«Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και αλλαγή φύλου κλονίζουν την πλειοψηφία των «153»

«Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και αλλαγή φύλου κλονίζουν την πλειοψηφία των «153»

Με «κλειστή» συνεδρίαση τρέχουν να προλάβουν αντάρτικά από Κασιμάτη και Γεννιά - Διαφοροποιείται και ο Δημήτρης Καμμένος

«Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και αλλαγή φύλου κλονίζουν την πλειοψηφία των «153»
Ισχυρές αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, που όμοιές τους δεν έχουν προκαλέσει τα σκληρότερα μνημονιακά μέτρα της τελευταίας διετίας, επιφέρουν οι διατάξεις για την αλλαγή φύλου και την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Ήδη, από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεωργία Γεννιά (
ΣΥΡΙΖΑ) έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους με τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προβληματίζονται για τα νομοσχέδια του κ. Κοντονή γι' αυτό και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει «κλειστή» συνεδρίαση προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώνεται αποκαλύπτει ίσως για πρώτη φορά πως νομοσχέδια με συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό -και όχι δημοσιονομικό- αναδύουν  στην πολιτική επιφάνεια όχι μόνο την «άβυσσο» που χωρίζει τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και τις αντιθέσεις εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων της πλειοψηφίας.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται πως η πορεία για την πολιτική του μετάλλαξη περιλαμβάνει ισχυρές αναταράξεις κάθε φορά που εισάγονται μέτρα που ικανοποιούν -ή όχι- την ατζέντα των «53». Πάνω στη συγκεκριμένη εσωκομματική «γραμμή» που χωρίζει τους «53» από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  φαίνεται πως θα γίνουν και οι σφοδρές «συντροφικές» συγκρούσεις όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθούν για την έδρα της εκλογικής τους περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως η κυρία Γεννιά (σ.σ. διαφωνεί με το ν/σ αλλαγής φύλου), βουλευτής Α’ Πειραιά έχει «μπροστά» της τους τους κ.κ. Κ. Δουζίνα και Θ. Δρίτσα και την κυρία Ελένη Σταματάκη και άρα αν θέλει να εκλεγεί βουλευτής πρέπει να «κοιτάξει» προς «σκληρές» συνοικίες όπως είναι τα Μανιάτικα όπου το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Επίσης, είναι προφανές πως η προερχόμενη από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» Νίνα Κασιμάτη (σ.σ. διαφωνεί με την τροπολογία για τα «τουρκικά» σωματεία) καλείται να δώσει μάχη «σταυρού» αλλά και ιδεών με τους συνυποψηφίους της Δ. Βίτσα, Ε. Καρακώστα και ενδεχομένως την νυν γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Μ. Γιαννακάκη.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Γεννιά, σε συνέντευξή της στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση», ανέφερε αρχικά πως «Θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση» για να προσθέσει «Ακόμη είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηλικίας και για μένα το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή».

Αναφορικά με τους ΑΝΕΛ, οι ρυθμίσεις προωθούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η ηγεσία του κόμματος φέρεται -προς ώρας- διατεθειμένη να κάνει τα στραβά μάτια στην αριστερή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που παρείχε στην πρόσφατη ψηφοφορία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του κ. Πανου Καμμένου.  

Όμως, τη στάση αυτή δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες επιλογές προκαλούν την οργή της εκλογικής βάσης του κόμματος και εν τέλει την απώλεια κάθε πιθανότητας επανεκλογής τους.
 
Την ίδια ώρα ζητήματα εσωτερικής συνεννόησης για τη στάση που θα κρατηθεί στην Ολομέλεια αναφορικά με τις επίμαχες διατάξεις αντιμετωπίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ προσανατολίζεται στο να ψηφίσει θετικά επί της αρχής καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού. Ωστόσο, για να υπερψηφίσει τα άρθρα έχει ζητήσει σειρά τροποποιήσεων ώστε -όπως υποστηρίζει- να προστατεύεται απόλυτα το άτομο που επιθυμεί την «φυλομετάβαση» και παράλληλα να αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος από ενδεχόμενη δόλια χρήση των διατάξεων.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και το αρμόδιο όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να καθοριστεί η τελική στάση του κόμματος. Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έχει τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, ωστόσο αρκετοί βουλευτές επαρχίας έχουν ξεκαθαρίσει πως διαφωνούν.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 11 το πρωί η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίαση ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη αντί της επόμενης εβδομάδας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Ο λόγος της επίσπευσης των διαδικασιών οφείλεται στο ότι η κυρία Ανέττα Καββαδία, καθώς και αρκετοί εκ των «53» - θα μετέχουν σε κοινοβουλευτικές αποστολές στα ευρωπαϊκά όργανα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης