«Μεσάζοντες εδώ δεν μπαίνουν» λέει ο Καμμένος μετά τη θύελλα για τη Σαουδική Αραβία

«Μεσάζοντες εδώ δεν μπαίνουν» λέει ο Καμμένος μετά τη θύελλα για τη Σαουδική Αραβία

Η ΝΔ κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή για το θέμα - Απαντήσεις ζητά με ερώτησή του και ο Ανδρέας Λοβέρδος - Αιχμηρό σχόλιο Θεοδωράκη - «Δεν υπάρχει μεσάζων, ενέκριναν τη συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή» απαντά ο Καμμένος

«Μεσάζοντες εδώ δεν μπαίνουν» λέει ο Καμμένος μετά τη θύελλα για τη Σαουδική Αραβία
Τη σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, το επόμενο διάστημα, θα ζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προκειμένου η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, να δώσει εξηγήσεις για τις «σκιές» που βλέπει στο θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος σε στρατιωτικούς συντάκτες, μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Όπως διευκρίνισε, στην Επιτροπή θα κληθεί και ο Αμερικανός πρέσβης, καθώς είναι εξουσιοδοτημένος για τη διακρατική συμφωνία.

Για το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού (αριθμού οβίδων πυροβολικού) στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός παρατήρησε ότι επρόκειτο για διακρατική συμφωνία, ύψους 66 εκατ. ευρώ, που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα.

Ο κ. Καμμένος συμπλήρωσε ότι, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο, εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κάτοικος της αραβικής χώρας.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι σημειώθηκαν «διάφορες περίεργες κινήσεις» από κάποιους που εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες, για να ξεκαθαρίσει ότι «μεσάζοντες εδώ δεν μπαίνουν», όπως γινόταν στο παρελθόν, για να κάνουν μπίζνες.
Κλείσιμο

Τέλος, διευκρίνισε ότι την περασμένη Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα της καταβολής των χρημάτων. Τα χρήματα θα δοθούν στον Στρατό Ξηράς για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι ο ανώτατος αξιωματικός που χειρίστηκε τη συμφωνία μετατέθηκε, καθώς παρέβη τις σαφείς οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, έχοντας επαφές με μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν, όταν έγινε η αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ για το επεισόδιο του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με ταξίαρχο των Εξοπλισμών για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Όπως ήταν φυσικό, οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πλήθος ερωτημάτων, με Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι να ζητούν απαντήσεις για ό,τι συνέβη στο Πεντάγωνο και οδήγησε στο θερμό επεισόδιο του υπουργού με τον ανώτατο αξιωματικό το πρωί της 30ης Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία», κατέθεσαν σήμερα ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Την ερώτηση είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο κ. Βασίλης Κικίλιας, αφήνοντας αιχμές για τον μεσάζοντα, με τον οποίο υπέγραψε τη συμφωνία ο κ. Καμμένος, ενώ αυτός, όπως αναφέρει, δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται ως επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας.

Ερώτηση κατέθεσε ήδη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ρωτώντας να μάθει αν ισχύει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη σύλληψη του ανώτατου αξιωματικού.

«Καυστικό» ήταν το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για πωλήσεις πολεμικού υλικού με αδιαφάνεια.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του στρέφεται εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «ενέκριναν τη συμφωνία (σσ. εννοεί την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Το ρεπορτάζ του Πρώτου ΘΕΜΑΤος που προκάλεσε τις αντιδράσεις


Άγριο επεισόδιο Καμμένου με ταξίαρχο των Εξοπλισμών για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Ενα πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας και ενός ανώτατου αξιωματικού σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό μέσα στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο Πεντάγωνο, με τις προεκτάσεις τής μέχρι σήμερα άγνωστης υπόθεσης να φτάνουν από την Ελλάδα έως τη Σαουδική Αραβία και τον πόλεμο της Υεμένης, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους...

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη σύλληψη (!) ταξιάρχου ο οποίος υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον φετινό Μάρτιο θεωρώντας ότι ο Ελληνας αξιωματικός υπονομεύει το deal που μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 64 εκατ. ευρώ. «Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε», διέταξε ο Πάνος Καμμένος και ζήτησε από τον προϊστάμενο της ασφάλειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να θέσει σε αυστηρό περιορισμό τον ταξίαρχο διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων που ο ίδιος ο υπουργός είχε επιλέξει για την ευαίσθητη αυτή θέση πέντε μήνες νωρίτερα... Το θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού και του ταξιάρχου ξέσπασε το πρωί της 30ής Αυγούστου. Ο υπουργός είχε καλέσει τον ανώτατο αξιωματικό της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο γραφείο του και εκεί, ενώπιον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, και άλλων συμβούλων του, εξερράγη. «Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η βαριά κατηγορία που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος στον ανώτατο αξιωματικό, στενό του συνεργάτη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Την ώρα του άγριου καβγά, έξω από το γραφείο παρέμεναν με εντολή του υπουργού τέσσερις στρατονόμοι με εξάρτυση και χειροπέδες, αναμένοντας οδηγίες για να συλλάβουν τον ταξίαρχο...

Το χρονικό της υπόθεσης
Εδώ και λίγους μήνες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ σχετικά με τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 64 εκατ. ευρώ.

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Ελληνα επιχειρηματία Β.Π., ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη το απόγευμα της 13ης Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Β.Π. στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Περίπου δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου, ο ταξίαρχος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων συναντάται στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ καίγεται για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας. Είναι η εποχή που η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να επικρίνει τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ελληνας διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων, αξιωματικός με τον βαθμό του ταξιάρχου, μεταφέρει στον Σαουδάραβα συνομιλητή του ότι θα μπορούσε να επιθεωρήσει τις προς πώληση αεροπορικές βόμβες που βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Ο Σαουδάραβας αξιωματικός, προς έκπληξη της ελληνικής πλευράς, δηλώνει ότι είναι ο μόνος αρμόδιος για υπογραφή συμβάσεων και συμφωνιών στρατιωτικής φύσης και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει η ελληνική πλευρά με τον αντιπρόσωπο-μεσάζοντα Β.Π. ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ότι δεν είχε χρηματοδότηση για την αγορά των αεροπορικών βομβών MK-82 και MK-83, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να τις επιθεωρήσει. Απευθυνόμενος στον Ελληνα ταξίαρχο, ο Σαουδάραβας αξιωματικός ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια 100.000 βλημάτων των 105 mm, ακόμη και ως μέρος της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι έχει εγκριθεί και η άμεση χρηματοδότηση. 

Ο διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων απάντησε στον στρατιωτικό από τη Σαουδική Αραβία ότι λόγω των οδηγιών που είχε η άμεση πώληση 100.000 βλημάτων για άρματα μάχης στο Ριάντ δεν ήταν δυνατή. Ο Ελληνας ταξίαρχος εξήγησε στον συνομιλητή του ότι θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου -μέσω της επίσημης ιεραρχίας- αίτημα εφόσον η Σαουδική Αραβία ήθελε να προμηθευτεί πυρομαχικά από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο Σαουδάραβας αξιωματικός ενημέρωσε τους Ελληνες στρατιωτικούς ότι η κυβέρνησή του θα επιθυμούσε να μεταφέρονταν τα αμυντικά υλικά συνοδεία μέχρι το αεροδρόμιο ή τον λιμένα φόρτωσης απ’ όπου θα τα παραλάμβανε πιστοποιημένος μεταφορέας του υπουργείου Αμυνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο ταξίαρχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών απάντησε ότι, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η μεταφορά των πυρομαχικών μέχρι τον λιμένα (ή το αεροδρόμιο) φόρτωσης εντός της ελληνικής επικράτειας μπορεί να γίνει από πιστοποιημένες ελληνικές μεταφορικές εταιρείες. Ο Σαουδάραβας ζήτησε τηλέφωνα κάποιων πιστοποιημένων μεταφορέων και ο ταξίαρχος έδωσε οδηγίες σε έναν αντισμήναρχο συνεργάτη του να μιλήσει με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού που συνεργάζονται με αντίστοιχες εταιρείες και να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Κι όμως, αυτή η διαδικαστικού τύπου διευθέτηση για το πώς θα γίνει η μεταφορά των βλημάτων, που περισσότερο μοιάζει με... άχρηστη πληροφορία, φαίνεται να ήταν η αφορμή να ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα πάνω στον ταξίαρχο.

Την ίδια ημέρα, 29 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη με τους Σαουδάραβες, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Β.Π., τον μεσάζοντα που είχε υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για λογαριασμό του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Οταν άκουσε τον ταξίαρχο να του μεταφέρει ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με πιστοποιημένο μεταφορέα των προς πώληση βλημάτων, ο αντιπρόσωπος απάντησε ότι λυπάται και πρόσθεσε εν είδει προειδοποίησης ότι δεν ξέρει τι θα γίνει στο εξής...  

Την επομένη του τηλεφωνήματος με τον μεσάζοντα, ο ταξίαρχος εκλήθη στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. 

Στην ακρόαση της 30ής Αυγούστου, ο ανώτατος αξιωματικός που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση βλημάτων 105 mm στους Σαουδάραβες κατηγορήθηκε από τον υπουργό ότι δεν τήρησε την εμπιστευτικότητα που απαιτούσε η διακρατική συμφωνία και προέβη σε ενέργειες πέραν των προβλεπόμενων σε αυτή...

«Δηλαδή εσείς, κύριε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον αντισμήναρχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ταξίαρχος απάντησε στον Πάνο Καμμένο ότι έδωσε εντολή να μεταφερθούν στον ξένο στρατιωτικό τα στοιχεία επικοινωνίας ελληνικής μεταφορικής εταιρείας, αλλά όχι ειδικώς για τα 100.000 βλήματα που ο Σαουδάραβας ζήτησε να αγοράσει άμεσα από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού. 

«Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η ετυμηγορία του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος διέταξε τους συνεργάτες του: «Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε». Επειτα από περίπου μισή ώρα στην απομόνωση, ο ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι ο υπουργός άλλαξε την απόφασή του και αντί να τεθεί σε διαθεσιμότητα παίρνει μετάθεση για άλλη υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Στρατού...
Τα βλήματα για τις επιχειρήσεις στην Υεμένη

Τα βλήματα Μ1 105 mm χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό στα αμερικανικά άρματα M48 A5Molf (αρχικώς M48 Patton). Οι αρχικές εκδόσεις έφεραν πυροβόλο διαμετρήματος 90 mm, ενώ στη συνέχεια έγιναν μετασκευές. Μία από αυτές ήταν η τοποθέτηση πυροβόλου διαμετρήματος 105 mm. Η χώρα μας είχε αποκτήσει περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης Μ48 από τις ΗΠΑ και την τέως Δυτική Γερμανία. Ο Στρατός της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει 460 άρματα Μ60 Patton, πολλά από τα οποία έχουν εισβάλει στην Υεμένη. Τα βλήματα που θέλουν να αγοράσουν από τα εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, οι Σαουδάραβες θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν στην Υεμένη.
Τα ερωτήματα της περίεργης υπόθεσης 

■ Πώς άραγε εξηγείται η βιασύνη των Σαουδαράβων να πάρουν τα βλήματα των 105 mm για τα άρματα μάχης; Η απάντηση είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες στην Ε.Ε. ωριμάζει η συζήτηση να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λόγω των εγκλημάτων που ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι συντελούνται στον πόλεμο της Υεμένης. Οπως είναι προφανές, οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να περιμένουν την παραγωγή νέων βλημάτων και βιάζονται να αγοράσουν μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό για να τελειώσουν τον πόλεμο. Από την άλλη, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενδιαφέρονται να ξεφορτώσουν πλεονάζον ή άχρηστο υλικό σε πρόθυμους αγοραστές. 

■ Γιατί άραγε στην υπόθεση της πώλησης των 300.000 βλημάτων των 105 mm από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία εμφανίζεται μεσάζοντας ενώ υπάρχει διακρατική συμφωνία; Τι απαντούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το γεγονός ότι για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας τη διακρατική συμφωνία υπέγραψε ο επιχειρηματίας Β.Π. και όχι επίσημος αξιωματούχος από το Ριάντ;

■ Πώς άραγε δικαιολογείται η οργή του μεσάζοντα μετά τη συνάντηση των δύο στρατιωτικών; Τι απαντούν από το Πεντάγωνο για το γεγονός ότι αποδέχονται την ύπαρξη μεσάζοντα ενώ κάτι τέτοιο ρητώς απαγορεύεται από τη στιγμή που έχει συναφθεί διακρατική συμφωνία;

■ Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να αποκαλείται κυβέρνηση της Αριστεράς, δέχεται να εμπλακεί στη γενοκτονία που συντελείται στην Υεμένη; Θεωρούν ηθικό να πωλούνται ελληνικά πυρομαχικά για τα άρματα μάχης και τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη; Τι στάση τηρεί η ελληνική κυβέρνηση γα το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση που επηρεάζει 20 εκατομμύρια ανθρώπους; 

■ Τι λάθος έκανε ο ταξίαρχος, διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων στον χειρισμό της υπόθεσης με τη Σαουδική Αραβία και κατηγορήθηκε ως μέλος κυκλώματος που υπονομεύει τη συμφωνία; Πώς του απαγορεύεται να συνομιλεί με τον επίσημο εκπρόσωπο των υποψήφιων αγοραστών που τυγχάνει κρατικός υπάλληλος της Σαουδικής Αραβίας; Δεν καλύπτεται η συζήτηση του Ελληνα ταξιάρχου με τον Σαουδάραβα στρατιωτικό από τη σκέπη της διακρατικής συμφωνίας;

■ Τι περίεργο υπάρχει όταν ένας στρατιωτικός μιλάει σε έναν άλλον στρατιωτικό, όταν μάλιστα υπάρχει διακρατική συμφωνία για την πώληση στρατιωτικού υλικού; Ποιο ακριβώς είναι το ολίσθημα του αξιωματικού που συνάντησε τον στρατιωτικό από τη Σαουδική Αραβία; 

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις για το επεισόδιο Καμμένου με Ταξίαρχο

Στην Βουλή οδηγούνται οι αποκαλύψεις σχετικά με το επεισόδιο που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος με ταξίαρχο των εξοπλισμών, αναφορικά με την πώληση βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, αφού το Ριάντ επιθυμεί διακαώς να προμηθευτεί οπλισμό για τον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη.  
 
Στο θέμα παρενέβη η Νέα Δημοκρατία, η οποία με δελτίο τύπου που εξέδωσε, επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια καθ’ όλα περίεργη ιστορία, για την οποία οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις η κυβέρνηση».

Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα, απευθύνει προσωπικά στον κ. Καμμένο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ερωτήματα τα οποία χαρακτηρίζει «αμείλικτα» και τους καλεί «να τα απαντήσουν σήμερα κιόλας».

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση ενημερώνει ότι σήμερα το πρωί θα καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:  
«Στον κυριακάτικο Τύπο δημοσιεύεται μια καθ’ όλα περίεργη ιστορία, για την οποία οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται ότι στην διαμόρφωση μιας συμφωνίας της Ελλάδος με την Σαουδική Αραβία για την πώληση  από το ελληνικό Υπουργείο Αμύνης πολεμικού υλικού αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο.
 
Το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, εμφανίζει τον Υπουργό Αμύνης κ. Π. Καμμένο να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού - παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων - επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος  μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας. 
 
Τα ερωτήματα προς τους κ. Καμμένο και κ. Τσίπρα είναι αμείλικτα και τους καλούμε να τα απαντήσουν σήμερα κι όλας: 

Ποιος ήταν ο - κατά το δημοσίευμα - μη πληρεξούσιος μεσάζοντας Β.Π. και ποιους σκοπούς κλήθηκε να εξυπηρετήσει, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά δια νόμου σε αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες;
 
Ήταν ή όχι σε γνώση της Σαουδικής Αραβίας η επιλογή του κ. Καμμένου να αναθέσει την διαμόρφωση της συμφωνίας στο συγκεκριμένο μεσάζοντα;
 
Ποια ακριβώς σχέση έχει ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω μεσάζοντα με τον οποίο φέρεται να υπέγραψε και σχετική σύμβαση πώλησης του πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία στις 17 Ιουνίου 2017;
 
Το θέμα είναι - για προφανείς λόγους - εξαιρετικά σοβαρό και η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αύριο κιόλας σχετική ερώτηση στην Βουλή».

Λοβέρδος προς Καμμένο: Ζητήσατε τη σύλληψη αξιωματικού;

Στη Βουλή φέρνει τη... συμφωνία  «Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για την πώληση πολεμικού υλικού» και ο  Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνει ότι δημιουργούνται ευλογα ερωτηματικά για τη συγκεκριμένη συμφωνία  και ερωτά συγκεκριμένα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν υπήρξε ή όχι μη πληρεξούσιος μεσάζοντας στην συμφωνία. Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται: 

«Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για την πώληση πολεμικού υλικού»

 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (5.11.2017) αλλά και σύμφωνα με τις καταιγιστικές πληροφορίες που λαμβάνουμε, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη συμφωνία. 

Ερωτάσθε: 
 
Α. Υπήρξε ή όχι μη πληρεξούσιος μεσάζοντας στην συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας 

Β. Ζητήσατε προσωπικά την σύλληψη Αξιωματικού που αντέδρασε σε αυτή την πρακτική;».
 
Θεοδωράκης: Πουλάνε πολεμικό υλικό με αδιαφάνεια και όποιος αξιωματικός διαφωνεί στο... μπουντρούμι!

«Για συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο επικεφαλής του ποταμιού Σαυρος Θεοδωράκης με ανάρτηση που έκανε πριν από λίγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  σχετικά με τις αποκαλύψεις του Πρώτου θέματος για το επεισόδιο που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος με ταξίαρχο των εξοπλισμών, αναφορικά με την πώληση βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία.

 «Το ΚΑΜΜΕΝΟΣΥΡΙΖΑ κράτος συνεχίζει να αυθαιρετεί. Πουλάει πολεμικό υλικό με αδιαφάνεια και όποιος αξιωματικός διαφωνεί στο... μπουντρούμι!» έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.


 
Υπουργείο Άμυνας: Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική




Με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει -διά της σιωπηράς αποδοχής- το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΘΕΜΑ για τον άγριο καβγά του Πάνου Καμμένου με τον ταξίαρχο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στρέφεται εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «ενέκριναν τη συμφωνία (σσ. εννοεί την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

«Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Άδωνις: Ρωτάω αλλά... σιωπή

Στις αποκαλύψεις που έκανε το ΘΕΜΑ παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν εγκρίνει την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.




Λοβέρδος: Ο υπουργός να δώσει ουσιαστικές και όχι προσχηματικές απαντήσεις 

«Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι θλιβερή» σημείωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε επίσης στην δήλωση του: 

«Είναι διαφορετικό ζήτημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται θετικά για μία επίσημη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών και είναι τελείως διαφορετικο ζήτημα να αποκαλύπτεται οτι το πρόσωπο που συναλλάχτηκε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχε επίσημη εντολή εκπροσώπησης από την Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν για τον κ.Καμμένο είναι σοβαρά και απολύτως συγκεκριμένα:
Ήταν ενήμερος;
Είναι αφελής και εξαπαταθήκε;
Ποιος τελικά κρύβεται πίσω από αυτή την σκοτεινή ιστορία;

Υπάρχουν λεπτομέρειες και πληροφορίες που φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό και είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και δυσάρεστες. 

Καλούμε τον υπ. Εθνικής Άμυνας να δώσει επιτέλους τις ουσιαστικές και όχι προσχηματικές απαντήσεις που οφείλει στους Έλληνες πολίτες». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης