Προκλητική η Άγκυρα: Μιλά για συμφέροντά της στην κυπριακή ΑΟΖ

Προκλητική η Άγκυρα: Μιλά για συμφέροντά της στην κυπριακή ΑΟΖ

Χαρακτήρισε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις» της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες και δεν αναγνωρίζει

Οι Τουρκοκύπριοι είναι «συνιδιοκτήτες» των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου και έχουν «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα» σ' αυτές δηλώνει η Άγκυρα! Με αφορμή την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «Saipem 12000» από τουρκικά πολεμικά σκάφη, εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση την Κυριακή χαρακτηρίζοντας τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις» της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες και δεν αναγνωρίζει.

Κάνοντας λόγο για «δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού "λαού"», το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Σημειώνει προκλητικά ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», και εκτοξεύει απειλές προς τις ξένες ετιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", στην περιοχή των υδρογονανθράκων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Παρά τις προειδοποιήσεις, η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του τουρκοκυπριακού "λαού", οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.

» Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στη ζώνη 3 της αποκαλούμενης κυπριακής ΑΟΖ.

» Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού "λαού" επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου".

» Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.

» Η μόνη υπευθυνότητα για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια όλων αυτών, βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

» Aυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.

» Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι 'αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

» Και για όσο διάστημα η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση" συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.

» Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΣΧΟΛΙΑ (36)

mario

Ξεφτιλες ελληνες, μια ζωη περιμενετε οι αλλοι να σας σωσουν. Μονοι σας τιποτα δεν μπιρειτε να καταφερετε. Τελειως αχρηστοι. Δηλ. Τι μελλον να εχει αυτος ο τοπος. Ειχα χρονια να ερθω στο ελλαδισταν. Σκυλια αδεσποτα περιφερονται εδω κι εκει μεσα στις πολεις, γαβγιζουν τους πολιτες! Δρομοι γεματοι λακουβες, καμια 10 αυτοκινητα παρανομα παρκαρισμενα με αναμενα τα αλαρμ, μια ομορφη κοπελα κατεβαζει το παραθυρο του αυτοκινητου και πεταει την γοπα απο το τσιγαρο κ.λπ. , κ.λπ. Διορθωθειτε σε αυτα τα μικρα και ασημαντα και τοτε ισως καπου καποτε θα εξορυξετε και πετρελαιο. Γιατι με αυτα που ειδα μονο για καρπαζιες εισαστε.

Προετοιμασία

Ελπίζω τουλάχιστον οι ένοπλες μας δυνάμεις μετά από όλα αυτά να έχουν κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία αν συμβεί το κακό. Δεν εννοώ το κακό στη Κύπρο μόνο Αλλά γενικά υπάρχει επιθετικότητα προς ολους τους γείτονες της.

Χ

Διχοτόμηση της Κύπρου τώρα.Οι Τούρκοι δεν πρόκειται ποτέ να αποσύρουν τον στρατό τους από τη Κύπρο.Όλη τους η ρητορική για την ΑΟΖ της Κύπρου και τα κοιτάσματα στηρίζεται στο ότι έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι στα κοιτάσματα εφόσον είναι ένα κράτος.Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν να λυθεί το κυπριακό και το μόνο που θέλουν είναι να μπλοκάρουν την εξόρυξη.Η Κύπρος πρέπει να πάρει μια γενναία απόφαση και να προχωρήσει μπροστά κοιτώντας την αλήθεια κατάματα.Αν γίνει διχοτόμηση και εφόσον έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ τότε δεν θα μπορούν τα μεμετια να κάνουν τίποτα.Σε δέκα χρόνια η Κύπρος θα είναι ένα πανίσχυρο κράτος οικονομικά και στρατιωτικά από τα πετροδολαρα..Και τότε δεν θα τολμά κανείς να απειλήσει ούτε την Κύπρο ούτε την Ελλάδα.

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Εγώ ξέρω ότι την περιοχή εξόρυξης την φυλάνε Γαλλικές και Αμερικανικές φρεγάτες... Οπότε αν θέλουν οι αγαπητοί μας γείτονες να κάνουν τίποτα άλλο εκτός απο χαρτοπόλεμο, να τους στείλουμε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της περιοχής να το βάλουν στο Google Maps να μην χαθούν και να πάνε να βγάλουν άκρη μ' αυτούς τους δύο.

Τακης

Τα μισά σχόλια εδω είναι φοβικά θα μας κάνουν εκείνο οι Τούρκοι θα μας κάνουν το άλλο κλπ οι ίδιοι Τούρκοι που παλεύουν δεκατίες με τους Κούρδους και δεν έχουν καταφέρει τίποτα , ξέρετε ο πόλεμος θέλει και κάποια χρήματα, και τα αλλά μισά σχόλια είναι μέσα στην Συνομωσία θέλουν να μας εκμεταλλευτούν οι Εβραίοι οι Αμερικανικοί η ΕΕ κλπ ξέρετε οσο τους δίνεις δικαιώματα θα σε εκμεταλλευτούν

ΚΥΠΡΟΣ

Αν η Τουρκία κόπτεται για τα δικαιώματα των κύπριων μουσουλμάνων(Τουρκοκύπριους τους ονόμασαν οι Άγγλοι) ας τους αφήσει να ενταχθούν στην αναγνωρισμένη διεθνώς κυπριακή δημοκρατία, (εκεί που είναι η θέση τους) και όχι να τους κρατάει ως όμηρους και πλήρως ελεγχόμενους στο ψευδοκράτος που έχει φτιάξει.....

Νίκος Θεσσαλονίκης

Προσέξτε η Τουρκία ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ. Εάν θελήσει η Τουρκία ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ μπορεί να προκαλέσει ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο όπου είναι η Κύπρος. Τέλος η Κύπρος ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο γιατί ΔΙΝΕΙ ΛΑΒΗ, ΑΦΟΡΜΗ στην Τουρκία να κάνει επεισόδιο. Μην ξεχνάτε , ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕΣΑ. στην συγκεκριμένη περίπτωση ποιος έχει τα μέσα????????

Γιάννης

Τούρκος;

martvo

Θα κινηθεί εναντίον και θα καταλάβει χώρα-μέλος της Ε.Ε; Η τουρκία; Μακάρι να κάνει την κίνηση! Προς το παρόν γαβγίζει σαν το παλιόσκυλο που είναι πάντως.

ελα..

πρεσβεία τουρκιας εκεί;

Παναγιώτης

Καλά, αν θέλουν να γεμίσει ο ουρανός S300 ας κάνουν πως απλώνουν πόδι στην Κύπρο. Το ότι έχει καθιερωθεί ένα status quo απο τα 60's δεν σημαίνει ότι θα επιτραπεί και δεύτερο....

ποιος έχει τα μέσα ?

Προφανώς οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι έχουν τα μέσα. Σ' αυτές τις περιοχές τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του από τους μεγάλους. Ούτε καν αυτές οι έρευνες.

nick

Για να μαθαίνεις οι Τούρκοι είναι θρασύδειλοι. Μόνο εάν έχουν τις πλάτες κάποιας υπερδύναμης κάνουν κίνηση. Το μόνο που κάνουν είναι να αυγατίζουν. Επίσης δεν έχουν υπεροπλία και κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο.

Τουρκία ένας Γίγας

δεν έχει πιλότους κι έμπιστους αξιωματικούς έπειτα από το πραξικόπημα- και ακόμη και οι στρατιώτες που έχει- όταν τους έστειλαν να πολεμήσουν πριν κάνα χρόνο, εγκατέλειψαν τα άρματα και τις στολές τους. Δύναμη και όπλα έχει ο ερντογάν- οι Τούρκοι δεν θα πολεμήσουν γι αυτόν όμως...

Γιωργος

Εμεις οι Ελληνες θα πρεπει να καταλαβουμε οτι ο Τουρκος ειναι αδηφαγος και θετει θεματα για να αποκομισει οφειλη εστω και αν δεν τα δικαιουται.Παραδειγματος χαρι (εστω και αν αυτο που λεω μπορει να χαρακτηρισθει ακραιο),η Ιαπωνια εκανε ερευνες για πετρελαιο στην ΑΟΖ της και βρηκε οτι υπαρχουν ενδειξεις υπαρξεως πετρελαιου ,η Τουρκια θα πει οτι εχει δικαιωματα γιατι στο Ναγκασακι ζει μια οικογενεια Τουρκων.!!!!!Τρελλο ετσι!!.Αλλα εκτιμω περα ως περα αληθινο γιατι απο τα 1000 φανταστικα θεματα που θα θεσει κατι θα τσιμπησει.Εδω πριν μερικα χρονια και ενω εχασε η Φενερμπαχτσε απο την Ιντερ κατηγγειλε στη ΦΙΦΑ την Ιντερ και ζητουσε να κατοχυρωθουν και οι δυο αγωνες υπερ της γιατι στην φανελλα των παικτων της Ιντερ υπηρχε σταυρος και ως εκ τουτου παρεπεμπε στις Σταυροφοριες!!!!!!!!(το παραπανω γεγονος ειναι περα ως περα αληθοφανες και για οσους δεν πιστευουν ας το ψαξουν).

Γιάννης

Τσίπρα ξύπνα, γιατί με τη Novartis δεν κερδίζεις τίποτα. Στείλε καμιά φρεγάτα και κανά υποβρύχιο στην Κύπρο να δείξεις οτι είσαι Προθυπουργός και όχι πρόεδρος δεκαπενταμελούς ή αρχηγός του εξαρχιστάν. Στήριξε την Κύπρο, και έτσι σιγά σιγά θα προχωρήσουμε και με τους δικούς μας υδρογονάνθρακες για να ορθοποδήσει η Ελλάδα.

σας παρακαλουμε βοηθειστε μας

Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΕΙΝΑΙ ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΆΛΕΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ.. Η ΕΡΏΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ...ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΉ ΒΆΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΌΝΙΜΗ ΝΑΥΤΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΩΝ ΤΟΎΡΚΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΆΤΟΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΝΑ'ΝΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ .ΕΞΟΡΎΞΗΣ . ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΆΤΗ ΚΆΠΟΙΩΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΏΝ ΦΊΛΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΦΆΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΜΠΆΚΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΨΙΛΌ ΓΑΖΊ . ΕΜΕΊΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ; ΟΛΑ ΑΥΤΆ ;;. ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΈΣ ΒΆΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΊ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ;;; ΞΥΠΝΆΤΕ ΡΕΕΕΕ.ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΆΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΈΣΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ...ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΚΟΡΟΙΔΑ;?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Tsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ