θα ανοιξει μυτη. Μεχρι τωρα καλα τα πατε, αλλα να μιλατε λιγοτερο. Αν χασει την υπομονη της η Τουρκια θα σας ριξουμε παλι στη θαλασσα αλλα στο Ιονιο αυτη τη φορα.

XA XA..

ΩΡΑΙΟΣ Ο ΑΧΜΕΤ...ΑΧΜΕΤ ΤΖΑΝΟΥΜ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΣ??ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ..ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΞΑΥΛΩΣΗ..ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ...ΑΦΕΡΙΜ ΕΦΕΝΤΙΜ ΚΑΡΝΤΑΣΙΜΜ...

Ταγιπ

Βρε κακο που με βρηκε! Με απειλει το Ελληνικο ΥΠΕΞ! Τι αμαρτιες πληρωνω!

Onur

Αχ όχι! Το υπουργείο μας έχει απειλήσει! Έτσι ποιος θα σώσει τον τουρκικό στόλο! Βοήθεια! Οι Έλληνες απειλούν το στόλο μας! ahahahah!

Τασος

Βρε αφηστε τα εθνικα θεματα. Ασχοληθειτε εκει με την Νοβαρτις και τα αλλα τετοια στρατηγικα. Αυτα τα εθνικα θεματα ειναι για "εθνη". Οχι για τα μπαχαλα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_kentriki_omilia

"Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους" είπε ο πρωθυπουργός στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε μια συγκέντρωση, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις αντίστοιχες του 2015 - Εξήγγειλε προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία, ζήτησε πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης

56